Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump hasteavlyser valgmøte etter slåssing: Roper om muslimer, nazister og kommunister

«Muslimer, foren dere mot Trump», meldte demonstranter.

SLÅSSING: TIlhengere og motstandere av Donald Trump braker sammen på Universitetet i Illinois. Foto: AP / NTB scanpix
SLÅSSING: TIlhengere og motstandere av Donald Trump braker sammen på Universitetet i Illinois. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump avlyser på kort varsel et valgmøte av sikkerhetshensyn, melder nyhetsbyrået AP.

Møtet skulle ha funnet sted på Universitetet i Illinois i Chicago i natt norsk tid, men blir nå utsatt eller avlyst. Trump var allerede en halvtime forsinket da avlysningen ble annonsert inne i lokalet i Chicago. Da hadde flere tusen demonstranter møtt opp på utsiden - for å tilkjennegi sitt sinne og sin avsky mot USAs mest utradisjonelle presidentkandidat på lange tider. TV-bilder fra stedet viser uniformert og bevæpnet politi som forsøker å beholde kontrollen over demonstrantene.

KOM SEG INN: Her står Trump-motstandere inne på valgmøtet som nå er avlyst på kortvarsel. Foto: EPA / NTB scanpix
KOM SEG INN: Her står Trump-motstandere inne på valgmøtet som nå er avlyst på kortvarsel. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer

- Av hensyn til de titusentalls menneskene som har samlet seg i og rundt arenaen, vil kveldens arrangement bli utsatt til en annen dato, opplyser Trumps kampanje i en pressemelding, ifølge NTB. Avgjørelsen ble tatt etter et møte med Chicago-politiet.

Politifolk skadd CNN anslår at det var mellom 8500 og 10 000 mennesker i arenaen da den spente stemningen etter hvert utviklet seg til det rene kaos. Mindre slagsmål brøt ut mens politiet forsøkte å bryte opp grupperingene der situasjonen var aller mest spent.
Det skal ifølge Daily Beast vært flere hundre Trump-motstandere inne i lokalet. Bilder tatt på arrangementet viser også dette.

Flere demonstranter ble vist ut fra arrangementet - minst to av dem bar trøyer der det sto: «Muslimer, foren dere mot Trump». Forretningsmannen har som kjent kommet med meget krasse utfall mot muslimer.

Flere kilder melder også at det skal ha brutt ut slåssing da det ble kjent at Trump avlyste eller utsatte møtet. Lokale journalister var først ute med slike meldinger, ved 0225-tida melder CNN det samme. Klokka 06 norsk tid melder CNN at fem personer er pågrepet etter bruduljene, og at to politifolk ble skadd.
Muslimer og nazister Blant demonstrantene ute på gata kalte partene ifølge en journalist i Chicago Tribune hverandre henholdsvis «nazister» og «kommunister».

VISES UT: - Muslimer, foren dere mot Trump, står det på trøya til en av demonstrantene. Foto: Reuters / NTB scanpix
VISES UT: - Muslimer, foren dere mot Trump, står det på trøya til en av demonstrantene. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

En av gruppene som markerte sin motstand, Showing Up for Racial Justice, hadde ifølge NTB alliert seg med studenter av minoritetsbakgrunn i forsøket på å nekte Trump å tale til folket på universitetet. Nathaniel Lewis (25), en masterstudent i folkehelse, var overrasket over at de faktisk lyktes.

- Jeg er glad. Jeg har fått fred, for vi klarte dette som et kollektiv. Dette er det siste vi hadde ventet, men det viser kraften bak fellesskap, sier han til Reuters.

GLEDE OG HAT: Også tidligere har det oppstått uro på Trump-arrangementer - politifolk måtte pågripe minst en person da Trump talte i St. Louis. Foto: Reuters / NTB scanpix
GLEDE OG HAT: Også tidligere har det oppstått uro på Trump-arrangementer - politifolk måtte pågripe minst en person da Trump talte i St. Louis. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Trump selv fastholdt fredag kveld at han hadde tatt en «klok beslutning» ved å utsette arrangementet og sørge for at alle er trygge. Overfor MSNBC hevder han at hans støttespillere hadde planlagt en fredelig samling, men at det hele ble ødelagt av demonstrantene.

- Du kan ikke engang holde et valgkamparrangement i en storby i dette landet lenger. Fram til dette punktet har vi ikke hatt noe problem, sa Trump ifølge NTB

Flere tilfeller Dette er ikke første gang det oppstår uro på et Trump-arrangement.

I HOPETALL: Flere tusen demonstranter har møtt fram i Chicago. Foto: AP / NTB scanpix
I HOPETALL: Flere tusen demonstranter har møtt fram i Chicago. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

I både sosiale og tradisjonelle medier har det de siste ukene  dukket opp videoer og bilder av småknuffing, tilløp til slåssing, drittslenging og ufin oppførsel blant både Trump-tilhengere og provokatører som har møtt opp for å lage støy. Seinest på et Trump-arrangement i St. Louis torsdag norsk tid ble minst en person pågrepet.

Trump har fått kritikk for å ta for lett på demonstrasjonene som har fulgt i hans fotspor, og er blitt anklaget for å nærmest oppildne til vold mot meningsmotstanderne.

TAS HÅND OM: Store politistyrker var til stede også inne i lokalet på Universitetet i Illinois. Flere personer ble tatt hånd om og vist ut. Foto: AP / NTB scanpix
TAS HÅND OM: Store politistyrker var til stede også inne i lokalet på Universitetet i Illinois. Flere personer ble tatt hånd om og vist ut. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Foruten Illinois, holdes det nominasjonsvalg i delstatene Florida, Missouri, North Carolina, Ohio tirsdag. I tillegg kommer Republikanernes nominasjonsmøte på øygruppa Northern Mariana Islands.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram