Donald Trump holdt  pressekonferanse

Donald Trump med oppsikts­vekkende presse­konferanse. Tordnet «stille, stille, stille!»

Hevder pressen er full av hat og at han har fått til mer enn noen president før ham. 

RASER: Under Donald Trumps pressekonferanse torsdag kveld fikk Donald Trump nok av reporterne i salen. Video: AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - STILLE, STILLE, STILLE! sa president Donald Trump omlag en time og et kvarter inn i pressekonferansen i Det hvite hus torsdag kveld.

I løpet av den 1 time og 17 minutter lange pressekonferansen hevdet han flere ganger at han har fått til mer enn noen av forgjengerne sine, og snakket om hvordan pressen er fulll av hat og kategorisk unngår å skrive om alt det gode han får til.

- Sitt ned! Stille!

Trump fikk et spørsmål fra en jødisk journalist om hvordan han planlegger å følge opp antisemittiske holdninger i samfunnet. Journalisten sa samtidig at flere har beskyldt Trump og hans kolleger for også å ha slike holdninger.

Presidenten avbrøt journalisten, ba ham sette seg ned og fortsatte ved å kalle seg selv «den minst antisemittiske og rasistiske personen i verden».

- Han sa han skulle stille et enkelt spørsmål, sier Trump. - Det er det ikke. Det er ikke et rettferdig spørsmål.

Journalisten forsøkte så å stille et oppfølgingsspørsmål.

- Stille, stille, stille! Se, han løy om at han skulle stille et enkelt spørsmål. Velkommen til medienes verden, svarte Trump og kalte det et fornærmede spørsmål.

- Ute av kontroll

I omlag en time hadde USAs 45. president snakket negativt om mediene og deriblant CNN-journalisten i rommet, som forsøkte å stille ham et spørsmål.

Saken fortsetter under videoen.

- FULLE AV HAT: Under Donald Trumps første pressekonferanse alene etter at han ble president, slakter han blant annet pressen som befinner seg i rommet. Video: CNN / AP Vis mer

- Media forsøker å angripe administrasjonen vår fordi vi gjennomfører de planene vi varslet. De skriver ikke om det fordi de ikke er fornøyd med endringene. Men det er mange som er fornøyd, sier Trump.

Han understreket at han synes enkelte medier er gode, men at hovedvekten av journalistene aldri skriver om det som skjer. Han nevnte CNN gjentatte ganger som en versting, slik han har gjort tidligere.

- Pressen er ute av kontroll, sier han.

- Du undergraver pressen?

- Er du ikke bekymret for at du undergraver pressefriheten når du kaller alle saker du ikke liker, for falske nyheter? spurte CNNs journalist i salen.

Trump svarte ikke direkte på spørsmålet, men sa:

- Jeg vil se en ærlig presse. Men folk tror ikke på dere lenger. Kanskje jeg har noe med det å gjøre, jeg vet ikke. Men hvis dere bare fortalte sannheten, så ville jeg vært deres største tilhenger. Men når dere, for eksempel CNN, skriver utelukkende negative saker om meg, så..

Saken fortsetter under videoen.

HEMMELIG: Trump forteller en reporter i salen under pressekonferansen torsdag kveld at han ikke kan si noe om en rekke ting, for å hemmeligholde det for dem det gjelder. Video: AP Vis mer

- Jeg gir dere gode seertall

- Bare se på noen av deres egne programmer. (Programlederne) angriper de som sier noe positivt om Trump, sier han om seg selv.

- Jeg er ingen ond person. Jeg gir dere gode seertall, bare innrøm det.

Den ampre stemningen ga seg ikke, og litt etter nærmest brølte han, igjen:

- Jeg snakker ikke om hva vi kommer til å gjøre. Jeg snakker ikke om hva forsvaret vårt gjør, jeg kommer ikke til å si om vi skal inn i Mosul, sa han og fortsatte:

- Jeg har sagt det under hele valgkampanjen. Jeg trenger ikke si hva vi skal gjøre i Nord-Korea, og jeg trenger ikke si hva jeg skal med Iran. Vet du hvorfor? De skal ikke vite det. Og etter hvert vil dere bli lei av å spørre meg. Jeg skal ikke fortelle dere det, sier Trump.

- Mer enn noen president

I forkant av pressekonferansen - som er Trumps første på egen hånd - var det varslet at presidenten skulle annonsere sin nye arbeidsminister Alexander Acosta.

Han bekreftet at advokaten er valgt som hans (for øvrig første latinamerikanske) arbeidsminister, før han raskt gikk videre:

- Jeg er her for å oppdatere det amerikanske folket på hvilket arbeid vi har fått til de siste ukene. Jeg tror ikke det er noen president som noen gang har fått til så mye på så kort tid. Men media skriver ikke om det, sier Trump.

Saken fortsetter under videoen.

- Et kjempekaos

- Det er ingen jeg har mer respekt for, eller forresten, kanskje, enn gode reportere. Men for eksempel i CNN er det så mye sinne og hat. Jeg ser ikke på lenger. Jeg har ingenting imot saker som taler mot meg, så lenge de er sanne, sier presidenten.

Av Obama-administrasjonen sier han at han arvet et kaos.

- Et kjempekaos. Over alt. I Midtøsten, i Nord-Korea. Vi skal rette opp i alt dette, folkens, sier Trump og legger til at han en gang i neste uke vil legge fram en ny innvandringsordre.

- Det vil skje store ting, sier han.

Han sier rettssystemet har gjort det vanskelig for regjeringen (blant annet med innreiseforbudet som ble avvist av en føderal dommer), men at de likevel fortsetter å få bukt på kriminelle og at administrasjonen jobber med å holde alle - «også reportere» - trygge.

- Jeg sier det igjen: Det er ingen regjering som har fått til så mye på så kort tid. Og vi har ikke begynt ennå, sier Trump.

Om Putin og muren

Han har siden valgkampanjen snakket om å bygge en mur mot Mexico. Han har omtalt meksikanere som kriminelle (noe han seinere uventet beklaget). På pressekonferansen torsdag sier han at arbeidet med muren fortsetter.

- Det blir en flott mur, sier han. - Den kommer til å fungere, ikke slik som nå, enten ikke-eksisterende eller en komplett fiasko.

Om Russland sa Trump at han aldri har hatt kontakt med russisk etterretning. All kontakten han har hatt med landet, var da Putin ringte ham da han vant valget og da han ble innsatt, hevdet Trump.

- Jeg har ingenting å gjøre med Russland. Jeg har ikke ringt dit. Jeg har ingenting å gjøre med Putin, og etter hva jeg vet har heller ingen av mine kolleger kontakt med ham.

- Vi er to store land med atomvåpen. Det hadde vært lurt om vi snakket sammen, sier Trump.

Washington Post har for øvrig transkribert hele Trumps pressekonferanse.

Donald Trumps sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, har sagt opp etter drøye tre uker i jobben. I sitt avskjedsbrev hyller han Donald Trump, og sier han er sikker på at Trump kommer til å bli en av USAs største presidenter. Video: CNN Vis mer
15. FEBRUAR: Donald Trump møter pressen. Foto:. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm/NTB Scanpix
15. FEBRUAR: Donald Trump møter pressen. Foto:. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer