Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stiftelsen skal bort

Donald Trump legger ned sin kontroversielle stiftelse, men kritikerne gir seg ikke

Stiftelsen har gjort mye godt arbeid over årene og støttet krigsveteraner, politi og barn, hevder Trump.

LEGGER NED STIFTELSE: Donald Trump legger ned sin kontroversielle stiftelse for å unngå interessekonflikter mens han er president. Foto:  REUTERS/Carlos Barria
LEGGER NED STIFTELSE: Donald Trump legger ned sin kontroversielle stiftelse for å unngå interessekonflikter mens han er president. Foto:  REUTERS/Carlos Barria Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs påtroppende president Donald Trump lover julaften å legge ned sin veldedige stiftelse.

Trump oppgir ikke når dette skal skje, men sier hans advokater nå er igang med arbeidet.

The Donald J. Trump Foundation er under etterforskning grunnet mistanke om ulovlig pengeinnsamling, og har flere ganger vært under krass kritikk. Selv sier Trump at han legger ned stiftelsen fordi han ikke ønsker noen interesserkonflikter så lenge han innehar Det hvite hus.

- Gjort mye godt arbeid

Trump er også i ferd med å overføre store deler av sine forretningssysler til sine barn av nettopp samme grunn.

- Stiftelsen har gjort mye godt arbeid over årene og bidratt med millioner av dollar til utallige verdige grupper, inkludert støtte til krigsveteraner, politi og barn, sier Trump i en uttalelse ifølge The Washington Post.

Det var en rekke avsløringer i nevnte avis som rettet søkelyset mot The Donald J. Trump Foundation. Blant annet ble det hevdet at Trump brukte 2,1 millioner kroner fra stiftelsen til å dekke utgifter i forbindelse med søksmål knyttet til hans kommersielle drift. Ved minst to anledninger skal Trump ha brukt stiftelsens midler til å dekke forlik Trumps selskaper har inngått.

Maleribråk

Det ble også hevdet at Trump kjøpte et to meter høyt maleri av seg selv med pengene til sin veldedige organisasjon. Prislappen var på snaue 164 000 norske kroner. The Washington Post avdekket også at mesteparten av pengene i stiftelsen ikke kommer fra Trump selv, og at stiftelsen kjøpte en hjelm signert av amerikansk fotball-stjerna Tim Tebow, etter at Trump selv hadde vært på en auksjon hos en brystkreft-organisasjon.

I høst ble det også kjent at stiftelsen ga 25 000 dollar til gjenvalgskampanjen til Florida-statsadvokat Pamela Bondi, noe som førte til at de måtte betale en bot. Stiftelser som The Donald J. Trump Foundation kan ikke gi politiske pengegaver.

Pengene skal ha blitt gitt få dager etter det ble kjent at Florida vurderte søksmål mot Trump University, et søksmål det aldri ble noe av. Enkelte hevdet pengeoverføringen fra Trump-stiftelsen var årsaken til det. Både Trump og Bondi har avvist denne koblingen.

I oktober i år varslet justisministeren i delstaten New York, Eric Schneiderman, at Trumps stiftelse brøt med delstatens lovgivning. Bakgrunnen var at presidentkandidaten skal ha samlet inn penger uten riktig sertifisering fra staten.

Krever gjennomgang

Dem som har kritisert Trumps veldedige stiftelse virker ikke til å bli stilnet av lørdagens nyhet om nedleggelse.

- Det at Trump-stiftelsen skal stenges er et nødvendig første skritt for den kommende administrasjonen for å unngå enorme etiske problemer, men det er ikke slutten av denne fortellingen, sier Noah Bookbinder ved Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, en organisasjon som ofte knyttes opp mot Hillary Clinton.

I en uttalelse julaften krever Bookbinder at hele Trumps stiftelse gjennomgår en grundig granskning selv om den nå altså skal legges ned.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!