IS-kvinnen i retten

Dømt til tre år og seks måneders fengsel

Deltok i en terrororganisasjon, fastslår tingretten. Kvinnen anker på stedet.

DOMMEN: Her leser dommer Ingmar Nestor Nilsen opp dommen mot IS-kvinnen i Oslo tingrett 4. mai. Bilder: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 30-årige kvinnen som er tiltalt for deltakelse i en terrororganisasjon, får dommen i Oslo tingrett i ettermiddag. Aktor Geir Evanger la under prosedyren ned påstand om fire års fengsel for kvinnen, mens forsvarer Nils Christian Nordhus' påstand var at hun må frifinnes, fordi han mener hun er offer for menneskehandel.

Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen leser presis klokka 15.15 opp dommen. Domsslutningen er at kvinnen finnes skyldig på begge tiltalepunktene, og dømmes til tre år og seks måneders fengsel.

- Dommen er enstemmig, leser Nilsen.

Den domfelte kvinnen velger å anke på stedet, framfor å benytte seg av den faste betenkningstida på to uker.

- Jeg anker, sier hun med lav stemme.

- Gjelder det både skyldspørsmålet og straffeutmålingen?

- Ja.

- Viten og vilje

- Tiltalte har handlet med viten og vilje og dermed oppfylt betingelsene for forsett, konstaterer Nilsen kort, før han begir seg utpå å redegjøre for grunnlaget for dommen.

ANKER: Nils Christian Nordhus, IS-kvinnens forsvarer, forteller at de anker dommen på tre og et halvt års fengsel, og mener at den ikke er godt nok begrunnet. Video: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

- Etter en samlet vurdering er retten ikke i tvil om at gjennom å reise til Syria, ta seg av barn og gjøre husarbeid, la tiltalte til rette for at ektemennene kunne ta en aktiv rolle. Hun var ikke passiv, men tvert imot en aktiv støttespiller som la til rette for jihad, leser dommeren.

- Hun har gitt aktivt og kvalifisert bidrag til terrororganisasjoner som klart må omfattes av [paragrafene i tiltalen]. Dette gjelder hele perioden, fra juni 2013 til mars 2019, konstaterer retten.

Oslo tingrett avviser også påstanden om at hun skal være offer for menneskehandel.

- Arbeidet hun gjorde for ektemennene, var ikke tvangsarbeid, og det er dermed ikke snakk om menneskehandel. At hun ønsket å komme seg bort fra Syria med barna, kan oppfattes som at hun ønsket å komme seg bort fra en vanskelig situasjon med krigshandlinger, leser Nilsen fra dommen.

Fattet

Den tiltalte kvinnen ankom retten noen minutter før opplesningen sammen med sin forsvarer Nils Christian Nordhus. Hun er iført svartinnfattede briller og ei lysebrun skjorte, og ser rett fram og litt ned mens Nilsen leser opp dommen. 30-åringen virker å ta dommen med fatning.

Hun har hele tida nektet straffskyld.

Kvinnen reiste til Syria i 2013 og flyttet sammen med sin ektemann, den norske islamisten Bastian Vasquez, som først var medlem av den al-Qaida-allierte Nusrafronten, deretter Den islamske stat (IS).

NORSKE TERRORISTER: På bildet poserer flere norske IS-krigere, til høyre den dømte kvinnens ektemann Bastian Vasquez. Foto: Politiet / NTB
NORSKE TERRORISTER: På bildet poserer flere norske IS-krigere, til høyre den dømte kvinnens ektemann Bastian Vasquez. Foto: Politiet / NTB Vis mer

Etter at Vasquez døde i 2015, giftet hun seg med to menn etter hverandre, og i løpet av tida i Syria fikk hun to barn.

På nyåret 2020, etter sterkt politisk press, tillot Solberg-regjeringen at kvinnen og barna skulle få komme hjem, begrunnet i sønnens helsetilstand. Frp gikk ut av regjeringen i protest.

Den dømte kvinnen har hele tida samarbeidet med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som har etterforsket saken, og ble løslatt fra varetektsfengsel kort tid før hovedforhandlingen.

Hun forblir på frifot mens ankespørsmålet behandles, opplyser aktor Evanger til pressen etter domsavsigelsen.

Lagmannsretten stiller høyere krav enn tidligere for å tillate ankesaker. Statsadvokat Evanger opplyser at aktoratet vil bruke betenkningstida til å tenke nøye igjennom hvorvidt de ønsker å anke; straffen er seks måneder kortere enn deres påstand.

- Vi tar til etterretning at retten ikke var helt enig med oss på noen punkter, sier han - men understreker også at han synes dommen er god.

- Klar beskjed

Statsadvokaten mener videre at dommen er svært viktig, ikke minst med tanke på at den setter presedens for de norske IS-kvinnene som fremdeles befinner seg i Syria.

- Dommen sender en klar beskjed om at dersom du velger å reise til Syria og slutte deg til IS, må du regne med å bli straffeforfulgt og dømt når du kommer hjem, sier Evanger.

FORNØYD: Aktor Geir Evanger er fornøyd med dommen mot den såkalte IS-kvinnen. Han mener at den kan ha betydning for eventuelle senere saker. Video: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Forsvarer Nordhus sier til pressen at kvinnen har vært forberedt på at hun kunne bli dømt.

- Men vi er skuffet over at retten ikke har tatt mer av vår bevisførsel til følge, sier han - og mener videre at dommen er dårlig begrunnet, blant annet når det gjelder å underbygge at klientens handlinger innebærer å delta i en terrororganisasjon.

Frivillig eller tvang?

Mange av sakens fakta er ikke omstridt, og dommer Nilsens opplesning gjenspeiler dette; ordlyden er svært lik påtalemaktens framstilling av saken.

Det springende punkt er hvorvidt kvinnen frivillig deltok i terrororganisasjonene, gjennom å passe barn og gjøre husarbeid for ektemennene, som var aktive krigere.

Selv har 30-åringen forklart at hun ønsket å dra hjem til Norge «fra dag én», men retten har altså isteden valgt å høre på aktoratet, som mener hun måtte skjønne hva hun gikk inn i ved å reise til Syria; i 2013 hadde hun lenge vært del av et radikalt islamistisk miljø.

Kvinnen har forklart at hun ble utsatt for kontroll og vold fra flere av ektemennene, blant andre Vasquez, som også skal ha drept sønnen til sin andre kone, norske Aisha Shezadi.

Omfattende dokumentasjon

Aktoratet har under hovedforhandlingen lagt fram et omfattende bevismateriale - blant annet kommunikasjon der 30-åringen synes å «reklamere» for livet som IS-kvinne i Syria.

«Under ekteskapet med Vasquez uttalte hun seg også positivt om ISIL og livet i Syria til kvinner i Norge med henblikk på å få disse til å gifte seg med fremmedkrigere i organisasjonen», heter det i tiltalen.

Straffen er seks måneder kortere enn aktors påstand. Dommer Nilsen forklarer dette blant annet med at det å reise for å slutte seg til en terrororganisasjon ikke var ulovlig ifølge norsk lov da kvinnen reiste i 2013.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer