Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksrettssaken:

Donald Trump er frikjent

Onsdag kveld stemte Senatet for å frikjenne president Donald Trump for begge tiltalepunktene mot ham i riksrettssaken.

SVARER: President Donald Trump frikjent i riksrettssaken, rett etter la han ut denne videoen på Twitter. Vis mer

Onsdag kveld stemte Senatet over hvorvidt president Donald Trump skulle dømmes i riksrettssaken mot ham, hvor han sto tiltalt for maktmisbruk og hindring av etterforskning.

I Senatet måtte man ha hatt et to tredels flertall for å felle Trump, altså 67 av 100 senatorer. Samtidig er det Republikanerne selv som har flertallet i Senatet.

ISKALDT MØTE: Det var lite gjensynsglede å se da president Donald Trump og lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, møttes igjen. Video: CNN/AP Vis mer

Frikjent

Først stemte 52 for å frikjenne Trump for tiltalepunktet om maktmisbruk, mens 48 stemte for å dømme presidenten. Dermed ble han frikjent for maktmisbruk.

Deretter stemte Senatet også for å frikjenne Trump for tiltalepunktet som omhandler hindring av etterforskningen. Denne avstemningen endte med 53 stemmer for å frikjenne presidenten, og 47 stemmer for å dømme ham.

Dermed er president Donald Trump frikjent i riksrettssaken.

Trumps svar

Kort tid etter at frikjennelsen var klar, tvitret Trump en video. I videoen hører man musikkstykket «I Dovregubbens hall» samtidig som han antyder at han kommer til å sitte som president for alltid.

I en uttalelse fra Det hvite hus anklages Adam Schiff for å ha løyet til Kongressen, mens Nancy Pelosi anklages for å ha løyet til folket. Samtidig uttaler de at tiltalepunktene var grunnløse, og omtaler riksrettssaken som en heksejakt.

- Presidenten er glad for å legge dette kapittelet med skamfull oppførsel bak seg, og ser fram til å kjempe for det amerikanske folket i 2020 og utover, uttaler de.

Brøt rekkene

Tidligere onsdag kveld valgte senator Mitt Romney noe overraskende å uttale at han ville stemme for å felle Trump etter tiltalepunktet om maktmisbruk.

Dermed var han den første republikaneren til å gjøre nettopp dette.

- Jeg mener at det er bevist, uttalte Romney i et intervju på sitt kontor, ifølge New York Times.

- Jeg mener at å forsøke å påvirke et valg for å skaffe seg makt, er det mest alvorlige angrepet mot grunnloven man kan utføre.

Som ventet er Demokratene misfornøyd med resultatet i riksrettssaken. Trumps konkurrent i presidentvalget i 2016, Hillary Clinton, skriver følgende på Twitter.

- Da riksrettssaken begynte, avla republikanerne ed om å forsvare grunnloven. I dag forrådte 52 av dem den eden - og oss alle. Vi går inn i ei farlig tid for demokratiet vårt. Det krever at alle jobber sammen for å bevare det.