Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømte Moland og French til døden - sitter selv fengslet i sentralfengselet i Kisangani

Major Mofanza Yombo fengslet for korrupsjon.

FENGSLET: En av dommerne som dømte Joshu French og Tjostolv Moland til døden i den første av de tre rettsakene, major Mofanza Yombo (med rød ring) er nå arrestert og sitter fengslet sammen med de to nordmennene i sentralfengselet i Kisangani. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FENGSLET: En av dommerne som dømte Joshu French og Tjostolv Moland til døden i den første av de tre rettsakene, major Mofanza Yombo (med rød ring) er nå arrestert og sitter fengslet sammen med de to nordmennene i sentralfengselet i Kisangani. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av dommerne som dømte Joshu French og Tjostolv Moland til døden i den første av de tre rettsakene er arrestert.

Nå sitter major Mofanza Yombo fengslet sammen med de to nordmennene i sentralfengselet i Kisangani.

Yombo var én av de fem dommerne som blant annet dømte Norge til å betale svimlende 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner.

Nå sitter altså majoren selv fengslet, anklaget for korrupsjon.

- Bekrefter Direktør Kudura Ramazani i Sentralfengselet i Kisangani bekrefter overfor Dagbladet at majoren er fengslet.

- Jeg kan bekrefte at major Mofanza Yombo er fengslet her hos oss, sier fengselsdirektør Ramazani, til Dagbladet.

Ifølge fengselsdirektøren er majoren anklaget for grov korrupsjon etter at han hjalp en innsatt å rømme.

- Major Mofanza Yombo er anklaget for å ha mottatt bestikkelser for å hjelpe en innsatt ut av fengselet, forteller Ramazani.

Mottok 200 dollar Ifølge kilder Dagbladet har snakket med skal Mofanza ha mottatt 200 dollar, eller vel 1000 norske kroner for å løslate en angivelig voldtektsmann.

Yombo arresterte mannen som var anklaget for å ha voldtatt en 14 år gammel jente.

Men familien til den arresterte skal ha betalt Yombo for at mannen skulle slippe fri. Men da voldtektsofferets familie fikk høre dette, krevde de at bestikkelses-pengene skulle gis videre til dem.

Dette ønsket skal majoren ha nektet å etterkomme. Da gikk den voldtattes familie til Yombos overordnede, og majoren ble arrestert for korrupsjon.

- Illustrerende Moland og Frenchs advokat Morten Furuholmen er ikke overrasket:

- Dette sier litt om standarden og habiliteten til de dommerne som avsa dødsdommen mot Moland og French, og det illustrerer på en god måte den manglende rettsikkerheten i Kongo, sier advokaten.
Han poengterer at det er åpenbart at dommen mot de to nordmennene er uholdbar.

- Dommen er helt klart uforenlig med de rettstandarder vi forholder oss til, det gjelder særlig i en sak der man avsier dødsdom, sier Furuholmen.

Han mener Moland og Frenchs sak er behandlet av domsmenn som ikke skulle hatt slike verv.

- En absurd situasjon - Det er jo ganske spesielt at en av dommerne som var med på å dømme Moland og French til døden, nå sitter i nabocella, sier advokaten.

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med er major Yombo skeptisk og avvisende til de to nordmennene når de møtes i fengselsgården.

DØMT: Major Mofanza Yombo var en de fem dommerne som dømte tjostolv Moland og Joshua French til døden. I den første rettsaken ble også staten Norge dømt til å betale svimlende 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner for spionasje. Foto: Espen Røst / Dagbladet
DØMT: Major Mofanza Yombo var en de fem dommerne som dømte tjostolv Moland og Joshua French til døden. I den første rettsaken ble også staten Norge dømt til å betale svimlende 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner for spionasje. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Dette er en absurd situasjon, jeg tror de foreløpig har observert hverandre litt på avstand, sier Furuholmen

Furuholmen forteller at det fortsatt jobbes med å få til en overføring av nordmennene til Kinshasa.

- Det har vært lovnader om denne overføringen lenge, nå er vel dette blitt et spørsmål om disse lovnaden overholdes, sier han, og forteller at de er ved relativt god helse.

- Men det er valg i Kongo til høsten, og både jeg og Joshua og Tjostolv er bekymret for om det kan være med å forsinke en overføring til hovedstaden. Jeg tror det er viktig å få til en snarlig overføring, sier Furuholmen.