Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump har funnet sin nye FBI-sjef

Annonserer nomineringen av Christopher A. Wray til jobben som FBI-sjef på Twitter.

NY FBI-SJEF: USAs president Donald Trump har funnet mannen han vil ha i stillingen som ny FBI-sjef. Han nominerer Christopher A. Wray til jobben som USAs øverste politisjef. Foto: NTB Scanpix
NY FBI-SJEF: USAs president Donald Trump har funnet mannen han vil ha i stillingen som ny FBI-sjef. Han nominerer Christopher A. Wray til jobben som USAs øverste politisjef. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump annonserer på Twitter at han vil nominere Christopher A. Wray til jobben som ny FBI-sjef.

På Twitter skriver Trump at Wray har «upåklagelige kvalfikasjoner» til jobben og varsler samtidig at Det hvite hus vil komme med mer informasjon snart.

Jobbet i justisdepartementet

Wray er utdannet jurist og jobbet i flere år for det amerikanske justisdepartementet.

I 2003 ble han utpekt av daværende president George W. Bush som USAs assisterende justisminister.

Det var han fram til 2005, da han valgte å fortsette karrieren i det private advokatfirmaet King & Spalding - der han seinere ble partner.

En rekke amerikanske publikasjoner har omtalt Wray som en av USAs fremste prosedyreadvokater innen økonomisk kriminalitet, ifølge nettstedet Heavy.

Chambers and Partners, som rangerer advokatfirmaer fra best til verst, kalte ham en «kjent tungvekter» og en ypperlig advokat av «øverste klasse, som kan gi råd om de tøffeste problemer».

Sparket forgjengeren

Wray tar over jobben som FBI-sjef etter James Comey, som ble sparket av Trump i mai.

Avskjedigelsen ble kraftig kritisert i USA fordi FBI etterforsker de angivelige russiske hackerangrepene i forkant av det amerikanske valget.

Dette skal, ifølge et samlet amerikansk etterretningsvesen, ha påvirket det amerikanske valget ved å vippe det i favør Trump, hevder amerikanske myndigheter.

Som et ledd i den etterforskningen ser FBI - USAs øverste politimyndighet - også på Trump-leirens bånd til Russland for å avdekke mulig samordning mellom partene.

Det er blant en av arbeidsoppgavene Wray vil få, hvis han bekreftes av Senatet.

Jobbet med Comey

Da Wray var i det amerikanske justisdepartementet jobbet han blant annet med den sparkede FBI-sjefen James Comey.

Comey var Wrays nærmeste sjef i justisdepartementet og jobbet tett med mange høyprofilerte saker. FBI er underlagt justisdepartementet, og jobber tett sammen når de skal føre saker for retten.

Både Comey og Wray i 2005.

Comey skal vitne

Nominasjonen av Wray til FBI-toppjobben kommer dagen før Comey skal vitne i en høring i Senatet. Høringen handler om Russlands angivelige innblanding i det amerikanske valget.

Det er ventet at Comey kommer til å forklare seg blant annet om møter og samtaler han hadde med Trump mens han var FBI-sjef, ifølge CNN.

Uka etter Comey fikk sparken ble det nemlig avslørt at Trump skal ha bedt Comey om å stanse deler av Russland-etterforskningen som omhandlet Michael Flynn.

Flynn var Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, men fikk sparken etter å ha forklart seg uriktig om samtaler han hadde hatt med Russlands ambassadør til USA - Sergej Kisljak.

Morgendagens høring holdets av etterretningskomiteen i Senatet. Det er bare en av tre ulike komiteer i Kongressen som gransker Russlands angivelige innblanding i det amerikanske valget.

Dagbladet oppdaterer saken.

Hele Norges coronakart