Dømte utlendinger skal hjem og sone

Justisminister Knut Storberget på europaturné for å sikre soningsavtaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter åpner for soning i hjemlandet for kriminelle som får sin dom i Norge. Justisminister Knut Storberget (Ap) er på europaturné for å sikre soningsavtaler.

Storberget vil ha slike soningsavtaler med alle europeiske land som et viktig ledd i kriminalitetsbekjempelsen.

Justisministeren har så langt i høst møtt 11 europeiske kolleger på sin rundtur til foreløpig sju land. Ytterligere fem land skal besøkes om kort tid.

Storberget vil i november besøke Litauen for å få til en tilsvarende avtale der. Ifølge justisministeren har Norge hatt opptil 160 litauere bak lås og slå. Nå sitter 27 litauere i norske fengsler.

I dag soner 100 europeere dommer på minst halvannet års fengsel i Norge. Hittil i år er 20 utlendinger sendt til soning i hjemlandet mot seks i hele fjoråret.

Potensialet er stort og vil bety en nettogevinst fordi det er langt flere utlendinger i norske fengsler enn nordmenn fengslet i utlandet.

- Det er viktig å få de innsatte hjem, også av hensyn til rehabilitering og fordi vi vet en rekke innsatte skaffer seg kontakter bak murene for planlegging av mer kriminalitet, sier Storberget.

NTB