President Donald Trump

Donald Trump lovet å samle «et veldig splittet USA». Så begynte han på en hevngjerrig tirade

Den påtroppende presidenten på turné for å takke for valgseieren.

TAKKER: Den påtroppende presidenten på turné for å takke for valgseieren, men også for å kritiskere Obama, amerikansk presse og Washington. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han startet talen sin med å be om fellesskap og et forent USA.

Etter hvert sporet den kommende presidenten Donald Trump (70) av i det som var starten på en takketurné han har bestemt seg for å ta i en rekke forskjellige delstater.

Turneen begynte i Cincinnati i Ohio i natt, en delstat Trump vant soleklart over Hillary Clinton med over åtte prosentpoeng.

- Den første grunnen til at jeg er her i dag er at jeg vil takke dere. Den andre grunnen er at jeg skal diskutere vår handlingsplan for å gjøre USA storartet igjen, selv om vi hadde det mye gøy med å kjempe mot Hillary, hadde vi ikke? sier Trump.

Det er tre og en halv uke siden han ble valgt til president, og det var knyttet stor spenning til hva slags beskjed Trump ville komme med til det tusentalls store publikummet i Ohio.

Selv om han har hatt flere intervjuer, er det første gang han holder et stort folkemøte.

- Vi er et veldig splittet land

- Vi har så mange problemer i dette landet, men dersom vi forenes - vi er et veldig splittet land - skal bli enige om ting og gjøre ting ordentlige. Enda viktigere. Vi skal begynne å vinne igjen, sier Trump.

- Washington-eliten skiller oss via rase, alder, kjønn og lønn. De er for opptatt av hva som skiller oss. Vi må være mer opptatt av hva som forener oss: USA.

- Når USA er forent, er ingenting umulig. Vi skal ha et land som er bedre enn noensinne, sier Trump.

Trump gjentok flere av sine valgkampløfter, som å skrote og erstatte Obamacare, bygge en mur mot Mexico og stramme inn innvandringspolitikken. Han lovet å knuse IS og skaffe jobber tilbake til USA.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

- Vi skal respektere hverandre. Det betyr at de som kommer inn i landet er folk som har potensial til å elske oss og respektere oss. Vi avstår fra ekskludering og segregrering. Alle skal ha mulighet til å leve ut den amerikanske drømmen, sier den kommende presidenten.

- Vi skal velge USA først. Det betyr at vi må respektere andre lands rettigheter til å sette sine borgere først. Vi hadde folk som ledet dette landet, som ikke visste hva faen de holdt på med, sa Trump i talen, som bygget seg opp til å bli en slags hevngjerrig tirade mot flere av hans selvutnevnte fiender.

- Politikere i Washington må ta ansvar. Vi må komme sammen og ta avgjørelser sammen. Alt vi vil ha for landet vårt, er mulig. Dette er ikke tida for å drømme mindre, men om å ha større ambisjoner enn noen gang. Nå skal vi drømme om virkelig forandring for hele USA, sier Trump.

- Veldig uærlige folk

Trump var langt fra ferdig etter å ha lagt fram noen av planene. Han benyttet anledningen til å gå til kraftig angrep på amerikansk presse - som han har kritisert gjennom hele valgkampen.

- De sa jeg ikke kunne vinne Nord-Carolina. Den uærlige pressen skrev ikke om det. Veldig uærlige folk, sier Trump og peker på presseområdet i salen.

- Hva med når et anker som ledet en debatt begynte å grine da hun forsto at vi vant? Ting skal bli bedre nå. Vi vant massivt, selv om vi ikke hadde pressen med oss, sier Trump, som flere ganger i løpet av talen forvrenget stemmen for å etterlikne nyhetsankere.

Han smilte fra øre til øre og var tydelig fornøyd med utfallet av valget.

- Det føltes så bra

Trump vant klart antall valgmenn i presidentvalget, men Hillary Clinton har 2,5 millioner flere stemmer enn ham totalt. Trump har i etterkant av valget - uten bevis - hevdet at det foregikk massiv stemmejuks.

Dette gikk han ikke inn på i nattas tale, men han hadde flere stikk mot både konkurrenter og medier.

- De sa det ikke var noen mulighet for at jeg kunne vinne. De sa Texas står på spill. De sa Georgia var i spill. Skrur du på TV-en to minutter seinere: Donald Trump har vunnet Texas. Dette er veldig uærlige folk, sier Trump.

- Vi ledet så mye i Pennsylvania, men de ville ikke komme med et resultat. Vi vant Michigan, Wisconsin og Pennsylvania. Denne personen på TV har sagt i måneder at Trump ikke kunne komme gjennom den blå muren. Vi kom ikke bare gjennom den. Vi knuste den. Det føltes så bra, sier Trump.

Han hadde også et stikk til den konservative uavhengige kandidaten Evan McMullin, som noen uker før valget ledet på målingene Utah, men endte på tredjeplass i delstaten Trump vant.

- De sa Trump skal tape mot en fyr jeg ikke engang har hørt om. Hvem er denne fyren? Folk i Utah er fantastiske. Hillary kom på andre og han karen på tredje. Jeg prøver fortsatt å forstå hva denne fyren vil bevise, sier Trump.

- Trenger ikke forene alle

- Han gikk etter alle han har gått etter i hele valgkampen. Han visste at han ikke trenger å forene alle for å få ting gjennom. Hvis noen trodde han skulle endre seg etter valgkampen, tar de feil, sier Washington Post-reporter Philip Bump på CNNs sending etter debatten.

- Dette er en påminnelse om at dette er noe vi ikke har sett før, sa CNNs Dana Bash og viste til Trumps mange angrep i forskjellige retninger.

- Det er teleprompter-Trump og den forferdelige Trump. Det fantastiske er at han gjør begge to samtidig, sier tidligere Obama-rådgiver Van Jones.

ROPER UT: En Trump-supporter på et fly i Atlanta så sin mulighet til å sjekke om det var noen flere passasjerer enn ham selv som støttet Trump. Da ble det stille på flyet. Video: CNN / Emma Baum via Facebook Vis mer
BARE SMIL: Det var en meget fornøyd påtroppende president som inntok scenen i Cincinnati i Ohio i natt. Donald Trump snakket først om forening, men hadde etter hvert noen uoppgjorte konfliktet han ville ta opp. Foto: EPA/MARK LYONS/NTB scanpix
BARE SMIL: Det var en meget fornøyd påtroppende president som inntok scenen i Cincinnati i Ohio i natt. Donald Trump snakket først om forening, men hadde etter hvert noen uoppgjorte konfliktet han ville ta opp. Foto: EPA/MARK LYONS/NTB scanpix Vis mer