- JEG SKAL BEVARE SPENNINGEN: Trump har den siste tida kommet med en rekke anklager om valgjuks. Dette svarte han da han ble spurt om han vil godta valgresultatet. Video: CNN / Trym Mogen, Dagbladet Vis mer

Donald Trump mot Hillary Clinton

Vi fulgte den siste presidentdebatten - minutt for minutt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet): Donald Trump og Hillary Clinton gikk 03.00 i natt på scenen i Las Vegas i delstaten Nevada.

Vi fulgte debatten i denne saken, og oppdaterte minutt for minutt.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Gjeld og rettigheter, innvandring, økonomi, høyesterett, kriseområder i utlandet, og egnethet som president, var temaene som skulle debatteres. Debatten ble ledet av Fox News-programleder Chris Wallace.

SPYDIG: Helt ute av det blå kommer det en ganske frekk kommentar fra Donald Trump til Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

Kandidatene håndhilste ikke før debatten.

Høyesterett

Første tema var høyesteretten, et betent politisk tema i USA. Den neste presidenten får trolig utnevne én eller flere høyesterettsdommere.

HEVDER SEG SKYLDFRI: Donald Trump avviser anklagene han har fått fra flere amerikanske kvinner. Video: CNN Vis mer

- Høyesterett viser det sentrale temaet i denne valgkampen. Hva slags land skal vi være, hva slags muligheter og rettigheter skal våre innbyggere ha? Vi må ha en høyesterett for folket og ikke de rike og mektige, sier Clinton, som får første ord i debatten.

- Jeg og min motkandidat er svært uenig i flere spørsmål som skal opp for høyesterett. For min del er det viktig å utnevne noen som skal kjempe for de vanlige borgerne, sier hun.

FLAMMENDE FORSVARSTALE: Donald John «Don» Trump jr. råder far til å godta valgresultat hvis det foregår ordentlig for seg. Vis mer

- Høyesterett er alt det handler om. Vi må ha de rette dommerne. Vi trenger en høyesterett som opprettholder det andre grunnlovstillegget (retten til å bære våpen). Om Clinton skulle vinne, noe jeg ikke tror, vil vi bare få en kopi av dagens høyesterett. Dommerne jeg ønsker er konservative, sier Trump, samtidig som han kritiserte høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg for kommentarer om Trump og hans tilhengere.

Våpendebatten

Kandidatene fikk ti minutter til å diskutere emnet etter de to minutter lange innledningene. Clinton og Trump fortsatte å diskutere retten til å bære våpen.

Clinton er for strengere våpenlover, og sier hun ønsker politikk som kan «redde de 33 000 livene som går tapt hvert år».

Trump er mot våpenregulering.

- Chicago har de strengeste lovene, og mest våpenvold. Jeg er veldig for det andre grunnlovstillegget og jeg har støtte fra NRA (National Rifle Associaton), som jeg er veldig stolt av sier Trump.

Abortlov

Trump understreker at han er for strenge abortlover. Han mener delstatene selv bør bestemme abortlovene.

Clinton mener på sin side abortlovene er for strenge i flere delstater, og sier hun vil støtte avgjørelsen i rettssaken Roe mot Wade, som avgjorde at det er grunnleggende rett for kvinner til å ta abort.

Hun ble deretter presset på abortlovene, hvorpå Trump svarte:

- Det Clinton sier er at du kan rive babyen ut av moras mage i den 9. måneden. Det er ikke greit. Du kan ta babyen og rive den ut av magen i den 9. måneden, på den siste dagen, sa Trump.

HEVDER SEG SKYLDFRI: Donald Trump avviser anklagene han har fått fra flere amerikanske kvinner. Video: CNN Vis mer

Innvandring

En av de viktigste sakene i denne valgkampen er innvandring. Trump vil som kjent bygge en mur mot Mexico.

- Hillary vil gi amnesti. Hun vil ha åpne grenser. Det største problemet er heroin, som strømmer over våre grenser mot sør. Vi må ha sterke grenser og narkotika ute av landet vårt. Jeg vil bygge mur. Vi trenger mur. Noe av det første jeg skal gjøre, er å ta ut narkobaroner. Vi har noen slemme «hombres» her, og vi skal ta dem ut.

- Jeg har vært for grensetrygghet i årevis, og har stemt for det i senatet. Men jeg vil få ut alle voldelige personer. De bør deporteres. Da Trump var i Mexico, klarte han ikke å snakke om muren. Så begynte han med en Twitter-krig, sier hun.

- Hillary ville ha mur. Hun kjempet for mur i 2006, men får aldri noe gjort, sier Trump.

- Jeg stemte for grensesikkerhet.

- Vegg! bryter Trump inn.

- Han har et veldig annet syn på hvordan vi skal håndtere innvandrere. Å få udokumenterte inn i lyset og inn i arbeidslivet er viktig. Donald Trump har selv brukt udokumenterte innvandrere, sier hun.

- Du er marionetten

WikiLeaks-avsløringene har vist i en tale at Clinton var for åpne grenser og et fellesmarked.

- Hvis du leser hele, ser du at det dreier seg om energi. Jeg vil ha frihandel på energi, sier Clinton, før hun sier at WikiLeaks-dokumentene stammer fra russisk hacking og at det trolig er styrt av Putin selv.

- Dette vil ende ute av kontroll, sa moderator Wallace da publikum begynte å le under kandidatenes ordvekslinger.

- Jeg kjenner ikke Putin, men han har sagt noen fine ting om meg. Han har null respekt for Clinton og Obama, sa Trump.

- Det er fordi han vil ha en marionette som president, svarte Clinton.

- Du er marionetten, svarte Trump.

Du er Putins marionette ... Foto: NTB scanpix
Du er Putins marionette ... Foto: NTB scanpix Vis mer
... nei du er Foto: NTB scanpix
... nei du er Foto: NTB scanpix Vis mer

Trump ble presset om han fordømmer det dersom Putin og Russland har forsøkt å manipulere det amerikanske presidentvalget.

- Jeg kjenner ikke Putin. Putin er ikke min bestevenn. Hillary og Obama er blitt utmanøvrert av Putin så mange ganger.

- Du får ikke gjort noe, Hillary

Neste tema var økonomi, der Clinton og Trump står langt fra hverandre.

Clinton snakket om økonomi, mens Trump heller ville snakke om Nato og atomvåpenpolitikk.

- De betaler ikke noe til Nato. Vi har mer gjeld enn noensinne. Vi skal ha frihandel. Vi skal ha mer frihandel enn noensinne, men vi skal ha bedre handelsavtaler.

Clinton var opptatt av nye investeringer, framfor skattekutt til de rikeste. Hun ble presset på at planen hennes var lik Obamas i 2009, som har ført til den laveste veksten i brutto nasjonalprodukt siden 40-tallet.

- Riktig, brøyt Trump inn.

- Når du arver den økonomiske grusomme situasjonen Obama arvet, er det vanskelig. Jeg vil si at Obama reddet økonomien, sier hun.

- Jeg har møtt så mange i løpet av denne valgkampen. De gråter når de ser fabrikkene som ble stengt. De lider av NAFTA (handelsavtale inngått av Bill Clinton på 90-tallet), sa Trump.

- Den eneste som har flyttet jobber til Mexico, er Donald Trump, sa Clinton. Hun understreket at hun er mot den kontroversielle handelsavtalen TPP, som hun tidligere har støttet.

- Hvorfor har du ikke gjort noe tidligere? Du har vært der oppe i 30 år. Problemet er at du snakker, men du får ikke noe gjort, Hillary. Hvis du blir president, vil dette landet være i et forferdelig rot, sa Trump.

- Det er løgner og fiksjon

Trump ble konfrontert med det lekkede klippet der han skryter av at han kan gjøre hva han vil med kvinner. og at i alt ni kvinner har kommet med anklager om at Donald Trump har befølt, antastet eller kommet med upassende seksuelle bemerkninger.

- Flere av de historiene er blitt tilbakevist. De anklagene er helt falske. Jeg har ikke engang beklaget til kona mi, som sitter her, fordi jeg ikke har gjort noe. Det er løgner og fiksjon, og jeg tror Clinton-kampanjen står bak, sa Trump og viste til det lekkede videoopptaket der en Clinton-støttespiller snakker om å oppmuntre til vold på Trump-arrangementer.

Clinton kritiserte videre Trumps kvinnekommentarer, hvorpå Trump repliserte at ingen har mer respekt for kvinner enn ham. Publikum lo.

- Han sier aldri unnskyld for noe. Ved siden av kvinnekommentarene, har han gjort narr av en funksjonshemmet reporter, familien til en død soldat og John McCain, som var krigsfange.

Interessekonflikter

Clinton ble spurt om en mulig interessekonflikt med Clinton-fondet. Trump presset henne på at de har mottatt penger fra land som Qatar og Saudi-Arabia.

- Dette er folk som dytter homofile fra bygninger. Hvorfor gir dere ikke disse pengene tilbake. Det ville vært en fin gest, sier Trump.

- Jeg vil gjerne sammenlikne vårt fond med Donald Trumps, som tok ut penger for å kjøpe et to meter høyt portrett av Donald. Hvem gjør sånt? svarte Clinton.

- Uansett hva han sier om donasjoner, kan vi ikke stole på. Han har ikke publisert selvangivelsen, og i den forrige debatten fant vi ut at han ikke har betalt føderal inntektsskatt, sier hun.

- Ja, vi bruker de lovene hun og andre har signert for å skrive av tap. Det gjør også hennes givere Du burde endre loven, men klarer ikke. Jeg satt i min leilighet på et veldig flott hotell nede i gata ...

... bygget med kinesisk stål, skjøt Clinton inn til latter.

Valgfusk

Trump har den siste tida kommet med en rekke anklager om valgjuks. Han ble spurt om han vil godta valgresultatet.

- Jeg skal vurdere når den tid kommer. Det jeg har sett, er så ille. Mediene er så ille. Det er så uærlig. De forgifter folks hjerner. Ser du på registrene, er det millioner av folk som stemmer som ikke har rett til å stemme, sa Trump.

- Vil du godta valgresultatet?

- Jeg skal bevare spenningen, sa Trump.

- Han klager og kommer med anklager uansett når han taper. Han sa nominasjonsmøtet i Iowa var rigget mot ham når han tapte. Da han ikke vant Emmy for tredje år på rad, begynte han en twitterstorm der han antydet at Emmy var rigget mot ham.

- Jeg burde ha vunnet, sa Trump til latter.

IS og terror

- Syria vil forbli et kjerneområde for terror så lenge borgerkrigen varer. Vi må fokusere på IS, sa Clinton.

Trump kritiserte Clinton for å ha tatt styrkene ut av Irak og Mosul, byen som etter hvert ble et arnested for terrorgruppa Den islamske stat (IS).

- Jeg tror vi kan ta Mosul tilbake, gå inn i Syria og gå inn i Raqqa, sier Clinton.

Trump nektet for tredje debatt på rad at han var for Irak-invasjonen, selv om det finnes lydopptak av det motsatte.

Videre begynte de å snakke om Aleppo i Syria, der både Russland og Syria har drevet intensiv bombing for å drive ut opprørerne.