Donald Trump er ikke den eneste som går på trynet. Her er de største valgtabbene

- Det er et sirkus, sier redaktør og forfatter.

SKAPER OVERSKRIFTER: Eiendomsbaron og missegeneral (blant annet) Donald Trump har kastet seg inn i presidentkampen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SKAPER OVERSKRIFTER: Eiendomsbaron og missegeneral (blant annet) Donald Trump har kastet seg inn i presidentkampen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 8. november 2016 går amerikanerne til valgurnene. Demokratene har seks kandidater klare, med Hillary Clinton i spissen. For republikanerne er det hele litt mindre oversiktlig. Per nå er det 16 stykker som skal konkurrere om presidentkandidaturet. Kandidatene kalles gjerne « The Clown Car».

- «The Clown Car» er en nedsettende betegnelse republikanerne har fått av demokratene på grunn av Donald Trump. Den passer for ham, ikke for resten. Men et sirkus, det er det,  sier statsviter og redaktør av amerikanskpolitikk.no, Are Tåvold Flaten.

Flaten sier at de andre 15 er svært seriøse kandidater med solid erfaring, men at Trump er gull for demokratene.

De siste meningsmålingene viste at det er mangemillionæren Donald Trump som leder meningsmålingene. Men valget er langt fra avgjort.

- Donald Trump blir ikke president - Trump blir ikke president og han kommer ikke til å vinne nominasjonen. Nå leder han fordi han er kjendis. Han kan tillate seg å oppføre seg på andre måter enn de andre kandidatene. De kan ikke tabbe seg ut på samme måte. Men jeg tror uansett ikke at de såkalte tabbene vi har sett til nå vil ha noe å si i det lengre løp. Men det er klart at enkelte har med seg bagasje som er vanskeligere å kvitte seg med enn andre, sier Flaten til Dagbladet.

Donald Trump. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
Donald Trump. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer

Bagasje eller ei. En liten gjennomgang av små og store feilgrep, kan aldri skade.

Reversere legaliseringen av marihuana Chris Christie (52) har vært guvernør i delstaten New Jersey, og stiller nå som kandidat for republikanerne. Noen vil kanskje mene at han tråkket rett i den politiske salaten da han prøvde å skille seg ut fra resten av flokken ved å foreslå betydelige kutt i trygdeordninger og lovet å reversere legaliseringen av marihuana, som 23 stater så langt har gått inn for. Flaten tror derimot ikke at dette er noe stort problem for Christie. 

- Jeg tror ikke dette har noe å si for hans vei til nominasjonen. Han er populær, men han har én stor utfordring. I 2013 stilte han til gjenvalg som guvernør i New Jersey. Borgermesteren i Fort Lee ville ikke større Christies kampanje, og hans rådgivere endte derfor med å stenge veien fra Fort Lee og over George Washington Bridge, inn til New York. Dette forfølger han fortsatt, sier Flaten.

Lover revolusjon Bernie Sanders har vært uavhengig politiker siden 1979 og er Senatets eneste erklærte sosialist. Han var medlem av Representantenes hus fra 1991 til 2007. Han skal ha uttalt at avstanden mellom rik og fattig er for stor i USA, og at han ikke bare stiller som president, han lover revolusjon. Om denne retorikken hjelper han fram mot nominasjonen gjenstår å se, men Flaten er sikker.

- Han vinner ikke nominasjonen. Nå fungerer det veldig greit for han, fordi han står til venstre for Hillary Clinton. Budskapet når fram nå, men president blir han ikke.

Motstander av Obamacare. Eller? Ted Cruz, Senator i Texas, stiller seg også i rekken av kandidater som har begått større og mindre feilgrep. Cruz har vært en av de største motstanderne av Obamas helsereform Affordable Care Act. Derfor var det noen som reagerte da han til tross for sin kritikk registrert seg for Obamacare. Grunnen skal være at han kone skulle ta permisjon, for å delta i nominasjonskampanjen.

Chris Christie. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
Chris Christie. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer

- Jeg tror heller ikke dette kommer til å gå inn i historiebøkene. Ted Cruz har samlet inn store mengder med penger, og akkurat nå er han veldig populær. Han går litt i samme retning som Donald Trump. Han er veldig anti Obama, anti Washington og anti demokratene. Det vinner han på akkurat nå, sier Flaten.

«Shhhh, ro deg ned» Rand Paul, er medlem av Tea Party og har sittet i Sentatet for Kentucky siden 2011. Han har lenge vært kjent for sine politiske uttalelser, som å etterspørre en mer aggressiv krig mot ekstremistgruppa IS og ønske totalforbud mot abort.

Men det var først like etter at han annonserte sitt kandidatur han virkelig gikk på en blemme. I et intervju på tv-kanalen CNBC blir han blir han tydelig så provosert av intervjueren at han legger fingeren foran munnen og sier «shhhh, ro deg ned». I et annet intervju endte han opp med å fortelle journalisten hvordan intervjuet skulle gjennomføres.

Ted Cruz. Foto: EPA/Michael Reynolds
Ted Cruz. Foto: EPA/Michael Reynolds Vis mer

- Dette er en uheldig start, det er ingen tvil om det, sier Flaten. Det er noe som kanskje kan trekkes fram av han motstandere hvis de finner det nødvendig. Men akkurat nå er hans største problem manglet på oppmerksomhet.

Storebror Bush Flaten har selv funnet de feilgrepene han tror faktisk kan virke negativt for kandidatene.

- Jeb Bush hadde litt vanskeligheter med å vite hvordan han skulle forholde seg ti storebror George Bush. Han fikk for eksempel spørsmål om det i ettertid var riktig i innvandrere Irak. Det tok fem dager før han kom opp med et svar. Hvis det er ett spørsmål han burde forberedt seg på, er det det.

Clintons e-postskandale Ifølge Flaten sliter fortsatt Hillary Clinton med den såkalte e-postskandalen.

Jeb Bush. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Jeb Bush. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vis mer

- Da hun satt som utenriksminister fra 2009 til 2013 brukte hun utelukkende sin private e-postadresse i jobben. Hun sørget heller ikke for at e-postene ble arkivert på departementets servere, sier Flaten.

Den første debatten går av staben 6. august. Der er det bare plass til topp 10 av kandidatene.

Bernie Sanders. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
Bernie Sanders. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

- Det er fortsatt bare juli 2015. Det er en god stund til valget, men når tv-debattene sparkes i gang, åpner det seg for flere tabber. Det er bare å vente å se, sier Flaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer