DØDE: 17 år gamle Marie Skuland døde etter at hun ble knivstukket inne på Sørlandssenteret i Kristiansand. Foto: Privat / NTB scanpix
DØDE: 17 år gamle Marie Skuland døde etter at hun ble knivstukket inne på Sørlandssenteret i Kristiansand. Foto: Privat / NTB scanpixVis mer

Dømt til tolv år fengsel for drapet på Sørlandssenteret

Den nå 16 år gamle jenta er fredag dømt til tolv års fengsel i Agder lagmannsrett for drapet på Sørlandssenteret i fjor sommer.

Den 16 år gamle jenta er ifølge dommen i Agder lagmannsrett dømt til tolv år fengsel.

Aktor i Agder lagmannsrett ba om elleve års fengsel for den 16 år gamle jenta som er tiltalt for drap og drapsforsøk på Sørlandssentret i fjor sommer. Jenta ble dømt til elleve år i Kristiandsand tingrett i juni i år.

17 år gamle Marie Skuland ble drept. En 23 år gammel kvinne ble kritisk skadd av knivstikkene hun ble påført.

Anket dommen

Jenta anket dommen i Kristiansand tingrett, fordi hun sier at det ikke var meningen å drepe, og at hun dermed ikke skal dømmes for drap.

Ifølge TV 2 sa aktor i sin sluttprosedyre i lagmannsretten at handlingen var planlagt med hensikt om å drepe, men at saken var vanskelig å behandle.

- Det finnes gode argumenter både for fengselsstraff og en forvaringsdom. Jeg opplever denne saken som vanskelig, og det står selvsagt opp til retten å bestemme hva slags type straff den tiltalte skal ha, sa statsadvokat Jan Tallaksen.

Tiltalets forsvarer, Hege Klem, sa at hennes klient ikke skal dømmes for overlagt eller forsettlig drap og drapsforsøk, men for personskade med døden til følge.

Rømte fra institusjon

Den 16 år gamle jenta rømte fra institusjon før Marie Skuland ble drept. Politiet fikk melding om rømningen en time etter drapet.

I februar konkluderte Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder i en tilsynsrapport med at jenta ikke hadde fått hjelpen hun har krav på.

Både Kristiansand kommune, Sørlandet sykehus og den private barnevernsaktøren Næromsorg Sør har begått flere lovbrudd, ifølge rapporten.

Sykehuset sa i januar at de innrømmet at de har begått lovbrudd i denne saken.

NOS sa i februar at selskapet tar rapporten fra Fylkesmannen alvorlig og at det vil bruke tid på å gjennomgå den grundig for å finne områder for forbedring.

Barnevernstjenesten og oppvekstdirektør Svein Ove Ueland sa til NRK at de skal lære av saken og sørge så godt som de kan for at det ikke skjer igjen.

I rapporten står det også at jenta etter flere år i fosterhjem etter en oppvekst med en voldelig far, rømte i 2016. De neste elleve månedene flyttet jenta mellom 17 ulike barnevernstiltak.

Ingen forbindelse

16-åringen erklærte delvis straffskyld under rettssaken i Kristiansand tingrett, men forklarte selv at knivstikkingen var «et rop om hjelp» og ikke ment for å drepe.

Hun sa i tingretten at hun utførte handlingene med den intensjon å komme seg vekk fra tvangstiltak i barnevernet.

Det var ingen forbindelse mellom domfelte og ofrene i forkant av drapet.

Dagbladet kommer med mer.