Espen Andersen Bråthen

Dømt til tvungent psykisk helsevern

Dommen etter Kongsberg-drapene har falt.

FRIGIR: Politiet har frigitt en ny video som viser Espen Andersen Bråthen den fatale kvelden i Kongsberg. Video: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Espen Andersen Bråthen (38) er dømt til tvungent psykisk helsevern, etter at han 13. oktober i fjor drepte fem personer, samt utsatte en rekke personer for drapsforsøk og grove trusler.

Det kommer fram i dommen som ble avsagt av Buskerud tingrett i dag. Dommen er enstemmig og totalt 59 sider lang.

- Dette er grusomme og rystende handlinger som har krenket liv og helse, heter det i dommen.

Bråthen gikk til angrep på tilfeldig forbipasserende, bevæpnet med kniver og pil og bue.

Gun Marith Madsen (78), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Andrea Meyer (52) ble brutalt drept.

Han erkjenner straffskyld og har uttalt at han angrer.

Aksepterer dommen

Medforsvarer for Bråthen, Elling Dahl, forteller til Dagbladet at resultatet var som ventet.

- Det kom ingen store overraskelser der. Bråthen har allerede tatt stilling til dommen og har sagt at han kommer til å akseptere dommen.

Han forteller at klienten har vært innstilt på dette i lang tid.

GJENFØDELSE: Espen Andersen Bråthen (38) startet onsdag sin frie forklaring i forbindelse med rettssaken etter Kongsberg-drapene som skjedde 13. oktober i fjor. Forsvarer, advokat Fredrik Neumann forklarer at Bråthen hadde bisarre visjoner om at han måtte drepe for å bli gjenfødt. Video: Vegard Krüger. Vis mer

Enighet

Tingrettens beslutning kommer ikke overraskende på noen av partene i saken. Både aktoratet og Bråthens forsvarer, Fredrik Neumann, varslet allerede før rettssaken at det var dette de ville legge ned påstand om.

De sakkyndige i saken, psykiaterne Harald Brauer, Helge Haugerud og psykologspesialist Knut-Petter Sætre Langlo, har i sin rapport konkludert med at 38-åringen lider av en psykisk lidelse. Han har fått diagnosen paranoid schizofreni.

- For å oppsummere var tiltalte helt uten skyldevne, han var utilregnelig på gjerningstidspunktet, sa aktor Vibeke Martins under sin prosedyre.

Hun fikk støtte av forsvareren.

- Det er sjelden at jeg har vært så enig med påtalemyndigheten. Det er liten tvil om at vilkårene for lovanvendelsen er oppfylt, sa Neumann da rettssaken ble avsluttet 8. juni.

Han mente også at klienten hans var et offer for egen sykdom.

- Ville drepe for å bli gjenfødt

Da Bråthen selv forklarte seg for retten, begrunnet han angrepet med at han var helt sikker på at han skulle bli blind.

- Det var derfor jeg gjorde det. Det var sånn at jeg tenkte for halvannet år siden at jeg skulle drepe noen for at jeg skulle bli født et bra sted. For å bli født i et bra hjem, så måtte jeg drepe, forklarte Bråthen.

Neumann siterte også i retten fra de sakkyndiges rapport, der det framkommer at Bråthen hadde «vrangforestillinger med religiøst, grandiost og magisk innhold».

- Han ville drepe for å bli gjenfødt. Han forteller om bisarre visjoner. Han skal ha sett en hvit hest på kartet av USA uten at det framkommer relevans. Han sier at han har hatt visjoner også før han selv ble født. Observanden har ikke innsikt i at han er syk og trenger behandling. Dette setter saken i sitt rette lys, sa forsvareren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer