Møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un

Donald Trump om avtalen med Kim Jong-un: - Møtet var ærlig, direkte og produktivt

Det historiske møtet endte med signering av avtale om atomnedrustning.

OPTIMIST: Donald Trump er svært fornøyd etter møtet med Kim Jong-un. - Møtet var ærlig, direkte og produktivt, sa president Trump. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke så altfor lenge siden de to statslederne førte en ordkrig hvor de kalte hverandre «lille rakettmann» og «gamle sullik». En rekke rakettoppskytninger fra Nord-Koreas side i 2017 økte spenningen mellom Washington og Pyongyang, og resten av verden holdt pusten på sidelinja.

Nå ser det ut som om forholdet mellom de to statslederne har blitt en god del bedre. Etter et historisk toppmøte i Singapore natt til tirsdag, signerte president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un et dokument rundt klokka 07.40 norsk tid.

Atomnedrustning
Under den korte seremonien ble ikke innholdet i dokumentet spesifisert, og det er ikke offisielt offentliggjort av amerikanske myndigheter. Men pressefotografer tok bilde av det under signeringen. Bildene av dokumentet viser at USA forplikter seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier mens Nord-Korea lover å jobbe mot full atomnedrustning på Koreahalvøya.

«USA og Nord-Korea skal sammen anstrenge seg for å skape en varig og stabil fred på Korea-halvøya», står det i teksten.

Tror Kim vil stå ved løftet
Klokka 10.15 norsk tid holder president Trump en pressekonferanse alene.

- Det er min ære å tale til folk rundt om i verden som følger dette historiske møtet, sier han.

Trump sier videre at «fortida skal ikke definere framtida. Gårsdagens konflikt må ikke bli morgendagens krig».

- Møtet var ærlig, direkte og produktivt, sier Trump, og forteller at sammen skal de to statslederne skrive et nytt kapittel for sine land.

Overfor ABC beskrev Trump dagen med Kim som svært intens. Han sa også at han tror Kim vil stå ved løftet om kjernefysisk nedbygging.

SIGNERER: Både USAs president Donald Trump og Nord-Koreas formann Kim Jong-un virket svært godt fornøyd med å kunne signere et dokument. - Verden vil se stor forandring, uttalte Trump, som omtalte dokumentet som svært omfattende. Video: CNN Vis mer

Vil løfte sanksjoner
- Vil du komme på besøk til Pyongyang, spør en annen journalist.

- Det vil jeg gjøre, og på et passende tidspunkt vil jeg invitere Kim Jong-un til Det hvite hus, svarer Trump.

Den amerikanske presidenten forteller at han ser fram til å løfte amerikanske sanksjoner mot Nord-Korea.

- Sanksjonene vil forsvinne når vi er sikre på at atomvåpen ikke lenger er en faktor, sier han.

Flere detaljer om ødeleggelsen av Nord-Koreas testanlegg for missiler vil komme etter hvert, forteller presidenten. Han sier at han hadde 300 «veldig store og kraftige» sanksjoner klar forrige uke, men valgte å holde disse igjen fordi det ville vært «respektløst» å pålegge dem rett før møtet.

- Nord-Korea har allerede vist engasjement ved å ødelegge et testanlegg, hevder Trump, og forteller at Kim har et veldig betydelig arsenal.

- Jeg tror det kommer til å skje raskt, sier han om fjerningen av atomvåpen fra Koreahalvøya.

Menneskerettigheter
På spørsmål om han vil løfte sanksjonene uten at menneskerettigheter blir forbedret i Nord-Korea, svarer presidenten:

- Nei, jeg vil ha en signifikant forbedring.

En journalist spør om hvorfor Trump omtaler Kim som «svært talentfull», til tross for Nord-Koreas brudd på menneskerettighetene. Trump nevner Otto Warmbier, den amerikanske studenten som ble dømt til 15 års straffarbeid i Nord-Korea. Litt over ett år seinere ble 22-åringen sendt hjem til USA, men bare ei uke etter at han kom hjem, døde han.

- Uten Otto ville ikke dette skjedd. Noe skjedde den dagen, sier Trump, som insisterer på at han og Kim har diskutert menneskerettigheter.

Vil avslutte militærøvelser
Presidenten kommer med en oppsiktsvekkende kunngjøring under pressekonferansen. Trump sier at han vil avslutte militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea, og kaller dem «uanstendige».

Nord-Korea har lenge protestert kraftig mot disse øvelsene, som i nord er blitt sett på som forberedelser til invasjon.

Trump framstilte beslutningen som et økonomisk anliggende, ettersom USA ifølge presidenten vil spare summer på å innstille øvelsene.

- Kan ta feil
Han snakker igjen om teststedene for rakettene, og forteller at han er veldig glad for at Nord-Korea er enige om å bli kvitt dem. Likevel innrømmer Trump at han kan ta feil.

- Kanskje jeg står foran dere om seks måneder og sier at jeg tok feil, sier han til journalistene.

Men så snur han:

- Nei, det innrømmer jeg nok aldri. Jeg finner nok på en slags unnskyldning, sier Trump og ler.

Han avslutter pressekonferansen, etter å ha tatt imot spørsmål i en time, med å si at møtet har vært en svært viktig historisk begivenhet.

Historisk møte
Møtet mellom Trump og Kim begynte like etter klokka 3 natt til tirsdag norsk tid. De to lederne kom fra hver sin side på en rød løper ved Capella Hotel på øya Sentosa i Singapore.

Etter et drøyt 40 minutter langt møte på tomannshånd, begynte arbeidslunsjen hvor også utenriksminister Mike Pompeo, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og flere nordkoreanske representanter var til stede.

Toppmøtet mellom Trump og Kim i Singapore tirsdag er det første møtet noen gang mellom en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer