Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump jr. gikk fra intervju da det kom spørsmål om maleriet av faren

Maleriet er i sentrum av granskningen av farens stiftelse.

FAR OG SØNN: Donald Trump og Donald Trump jr, fotografert under repulikanernes landsmøte i sommer.Foto: Robert Deutsch / USA TODAY NETWORK / NTB scanpix
FAR OG SØNN: Donald Trump og Donald Trump jr, fotografert under repulikanernes landsmøte i sommer.Foto: Robert Deutsch / USA TODAY NETWORK / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump har gjentatte ganger sagt at han gir store summer til veldedige formål. Men i motsetning til de fleste presidentkandidater i moderne tid har han nektet å legge fram selvangivelsen sin, og det har ikke vært mulig å etterprøve om han faktisk gjør det.

Men en mann har forsøkt så godt han kan å finne ut av det likevel: Washington Post-reporteren David Fahrenthold har de siste månedene gravd og gravd, for å finne ut hva Trump faktisk har gitt til, og hva stiftelsen som bærer hans navn har brukt penger på.

Donerte til statsadvokat

Det har ført til en rekke større og mindre avsløringer.

AVBRUTT: En pastor så seg nødt til å avbryte Donald Trump da han blandet inn politikk under et møte i en kirke i Flint i Michigan. Hun hoppet opp på podiet og ba presidentkandidaten holde seg til saken. Trump var midt i en tirade mot rivalen Hillary Clinton da pastor Faith Green Timmons grep inn. Video: NTB Scanpix Vis mer

Da Trump droppet en debatt i primærvalgkampen, tok han i stedet initiativ til et innsamlingsarrangement for krigsveteraner, hvor det angivelig ble samlet inn 5,6 millioner dollar. Men pengene ble ikke delt ut før Washington Post gjentatte ganger lurte på hva som faktisk hadde skjedd med dem.

Fahrenholdt har også avdekket at mesteparten av pengene i stiftelsen ikke kommer fra Trump selv. Og at stiftelsen kjøpte en hjelm signert av amerikansk fotball-stjerna Tim Tebow, etter at Trump selv hadde vært på en auksjon hos en brystkreft-organisasjon.

Nylig ble det også kjent at stiftelsen ga 25 000 dollar til gjenvalgskampanjen til Florida-statsadvokat Pamela Bondi, noe som førte til at de måtte betale en bot (slike stiftelser kan ikke gi til politiske formål).

Bondi leder påtalemyndigheten i delstaten, og pengene ble angivelig gitt få dager etter at det ble kjent at myndighetene vurderte rettslige skritt mot Trump University. Det ble aldri noen sak i delstaten. Både Trump og Bondi har avvist at det var noen sammenheng mellom rettsprosessen og donasjonen.

Avbrøt intervju

Donasjonen til Bondi, og stiftelsens kjøp av av et to meter høyt maleri av Trump selv på en auksjon, er noe av det som nå skal granskes av justisdepartementet i delstaten New York, hvor stiftelsen er registrert. Målet er, ifølge delstatsjustisminister Eric Schneiderman, å «forsikre at stiftelsen opererer i samsvar med lovene som regulerer veldedighetsorganisasjoner i New York».

Presidentkandidatens sønn, Donald Trump jr., ble spurt om maleriet i et intervju med Pennsylvania-TV-kanalen WTAE i går. Da var intervjuet plutselig over, skriver Politico.

BEDRØVELIG: - Halvparten av Trumps tilhengere er bedrøvelige, uttalte Clinton. Trump svarer med ny reklamefilm. Video: CNN Vis mer

- Det vet jeg ikke noe om, var Trump jrs første svar.

Da TV-kanalen forsøkte å følge opp, svarte han:

- Ok, det var det. Vi må dra videre til det neste... Neste. Takk.

Presidentkandidaten har flere ganger framholdt barna sine som noen av de viktigste rådgiverne han har, og de er aktive i farens valgkamp. Ivanka Trump avbrøt nylig også et intervju med Cosmopolitan, etter flere kritiske spørsmål om farens tidligere uttalelser om mammaperm.

Trumps motstander Hillary Clinton har på sin side måttet svare på en rekke spørsmål knyttet til forhold ved Clinton-stiftelsen, også donasjoner som er gitt fra Norge.

Jevnt løp

Åtte uker før valget gjør Trump det for øvrig stadig bedre på meningsmålingene, både nasjonalt og i flere viktige vippestater. Clintons ledelse er nå nede i 1,5 prosentpoeng i gjennomsnitt, og Fivethirtyeights modell for å anslå utfallet av presidentvalget gir nå Trump ca 40 prosent sjanse til å vinne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!