Donald Trump: - Abu Bakr al-Baghdadi døde som en hund

- Han detonerte selvmordsvesten og ble drept sammen med tre barn, sier presidenten på en pressekonferanse.

DREPT: Donald Trump bekrefter i dag at militære styrker har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. - Han døde som en hund, sier den amerikanske presidenten. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump bekrefter nå som ventet at Den islamske statens øverste leder Abu Bakh al-Baghdadi er drept.

«Noe veldig stort har nettopp skjedd!», skrev presidenten lørdag kveld.

Kort etter skrev Newsweek at amerikanske spesialstyrker har gjennomført et kommandoraid med al-Baghdadi som mål.

Nå beskriver presidenten en dramatisk aksjon på lørdag hvor al-Baghdadi prøvde å flykte gjennom en tunnel uten utgang sammen med tre barn, og sprengte seg selv i lufta og drepte seg selv og de tre barna.

- Det var to kvinner der, begge med vester. De hadde ikke detonert, men de var døde, og det gjorde det veldig vanskelig for våre folk, sier Trump.

- Døde som en hund

- Jeg så mye av det, sier presidenten, og forteller at ingen amerikanske liv gikk tapt.

- Han var en syk og fordervet mann, sier Trump om al-Baghdadi.

Nå lover han en nådeløs jakt på andre IS-ledere og soldater.

- Disse ville monstrene skal ikke unnslippe sin skjebne, sier han.

MENNESKEJAKT: På dette sjeldne bildet av IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi fra juli 2014 erklærer han Kalifatet. Det ble begynnelsen på terrorregimet Den islamske staten, og ga startskuddet til en årelang menneskejakt som nå kan være over. bildet Foto: NTB Scanpix
MENNESKEJAKT: På dette sjeldne bildet av IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi fra juli 2014 erklærer han Kalifatet. Det ble begynnelsen på terrorregimet Den islamske staten, og ga startskuddet til en årelang menneskejakt som nå kan være over. bildet Foto: NTB Scanpix Vis mer

Så ramser han opp alle som fortjener takk i forbindelse med aksjonen: Russland, Tyrkia, Syria og Irak, pluss kurdiske grupper.

- Han døde som en hund. Han døde som en feiging. Verden er nå et tryggere sted. Gud velsigne Amerika, sier Donald Trump, som opplyser at bare amerikanere deltok i selve angrepet.

- Russland var storartet

Presidenten vil ikke gi detaljer om hvordan han kunne overvære aksjonen, men sier at de hadde full oversikt.

- Det var som å se på en film, sier Trump, og forteller at de amerikanske styrkene sprengte seg inn.

- De sprengte seg inn i huset som hadde en veldig tung vegg, og det tok dem bare sekunder. Det var utrolig briljant, sier presidenten om det han så.

- De sprengte seg inn og så brøt helvete løs, sier Trump.

Han beskriver en farlig innflygning med helikoptere da de amerikanske styrkene fløy lavt og ble møtt med geværild. Trump forteller at amerikanerne på vei inn med åtte helikoptere måtte fly over russisk-kontrollert område.

- Russland var storartet, sier han og sier det samme om Irak.

Kurdernes rolle var ifølge presidenten å gi nyttig informasjon.

- Gråt og skrek

Trump sier dette om al-Baghdadis død:

- Han klaget og skrek og gråt, og det synes jeg bør komme ut, slik at hans følgere får se hvordan han døde, sier presidenten og forklarer at de da vil skjønne at det ikke var noen grunn til å se opp til og følge al-Baghdadi.

- Han døde ikke som en helt men som en kujon, klagende og gråtende og skrikende og tok tre barn med seg.

- Mange av hans folk ble drept. Vi mistet ingen. Det er utrolig, sier Trump, som etterhvert begynner å snakke om USAs strategi i Midt-Østen.

Fortalte ikke Pelosi

Trump sier at USA vil la det være tilbake amerikanske soldater for å beskytte oljen, men at de ikke vil bli stående mellom tyrkere og kurdere.

- De har slåss i hundrevis av år.

Trump benytter også anledningen til å kritisere europeiske land for ikke å ta sine IS-krigere tilbake.

Etterhvert bruker presidenten kraftig skyts mot sin politiske motstander, demokratenes leder i Representantenes hus Nancy Pelosi, da han får spørsmål om han informerte henne om aksjonen.

- Nei, jeg ville at det skulle holdes hemmelig. Jeg ville ikke ha tapte liv, sier Trump.

Før han avslutter pressekonferansen sier han at han nå skal ringe familiene.

- Verdifullt mål

Det var Newsweek som lørdag først meldte at al-Baghdadi trolig var død.

«Forsvarsdepartementet sa til til Det hvite hus at de har «stor tillit» til at det verdifulle målet som er drept er Baghdadi», skrev Newsweek i går.

Det respekterte nyhetstidsskriftet føyde likevel til at DNA-verifisering og biometrisk testing da gjensto.

Forventningene ble ikke mindre da det ble kjent at presidenten søndag ettermiddag norsk tid skal holde en pressekonferanse.

Det er et uvanlig tidspunkt for en pressekonferanse, men sammenfaller med nyhetskanalenes morgensendinger.

- Sprengte seg selv

Søndag meldte flere sentrale medier, som CNN og New York Times, at også de har fått opplyst fra kildene sine at al-Baghdadi er død - men at den endelige bekreftelsen gjenstår.

Raidet mot IS' leder skal ha funnet sted lørdag, i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Ifølge Newsweek skal den ha blitt planlagt i ei ukes tid, med etterretningsinformasjon fra CIA.

Ifølge Mazloum Abdi, leder for Syrias demokratiske styrker (SDF), har aksjonen vært forberedt enda mye lenger.

«For fem måneder siden, var det etterretningsarbeid på bakken og en grundig forberedelse til en fellesoperasjon eliminerte terroristen Abu Bakr al-Baghdadi. Vi takker alle som bidro til denne fantastiske jobben», skriver Mazloum Abdi i en twittermelding søndag ettermiddag.

Årelang klappjakt

Ifølge Newsweek var det en kort ildveksling da amerikanske styrker tok seg inn til målet for operasjonen, i landsbyen Barisha. al-Baghdadi skal deretter ha sprengt seg selv i lufta med en selvmordsvest han hadde på seg.

To koner av IS-lederen skal ha gjort det samme.

Dersom nyheten om Abu Bakr al-Baghdadis død viser seg å stemme, betyr det slutten på en langvarig menneskejakt.

Enkelte analytikere er likevel skeptiske, fordi Idlib-provinsen domineres av den tidligere Nusra-fronten - nå Hayat Tahrir al-Sham - en jihadist-gruppe som gjennom årene har rivalisert med IS.

Det som også gir grunn til en viss skepsis, er at al-Baghdadi en rekke ganger tidligere har vært meldt drept.

Hver gang har de vist seg ikke å stemme.

Erklærte «kalifatet»

Fra al-Baghdadi i 2004 ble sluppet fri av amerikanerne - ifølge New York Times på grunn av en tabbe - har han flere ganger vært nær ved å bli tatt.

I 2009 dukket han ifølge samme avis opp igjen på amerikanernes radar, nå under navnet Abu Dua. Fra 2010, da han var leder for en gruppe islamske opprørere, brukte han navnet Abu Bakr al-Baghdadi.

Slik Dagbladet tidligere har skrevet - var det i 2014 al-Baghdadis navn for alvor ble et navn som skremte livet av folk.

I juli det året erklærte han at «kalifatet» var opprettet - med ham selv som kalif - i en mytisk opptreden i moskeen al-Nuri i den irakiske byen Mosul.

Det var den første gangen han viste ansiktet sitt offentlig, og ble starten på den blodstenkte historien om Den islamske staten (IS).

Da terrororganisasjonen var på høyden kontrollerte den store landområder i Syria og Irak, og millionbyer som Mosul, og var fristende å slutte seg til for islamister i vestlige land, blant annet Norge.

Blant verdens farligste

Inntil nylig var opptredenen i Mosul i 2014 den siste sikre observasjonen av Abu Bakr al-Baghdadi.

Fra 2017 har IS gradvis blitt nedkjempet. I takt med at IS har blitt svakere, har ledere, soldater og deres familier vært på flukt. På nyåret i år mistet IS sine siste, små territorier.

Det betyr ikke at trusselen har blitt borte.

Selv på flukt og henvist til øde områder, har Abu Bakr al-Baghdadi vært regnet blant verdens farligste terrorledere.

Så sent som i april i år publiserte han ifølge New York Times en video om at han fortsatt ledet IS og ville fortsette å angripe sine fiender.

Tok alle forholdsregler

Abu Bakr al-Baghdadi har vært en mester i å holde seg skjult, og har lært seg å ta alle forholdsregler.

Han skal for mange år siden ha sluttet å bruke mobiltelefon, og i stedet ha benyttet seg av håndskrevne beskjeder.

Nå kan alt dette være over.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer