Donald Trump med nye sleivspark mot demokrater og journalister: «Hun er et individ med lav IQ»

Noen hver fikk passet påskrevet av presidenten natt til søndag.

PENNSYLVANIA: Under et valgkampmøte omtalte USAs president Donald Trump kongressmedlem Maxine Waters fra California som "et individ med lav IQ". Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Natt til søndag talte Donald Trump under et valgkampmøte i Pennsylvannia.

Han var der for å støtte republikaneren Rick Saccone, som stiller til valg i delstaten.

Under talen snakket Trump varmt om hvordan Sør-Koreas president Moon Jae-in hadde sagt at uten ham hadde OL «blitt en total katastrofe», sitt forestående møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un og sine nye tollsatser.

Slengbemerkninger og kallenavn

Men innimellom det positive budskapet kom Trump også med slengbemerkninger til både politiske motstandere, journalister og Oprah Winfrey.

Under talen, der Trump helt tydelig talte fra hjertet og ikke leste en forhåndsskrevet tale, gikk han kraftig ut mot den demokratiske kongressrepresentanten Maxine Waters fra California, skriver Washington Post.

Hun har nok blitt oppfattet som et hår i suppa for Trump, fordi hun flere ganger har tatt til orde for å stille ham for riksrett.

- Har dere sett henne? «Vi vil stille ham for riksrett. Vi vil stile presidenten for riksrett», sa Trump, og la til at han ikke har gjort noe galt.

- Hun er et individ med lav IQ. Det er ikke noe å gjøre med det, la Trump til.

- Rasistiske bemerkninger

Det er for øvrig ikke første gangen Trump har satt spørsmålstegn ved Waters' mentale evner. Tidligere denne måneden sa Trump at hun burde ta en IQ-test.

Det reagerte Waters, som har mener at Trump bør stilles for riksrett fordi hans handlinger og retorikk skader USA, sterkt på.

- Jeg forventet at han skulle komme med noen rasistiske bemerkninger om meg. Og han gjorde akkurat det jeg hadde forventet, sa Waters, som ikke har kommentert Trumps siste tale.

Waters mener altså Trumps IQ-kommentarer kan knyttes til rasespørsmål, men Trump selv har ikke oppgitt noen grunn til at han mener Waters har lav IQ.

Pocahontas

Også senator Elizabeth Warren fikk passet sitt påskrevet. Trump snakket i sin tale om muligheten for at hun kunne bli hans motstander i det neste presidentvalget, og hvor katastrofalt det ville være for TV-selskapenes seertall dersom han ikke vant.

- Hvis jeg ikke vinner valget, så kommer seertallene til å bli så lave, de kommer til å gå konkurs, alle sammen. Kan dere se for dere det? Kan dere se for dere å dekke Bernie Sanders eller Pocahontas? spurte Trump.

Trump har kalt Warren Pocahontas både støtt og stadig. Årsaken til kallenavnet dreier seg om en lengre saga om Warrens etniske bakgrunn. Det skal ha vært under senatorvalget i 2012 at hun fortalte om sin oppvekst i Oklahoma sør i sentrale USA.

MISFORSTO: Donald Trump hadde med seg flere stålarbeidere da han signerte en lov som gir økt toll på import av stål og aluminium. For flere av arbeiderne ble møtet med presidenten ekstra minneverdig. Video: White House Vis mer

Da hevdet hun at hun i oppveksten ble fortalt at hun hadde røtter blant de amerikanske Cherokee-indianerne. Seinere har verken Warren eller slektsforskere klart å bevise hennes påståtte indianerrøtter.

Og sånn oppsto det spekulasjoner om at Warren ble ansatt som jusprofessor ved Harvard på falske premisser, uten at det heller noen gang ble bevist.

På CNN sa Warren at hun har planer om snakke urbefolkningens sak hver gang Trump omtaler henne som Pocahontas.

- Jeg dro for å snakke med lederne for det amerikanske urfolket, og jeg lovet dem at hver gang Trump sier noe rasistisk, og angriper meg, så skal jeg bruke det som en mulighet til å løfte deres historier, sa Warren, ifølge The Guardian.

Trump omtalte også George W. Bush og Barack Obama i negative ordelag, men det handlet for det meste om alt de ikke har gjort med Nord-Korea.

Angrep journalist

Den siste personen som fikk et lite flatterende kallenavn kastet på seg av den amerikanske presidenten var NBC-journalisten Chuck Todd, som ble angrepet mest som en digresjon da Trump snakket om at han hadde advart mot Nord-Korea allerede for 20 år siden.

- Det er 1999 og jeg er på Meet the Press (TV-program, journ.anm.), et program som nå blir ledet av «sleepy eyes Chuck Todd», sa Trump.

Som altså mener at programlederen ser søvnig ut.

- Han er en sovende drittsekk (son of a bitch), sa Trump.

Todd svarte på Twitter like etterpå, skriver CNN:

«Ikke gå glipp av Meet the Press i morgen. Jeg vet at folk kan være trøtte om morgenen, så sett det på opptak nå før øynene blir søvnige», skrev Todd.

Også Todd har blitt angrepet av presidenten tidligere, allerede så tidlig som i 2011, og igjen i april i fjor.

Den siste personen Trump tok for seg var talkshowdronningen, Oprah Winfrey. Flere har spekulert i at hun kan komme til å stille til valg i håp om å bli demokratenes presidentkandidat i valget i 2020.

- Jeg håper Oprah vinner. Jeg ville elsket å slå Oprah. Jeg kjenner hennes svakhet, sa Trump, uten å røpe hva som er Oprahs svakhet.

Men foreløpig er det ikke mye som taler for at Oprah kommer til å stille til valg. Hun har avkreftet ryktene.

Humor

Trump fikk, som ventet, en god del kritikk for slengbemerkningene og kallenavnene, men ble forsvart av finansminister Steven Mnuchin, som ironisk nok var gjest på Meet the Press søndag, skriver Pittsburgh Post-Gazette.

Han sa at det hele var ment som humor.

- Presidenten like å lage morsomme navn, sa Mnuchin, som ikke fikk støtte fra senator Jeff Flake, som er en av de republikanske senatorene som har vært mest kritisk til Trump.

- På et eller annet tidspunkt, når han går så langt, så blir det vårt ansvar å si: «Dette er ikke normalt», sa Flake på NBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer