DETTE SKJER NÅ: Ekspert på amerikansk politikk, postdoktor Hilmar Mjelde, forteller hvorfor Trump ikke kommer til å lide noen konsekvenser etter de siste skandalene som har rammet ham. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Dømt til tre års fengsel i desember - nå vil han vitne mot Trump

Donald Trumps tidligere advokat og våpendrager Michael Cohen skal møte i åpen høring i Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trumps tidligere personlige advokat og våpendrager, Michael Cohen, har akseptert å stille i en åpen høring i Kongressens kontrollkomite 7. februar i år.

Han ble i desember dømt til tre års fengsel for flere brudd på valgkamplovgivningen, og for å ha betalt hysj-penger til flere kvinner under Trumps presidentvalgkamp. Påtalemyndigheten mener Trump beordret Cohen til å utbetale pengene.

<strong>TIL HØRING:</strong> Michael Cohen skal i februar møte i en åpen høring om Donald Trump. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix
TIL HØRING: Michael Cohen skal i februar møte i en åpen høring om Donald Trump. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Høringen kan vise seg å bli en stor skandale for president Trump, og sees av mange som det første store steget i Demokratenes varslede politiske granskinger. Opposisjonspartiet har nå flertall i Representantenes hus, og det er tidligere varslet at de vil legge sterkt press på Trump.

Russland-etterforskningen

Cohen skal også ha inngående kunnskap om Trump-kampanjens kontakt med Russland, og var blant annet til stede under et møte med flere valgkampmedarbeidere og en russisk advokat i Trump Tower i 2016.

Cohen har samarbeidet med spesialetterforsker Robert Muellers gransking av påstått russisk innblanding i presidentvalget i 2016, og skal ha gitt dem nyttig informasjon om nettopp russisk kontakt.

Ifølge CNN har Cohen selv kommet med en uttalelse i kveld.

- Jeg har valgt å vitne for å samarbeide og for å gi det amerikanske folk svar. Jeg ser fram til å få en plattform der jeg kan gi en et komplett bilde av hva som har skjedd, sier han.

Stormy Daniels-betaling

Ifølge New York Times skal Cohen gi en fullverdig oversikt av arbeidet han har gjort for presidenten, og høringen kan bli TV-sendt direkte.

Det skal blant annet involvere 130 000 dollar i hysj-penger betalt stripperen Stormy Daniels, som presidenten skal ha hatt utenomekteskapelige forhold med. Trump har nekter for at han ga Cohen ordre om å utbetale pengene.

Cohen erklærte seg skyldig i alt ni tiltalepunkter, som blant annet omfatter skatteunndragelse og brudd på loven om valgkampfinansiering.

- Jeg tar fullt ansvar for hvert lovbrudd jeg har erklært meg skyldig i. Både de som jeg personlig har utført, og de som involverer USAs president, forklarte Cohen i retten ifølge CNN.

Cohen har også forklart at han løy for Senatets etterretningskomité om Donald Trumps planer om å bygge et Trump Tower i Moskva.

«Mentalt fengsel»

Donald Trump har skrevet en rekke nedsettende Twitter-meldinger om Cohen, og har blant annet kalt ham «svak».

- Presidenten har nylig publisert en Twitter-melding hvor han kaller meg svak. Det stemmer, men for en helt annen grunn enn hva han impliserer. Det var fordi at jeg gang på gang følte at det var min plikt å dekke over hans skitne handlinger.

Michael Cohen forklarer at å jobbe for president Trump, føltes som et «personlig og mentalt fengsel».

- Dette kan være vanskelig å forstå. Men dette er en av mine mest meningsfulle dager i hele mitt liv. Jeg har levd i et personlig og mentalt fengsel helt siden den dagen jeg godtok å jobbe for en eiendomsmogul som jeg beundret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer