Eirik Jensens anke

- Dømt uten bevis

Høyesterett er Eirik Jensen siste håp. I anken hevder den tidligere polititoppen - og hans advokater - at Jensen er dømt uten bevis.

- USKYLDIG DØMT: Eirik Jensen mener han er utsatt for et justismord, og hevder han er uskyldig dømt. Nå håper Jensen at Høyesterett tror på ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- USKYLDIG DØMT: Eirik Jensen mener han er utsatt for et justismord, og hevder han er uskyldig dømt. Nå håper Jensen at Høyesterett tror på ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter tre runder i retten – først i Oslo tingrett, deretter to ganger i Borgarting lagmannsrett – ble Eirik Jensen dømt til lovens strengeste straff.

Den tidligere polititoppen fikk 21 års fengsel for psykisk medvirkning til innførsel av tonnevis med narkotika, og korrupsjon.

Angriper dommen

I anken til Høyesterett, som er på vel 50 sider, er deler hemmelige og ikke tilgjengelig for mediene, går advokatteamet til Eirik Jensen til kraftige angrep på dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Årsaken til at deler av anken er unntatt offentlighet, er at anken også omhandler de delen av saken som gikk for lukkede dører.

Advokatene John Christian Elden og Sidsel Katralen mener Jensen er dømt uten bevis, og at retten bare har lagt vekt på Gjermund Cappelens forklaring. Uten at Cappelens påstander har blitt ettergått.

«Påstander»

- Dommen mot Eirik Jensen er basert på påstander fra Gjermund Cappelen og ikke bevis. Hverken politiet som etterforsket saken, eller retten har ettergått disse påstandene, men «tatt dem for god fisk», sier advokat Sidsel Katralen til Dagbladet.

PÅSTANDER: Advokat Sidsel Katralen mener dommen mot Eirik Jensen er basert på påstander som ikke er ettergått. - Påstandene er udokumentert, sier Katralen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PÅSTANDER: Advokat Sidsel Katralen mener dommen mot Eirik Jensen er basert på påstander som ikke er ettergått. - Påstandene er udokumentert, sier Katralen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Borgarting lagmannsrett har lagt vekt på Cappelens forklaringer, som vi mener vi i retten dokumenterte ikke var troverdig. Dommen er basert på påstander, som retten mener er sannsynlig. Vi mener det ikke er bevist, men bare udokumenterte og ikke ettergått påstander, sier Katralen.

Lovanvendelse

I anken konkluderer Elden og Katralen med at dommen fra Borgarting lagmannsrett ikke er godt nok begrunnet, for å bevise at Eirik Jensen er skyldig.

Advokat Elden skriver i anken til Høyesterett at det er mangelfulle domsgrunner, knyttet til hvordan lagmannsretten har forstått loven.

I anken heter det:

«Ut fra det faktum som foreligger, og derved slik at Høyesterett ikke er i stand til å bestemme om loven er anvendt korrekt».

Elden og Katralen mener også at lagmannsretten har brukt feil lovanvendelser og at det det under rettsforhandlingene ble begått flere saksbehandlingsfeil.

«ikke begrunnet»

LOVEN: Advokat John Christian Elden mener Borgarting lagmannsrett har gjort seg skyldig i både saksbehandlingsfeil og brukt feil lovanvendelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LOVEN: Advokat John Christian Elden mener Borgarting lagmannsrett har gjort seg skyldig i både saksbehandlingsfeil og brukt feil lovanvendelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I anken gjøres det også et poeng av dommerne i Borgarting lagmannsrett fikk utlevert Oslo tingretts dom, før ankebehandlingen. Noen Jensens advokater mener er en saksbehandlingsfeil.

Når det gjelder innførsel av narkotika, mener advokatene til Jensen at dommen er feil ut fra bevisbyrden. Elden og Katralen mener dommen bare legger vekt på at det er sannsynlig, men ikke bevist.

I anken hevdes det også at det er mangelfulle domsgrunner, og ikke begrunnet, at Jensen er skyldig i korrupsjon.

Tre muligheter

Aktor i straffesaken mot Eirik Jensen, assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker Guru Glærum Kleppe, ønsker ikke å kommentere anken fra Eirik Jensen.

TAUS: Assisterende sjef i Spesialenhet, Guro Glærum Kleppe, ønsker ikke å kommentere anken til Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAUS: Assisterende sjef i Spesialenhet, Guro Glærum Kleppe, ønsker ikke å kommentere anken til Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vårt tilsvar er sendt Høyesterett, utover det har vi ingen kommentarer, sier Kleppe.

Det er ventet at Høyesteretts ankeutvalg i løpet av november vil behandle anken fra Eirik Jensen.

Høyesterett kan forkaste anken, da vil dommen på 21 års fengsel for Eirik Jensen være rettskraftig. Men Høyesterett kan også sende saken tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

En tredje mulighet er at ankeutvalget kan frifinne Eirik Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer