Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Donald Trump ikke smittet

Etter mye om og men testet Donald Trump fredag kveld seg for coronaviruset.

IKKE SMITTET: Etter mye om og men bestemt president Donald Trump seg for å la seg teste for coronaviruset. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / NTB scanpix
IKKE SMITTET: Etter mye om og men bestemt president Donald Trump seg for å la seg teste for coronaviruset. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / NTB scanpix Vis mer

Donald Trump er ikke smittet av coronaviruset, heter det i en uttalelse fra presidentens lege.

«I går kveld, etter en grundig samtale med presidenten vedrørende Covid-19-testing, valgte han å la seg teste. I kveld fikk jeg bekreftelse på at testen er negativ», heter det i uttalelsen fra legen.

Symptomfri

Årsaken til at det ble et stort spørsmål rundt testing av president Trump var at han tok imot en delegasjon fra Brasil forrige helg, der flere personer seinere har fått påvist coronasmitte.

«Ei uke etter middagen med den brasilianske delegasjonen på Mar-a-Lago er presidenten symptomfri», konstaterer legen.

Det var altså forrige helg presidenten tok imot en delegasjon fra Brasil ved Mar-a-Lago.

I etterkant har tre personer i delegasjonen testet positivt på coronaviruset. En av dem, den brasilianske diplomaten, Nester Forster, satt ved samme bord som Trump under middagen forrige lørdag.

Den første i delegasjonen som testet positivt var Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro.

Han la ut et bilde av seg selv der han står tett inntil Trump.

GLEMMER REGLER: President Donald Trump glemmer reglene om nærkontakt under en pressebrief om coronaviruset. Vis mer

- Ikke bekymret

Da Trump første gang ble spurt om møtet med Wajngarten ga han ikke uttrykk over noen særlig bekymring.

- Jeg er ikke bekymret. Jeg hørte noe om det. Vi spiste middag sammen. Vi gjorde ikke noe uvanlig. Vi satt ved siden av hverandre en stund, sa Trump torsdag.

Etter at stadig flere tok til orde for at Trump burde teste seg, uttalte han selv torsdag kveld, da han erklært unntakstilstand, at en test var nært forestående.

- Ganske snart. Vi jobber med det, sa Trump på spørsmål om han selv skulle bli testet for viruset.

Men etter at Trump signaliserte at han ville la seg teste, kom det en slags kontrabeskjed fra Trumps lege, som mente det ikke var grunn til testing selv om presidenten håndhilste og stilte opp på bilder med den brasilianske kommunikasjonssjefen og delte bord med Forster.

«Disse møtene kategoriseres som lavrisiko for overføring og det er da ingen indikasjon på at presidenten må settes i hjemmekarantene. I tillegg, gitt at presidenten er uten symptomer, er det ikke nødvendig å teste for covid-19», het det i en uttalelse fra Trumps lege seint fredag kveld lokal tid.

CORONAVIRUSET: Trump har vært i nærkontakt med flere som i ettertid har testet positivt for viruset, deriblant Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro. Video: CNN Vis mer

- Tok testen

Det kunne Trump tilbakevise allerede tidlig lørdag.

- Jeg tok testen i går kveld, sa Trump etter at han dagen før gjentatte ganger ble spurt av pressen om han ikke skal sjekke om også han er smittet.

Også Brasils president Jair Bolsonaro har latt seg teste. Fredag ble det klart at testen var negativ, men ikke lenge etter kom det nye beskjed om at presidenten skal testes på nytt, ifølge NTB.

Testen skal gjennomføres tidlige neste uke for å utelukke at presidenten er blitt smittet av covid-19-viruset, ifølge avisa. Bolsonaros pressekontakter har nektet å kommentere saken, skriver Reuters.

Også USAs visepresident Mike Pence var til stede på Trumps feriested Mar-a-Lago i Florida da den brasilianske delegasjonen var på besøk. Han har så langt ikke latt seg teste.

Hele Norges coronakart