Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Hillary Clinton er nattas store vinnere

Stemmene telles opp.

LEDER Med over halvparten av Florida-stemmene talt opp, har både Donald Trump og Hillary Clinton grunn til å juble. Foto: REUTERS/Scott Audette , Javier Galeano
LEDER Med over halvparten av Florida-stemmene talt opp, har både Donald Trump og Hillary Clinton grunn til å juble. Foto: REUTERS/Scott Audette , Javier Galeano Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PALM BEACH/ USA (Dagbladet): Presidentkandidatene Donald Trump og Hillary Clinton har vunnet nominasjonsvalget i Florida, melder AP.

Det betyr at valgkampen er over for republikaneren Marco Rubio, som ikke maktet å feste grepet om sin egen hjemstat. Han har nå trukket sitt kandidatur.

Florida-seieren sikrer Donald Trump 99 nye delegater. 

Viktig dag Dagen, som ifølge nettstedet Politico er presidentvalgets viktigste til nå, har blitt trukket fram som den siste sjansen til å få stanset Trump. 

I både Rubios hjemstat Florida og utfordreren John Kasichs hjemstat Ohio går nemlig alle de henholdsvis 99 og 66 delegatene til vinneren.

Det er de to første «vinneren tar alt»-valgene til nå.

Det er også avgitt stemmer i Illinois, Missouri og Nord-Carolina.

Deler ut sigarer Dagbladet er til stede ved Trumps eksklusive Mar-A-Lago-klubb i Palm Beach, hvor eiendomsmogulen snart skal holde pressekonferanse. 

Der går en Trump-medarbeider rundt og deler ut en stabel med sigarer til politifolk og andre som arbeider på stedet. Det er liten tvil om at de er fornøyde med seieren.

HIT KOMMER TRUMP: Gjester og pressen venter på at Donald Trump skal holde pressekonferanse i ballsalen i sin Mar-A-Lago-klubb i Palm Beach. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
HIT KOMMER TRUMP: Gjester og pressen venter på at Donald Trump skal holde pressekonferanse i ballsalen i sin Mar-A-Lago-klubb i Palm Beach. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Stemningen er svært feststemt idet svært pent kledde fjester kommer i eksklusive biler og går inn gjennom sikkerhetskontrollen. Inne i ballsalen er et par hundre stoler reservert for det som trolig er Trumps VIP-gjester.

På scenen står talerstolen klar for republikanernes mest sannsynlige presidentkandidat. Han sikret også seieren i nominasjonsvalgene i Illinois og Nord-Caroline, ifølge amerikanske medier.

Hyller konkurrenten Klokka 03.00 norsk tid har Trump endelig entret talerstolen. Tradisjonen tro, skryter han av hvor bra han gjør det på meningsmålene. 

Han gjentar de samme poengene som han har gjort i tidligere taler.

- Å vinne som dette, og særlig her i Florida som er mitt andre hjem, er helt utrolig, sier Trump.

Han berømmer også Rubio, som han har vært i et voldsomt verbalt basketak med.

- Rubio har drevet en veldig tøff og hard valgkamp. Det berømmer jeg ham for.
 
Det to har i løpet av valgkampen mobbet hverandre for å ha små hender, store ører, ikke klare å drikke av vannflasker og for å være oransje.
Kasich tok Ohio I Ohio var det derimot John Kasich som vant og sikret seg de 66 kandidatene, ifølge CNN. Det er et surt tap for Trump og betyr at racet nå står mellom outsideren Trump, den erkekonservative Ted Cruz og etablissementskandidaten John Kasich.

Etter at Rubio trakk seg, er det sannsynlig at mye av støtten fra etablissementet nå vil gå til Kasich i et håp om å få stanset Trump.

Kasich har allerede takket for tilliten fra hjemstatens velgere på Twitter.

Clinton gruser Sanders Demokraten Hillary Clinton ser ut til å ha sikret seg seieren i alle de fem statene som stemte tirsdag.

Hun tok en soleklar seier i nøkkelstaten Florida med nesten dobbelt så mange stemmer som Bernie Sanders. Også i Nord-Carolina, Ohio og Illinois sikret hun seg flest stemmer.


 

Missouri er den eneste staten der nattas vinnere ennå ikke er offentliggjort onsdag morgen, norsk tid. Med 99 prosent av stemmene opptelt leder Clinton over Sanders (49,6 mot 49,4) og Trump har en knepen ledelse over Cruz (40,8 mot 40,6).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media