Donald (93) døde etter politiets elektrosjokk

En dramatisk hendelse på et eldrehjem i Sussex i Storbritannia fikk et tragisk utfall. Nå etterforskes to politibetjenter for overdreven maktbruk.

ETTERFORSKES: Politiet i Sussex etterforskes etter 93-åringens dødsfall. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
ETTERFORSKES: Politiet i Sussex etterforskes etter 93-åringens dødsfall. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag 21. juni rykket to politibetjenter i Sussex i England ut til et omsorgshjem etter å ha mottatt melding om en utagerende beboer.

93 år gamle Donald Burges hadde ett bein, satt i rullestol og led av demens. Denne dagen hadde han fått tak i en kniv, og nå brukte han den til å true ansatte med, skriver The Guardian.

Vel framme skal de to betjentene ha konfrontert 93-åringen.

Til slutt, mens den ene betjenten holdt ham på avstand med pepperspray og batong, avfyrte den andre et elektrosjokkvåpen mot Burges.

Fraktet til sykehus

Politibetjentene fikk kontroll på situasjonen, men maktmidlene var så kraftige at 93-åringen ble sendt direkte til sykehus.

Der lå han i tre uker før han til slutt døde.

SJOKKPISTOL: Beboeren på eldrehjemmet skal blant annet ha blitt skutt med sjokkpistol. Illustrasjonsbilde: Shutterstock/NTB
SJOKKPISTOL: Beboeren på eldrehjemmet skal blant annet ha blitt skutt med sjokkpistol. Illustrasjonsbilde: Shutterstock/NTB Vis mer

Ifølge The Guardian er det foreløpig uvisst om det var politiets inngripen som forvoldte Burges' død.

Det er blant spørsmålene The Independent Office for Police Conduct (IOPC) - som tilsvarer norske Spesialenheten - har som mål å besvare i forbindelse med sin etterforskning.

Får ikke nødvendigvis følger

Sky News melder at Donald Burges' dødsfall etterforskes som uaktsomt drap. IOPC opplyser imidlertid at det ikke nødvendigvis betyr at de vil straffeforfølge politibetjentene.

- Etterforskningen vil særlig belyse hvorvidt maktbruken mot mannen kan anses som et rimelig og nødvendig inngrep, gitt situasjonens omstendigheter, sier IOPCs regiondirektør Graham Beesley til Sky News.

DØDE: I 2019 mistet amerikanske Derrick Scott (42) livet etter å ha blitt holdt fast av politiet i 13 minutter. Video: Oklahoma City Police Department/AP Vis mer

- Det er viktig å vurdere om maktbruken samsvarer med lokale og nasjonale retningslinjer, fortsetter han.

Assisterende politimester Tanya Jones i Sussex sier de føler med avdødes familie og venner. Hun opplyser at de vil samarbeide med IOPC for å få klarhet i saken.

Bekymret for politivold

Bruk av elektrosjokkvåpen er ikke nytt fenomen i Storbritannia. I 2020 uttrykte IOPC ifølge The Guardian at de var bekymret over det økende antallet anmeldelser som gikk på politiets maktbruk.

I det fleste tilfeller kom anklagene fra mørkhudete menn og personer med mentale lidelser. Flere av disse anmeldelsene har fått medhold i det britiske rettssystemet.

STERKE INNTRYKK: Politiet i Indianapolis ble i 2020 etterforsket etter en voldelig pågripelse av en demonstrant. Video: Wish-TV via AP Vis mer

Deborah Coles er administrerende leder for menneskerettighetsorganisasjonen Inquest. Hun er dypt sjokkert over makten som ble brukt mot den 93 år gamle pleiehjemsbeboeren.

- Det er helt utrolig at en gammel mann med demens ved et eldrehjem, blir utsatt for slik makt fra politiet, sier Deborah Coles til The Guardian.

- Det reiser spørsmålet om hvorfor det var et politi og ikke medisinsk personell som ble tilkalt til en mann i åpenbart stresset situasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer