Dømte enarmet mann for klapping

Hviterusslands diktator Aleksandr Lukasjenko fikk en enarmet mann dømt for klapping. For dette er han nå tildelt den skeive nobelprisen for fred, Ig Nobelprisen.

I STRAM GIV AKT : Aleksandr Lukasjenko strammer opp det hviterussiske samfunnet. Foto: REUTERS/Nikolai Petrov/Belta/Pool Scanpix
I STRAM GIV AKT : Aleksandr Lukasjenko strammer opp det hviterussiske samfunnet. Foto: REUTERS/Nikolai Petrov/Belta/Pool ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om Lukasjenko selv klappet i hendene for prisen vet vi ingen ting om.

Klappe-protester
Prisen ble delt ut i går på Harward University av det så kalt humoristiske vitenskapsmagasinet Annalene for usannsynlig forskning. Magasinet deler ut priser i forskjellige vitenskaplige sjangre, og altså en fredspris.

Hendelsen Lukasjenko beæres for går tilbake til 2011. Da samlet grupper av regimemotstandere seg og klappet. De bar ikke plakater, og andre ting som identifiserte dem som motstandere av Lukasjenko, som ofte omtales som Europas siste diktator. Deres motstand i landet som Lukasjenko har beholdt som et mini-Sovjetunionen, var rett og slett å komme sammen og klappe.

Felt av vitne
Mannen med bare en arm ble dømt etter vitneforklaring i retten.

- Retten dømte den funksjonshemmede mannen Konstantin til å betale 1. 05 millioner rubler, skrev nettsida Khartiya-97 etter dommen i 2011. Summen tilsvarte da litt under 1 500 kroner.

Men dommen forklarte aldri i detalj hvordan den enarmede mannen faktisk klappet. Pedantisk bevisførsel er ikke alltid nødvendig i et system der det politiske systemet styrer domstolene.

Det har ikke kommet noen offisiell reaksjon på prisen fra hviterussiske myndigheter.