«Don Kohleone» gir etter

SISTE: Etter at denne artikkelen ble lagt ut har Dagbladet blitt informert om at faksen fra Kohl skal være en forfalskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands tidligere forbundskansler Helmut Kohl vil nå navngi personer som har gitt det kristelig-demokratiske partiet (CDU) pengegaver.

Av BJØRN K. BORE

Mannen som i 16 år regjerte Tyskland mistenkes for å ha mottatt astronomiske beløp i bestikkelser på vegne av sitt parti CDU. Kohl har selv innrømmet å ha mottatt minst åtte millioner kroner som ble

plassert på hemmelige konti.

Til nå har han blankt nektet å oppgi navn. «Jeg har gitt mitt æresord», sa Kohl i forrige måned og gikk heller av som æresmedlem i partiet enn å navngi giverne. Men nå har han kanskje innsett at han ikke har så mye ære igjen. For i dag snudde «Don Kohleone», som han har blitt døpt på folkemunne i Tyskland, og sa at han allikevel vil navngi giverne.

Det vil si, ikke helt. I en faks sendt tyske medier i dag sa den tidligere partilederen og rikskansleren at han var villig til å gi navnelisten til en komite som skal undersøke korrupsjonsanklagene. Noen offentliggjøring av navnene vil han ikke gå med på.

- Jeg takker giverne, som selv har gått med på denne prosessen for å få en slutt på spekulasjonene. De hjelper meg i min jobb med å oppklare disse spørsmålene, skriver Kohl i uttalselsen.

I komiteen sitter Tysklands president Johannes Rau, riksdagspresident Wolfgang Thierse, tidligere president Roman Herzog og visepresidenten i den føderale tyske forfatningsdomstolen Hans-Juergen Papier. Det er ikke kjent når komiteen begynner sitt arbeid.

GIR ETTER: Helmut Kohl vil allikevel navngi de hemmelige giverne til CDU.