Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Rumsfeld går av

Tidligere CIA-sjef tar over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Etter en rekke tankefulle samtaler har forsvarsminister Rumsfeld og

jeg blitt enige om at vi trenger nytt lederskap i Pentagon, sa George W. Bush i sin tv-overførte tale til nasjonen i 19-tida i kveld. 

Dermed er seks stormfulle år i ministerstolens slutt for Rumsfeld.

Presidenten beskriver eks-forsvarsministeren som en «superb leder» i endringens tid, men at Rumsfeld var enig med ham om verdien av «et friskt perspektiv».

Slipper granskning?

Donald Rumsfeld var arkitekten bak invasjonen i Irak, og har av politiske motstandere og flere republikanere fått mye av skylda for den feilslåtte strategien i krigen.

Irak-krigen ble framhevet som et viktig tema av amerikanerne da de gikk til stemmeurnene i går, og dagen før valget ba fire toneangivende militæraviser på lederplass forsvarsministeren om å ta sin hatt og gå. Nancy Pelosi, som blir ny leder i Representantenes hus, markerte valgseieren ved å kreve Rumsfelds avgang.

Bush sa på pressekonferansen at han vil ha en ny ledelse i Pentagon, men at det ikke er aktuelt å trekke seg ut av Irak.
- Jeg kan skjønne amerikanere som sier «kom hjem». Men jeg tror ikke de sa «kom hjem mens dere etterlater dere et Irak som kan bli en frihavn for al-Qaida». Jeg tror ikke de sa det. 

HARDT PRESSET: Demokratene vil trolig spekulere i om Rumsfeld gikk av for å unngå nitide granskninger av opptrappingen til Irak-krigen.
HARDT PRESSET: Demokratene vil trolig spekulere i om Rumsfeld gikk av for å unngå nitide granskninger av opptrappingen til Irak-krigen. Vis mer

Ved at Rumsfeld går av umiddelbart etter den demokratiske triumfen kan han unngå svært ubehagelige granskninger som kunne blitt satt i gang av kongressen mot ham med det nye, fiendtlige flertallet.

Så sent som i forrige uke, mens han drev valgkamp for republikanerne, erklærte Bush at Rumsfeld kom til å bli sittende også de siste to åra av presidentperioden, skriver Washington Post.

På pressekonferansen i dag hevdet han at den «endelige avgjørelsen» om forsvarsministeren ikke ble tatt før etter denne uttalelsen.

- Årsaken var at jeg ikke ville tilføre de siste dagene av valgkampen en stor avgjørelse om Irak-krigen, sier Bush.

Tidligere CIA-sjef ny minister

Robert Michael Gates blir nominert som forsvarsminister, offentliggjorde Bush i kveld.

63 år gamle Gates kommer nå fra stillingen som toppsjef for Texas A&M University. Han var sjef for etterretningstjenesten fra november 1991 til januar 1993, etter 26 år i amerikansk etteretning.

Han har den siste tiden deltatt i diskusjoner om Irak i den såkalte Iraq Study Group, ledet av tidligere utenriksminister James Baker. Gruppen skal legge fram alternative forslag til veien videre i Irak.

image: Donald Rumsfeld går av

Den nye forsvarsministeren må godkjennes av Senatet.

- Tar stor del av ansvaret

Bush startet talen sin i kveld med å mane til samarbeid etter katastrofevalget for republikanerne.

- Jeg har en stor del av ansvaret som leder av republikanske partiet, sier Bush om valgnederlaget, og gratulerer Demokratene med seieren.

- Nå må må vi putte valget bak oss og jobbe sammen med Demokratene og de uavhengige med de store utfordringene landet vårt står overfor. Demokratene har anklaget Rumsfeld for å ha vendt det tause øret til advarsler om at krigen i Irak ville trenge flere soldater enn forsvarsdepartementet har sendt for å vinne krigen. Også flere pensjonerte generaler har vært harde i sin kritikk av Rumsfelds planlegging av krigen. Etter kveldens avgang, var reaksjonene raske fra demokratiske politikere: - Om det var opp til meg, ville han ha gått av for lengst, sier senator Russell D. Feingold til New York Times. - Gårsdagens valg var et rop om endringer, og for første gang virker det som om presidenten hører, sier senator Charles E. Schumer.

<B>NY FORSVARSMINISTER:</B> Robert Gates har mer enn 26 år bak seg i CIA og andre etterretningstjenester i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!