Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump om islam: - Et voldsomt hat mot USA

De republikanske presidentkandidatene møttes til debatt i natt.

«ISLAM HATER OSS»: De verste personangrepene ble lagt til side da de republikanske presidentkandidatene holdt debatt i Miami torsdag. Men temperaturen tok seg opp da Donald Trump ble konfrontert med sine muslim-uttalelser tidligere denne uka, da han sa at «islam hater oss». Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix
«ISLAM HATER OSS»: De verste personangrepene ble lagt til side da de republikanske presidentkandidatene holdt debatt i Miami torsdag. Men temperaturen tok seg opp da Donald Trump ble konfrontert med sine muslim-uttalelser tidligere denne uka, da han sa at «islam hater oss». Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump måtte fekte bort nye angrep, men tonen i torsdagens republikanske TV-debatt var betydelig mer sivilisert enn tidligere i valgkampen.

Overskriftene i amerikanske aviser etter debatten preges snarere av hvor rolig den gikk for seg enn hvilke saker de fire kandidatene faktisk diskuterte. Etter elleve tøffe debatter fulle av personangrep og anklager, ble den tolvte tolket som langt mer saklig.

- Jeg kan ikke tro hvor sivilisert det har vært her oppe, sa Donald Trump omtrent en time inn i debatten.

- Jeg mener mange av dem Temperaturen på debatten tok seg riktignok betraktelig opp da Trump ble konfrontert med et intervju han gjorde med CNNs Anderson Cooper tidligere denne uka, der han sa at «islam hater oss».

Uttalelsene har blitt møtt med massiv kritikk for å være generaliserende. Trump gjorde lite for å roe gemyttene da debattlederen spurte presidentkandidaten om han mente alle 1,6 milliarder muslimer i hverden:

- Jeg mener mange av dem, mange av dem. 

Trump lovet blant annet at han vil sende 40 000 soldater til regionen for å bekjempe IS.

- Det er noe som skjer, som kanskje ikke mange vet om. Men det er et voldsomt hat, og jeg står ved mine uttalelser, sa han videre.

Det fikk rivalen Marco Rubio til å kaste seg inn i debatten.

SIVILISERT: De republikanske presidentkandidatene Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz og John Kasich gjennomførte en langt mer sivilisert TV-debatt i natt enn tidligere i valgkampen. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB Scanpix
SIVILISERT: De republikanske presidentkandidatene Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz og John Kasich gjennomførte en langt mer sivilisert TV-debatt i natt enn tidligere i valgkampen. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Han sier hva folk vil høre. En president kan ikke bare si hva de vil. Det får faktisk konsekvenser, her og i hele verden, sa han. 

Trump svarte med at USA allerede har sett konsekvensene, blant annet under terrorangrepene i USA 11. september 2001. 

- Du kan være så politisk korrekt som du bare vil. Jeg vil ikke være så politisk korrekt, jeg vil løse problemer. Vi har et veldig alvorlig problem med hat, svarte Trump.

- Jeg er ikke interessert i å være politisk korrekt. Jeg er interessert i å være korrekt. Islam har et stort problem. En stor andel av deres følgere har blitt radikaliserte, og er villige til å fly et fly inn i en bygning. Men det er også slik at for å løse disse problemene, er vi nødt til å jobbe med muslimer rundt om i verden, som ikke er radikaliserte, svarte han. 

Cruz ville også ha et ord med i laget, og kritiserte Trumps uttalelser.

- Løsningen er ikke å rope: «Kina - fæle, muslimer - fæle». Du må forstå innholdet i truslene vi står overfor, og hvordan du håndterer dem.

Men det var i stor grad Rubio og Trump som utmerket seg under debatten. Storavisa Washington Post kåret Rubio og Trump til nattas debattvinnere. 

- Putin er en sterk leder Trump ble også konfrontert med sin flørt med Russlands president Vladimir Putin.

- Jeg synes Putin har vært en sterk leder for Russland. Han har vært en mye sterker leder enn vår (Barack Obama, red.anm.), men det betyr ikke at jeg støtter ham.

- Det er ikke ment på en bra eller dårlig måte, men som fakta, sa han videre.

John Kasich valgte å ta en noe strengere tone i sin kommentar til russlands øverste leder.

- Mr. Putin, du gjør klokt i å forstå at du enten er med oss, eller imot oss.

- Rettferdig debatt Til tross for at det tidvis ble høy temperatur under nattas debatt, holdt kandidatene seg unna mobbingen og munnhuggeriet som har preget de siste debattene. 

- Det var en rettferdig debatt. Vi har bruk for tonen vi så. Det var en elegant kveld, sa Trump til CNN etter at diskusjonene var over.

Trolig forsøkte debattantene å beherske seg i forkant av flere viktige nominasjonsvalg kommende tirsdag.

Blant delstatene som skal stemme da er Florida, hvor Marco Rubio er senator, og Ohio, der John Kasich er guvernør. I begge delstatene er systemet slik at den som får flest stemmer vinner alle delegatene.

Foruten Trump, Rubio og Kasich er også Ted Cruz med i det republikanske nominasjonsracet. Ifølge RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger kniver Trump (36,5 prosent) og Kasich (34 prosent) om størst oppslutning i Ohio, mens Trump leder klart med 40,3 prosents oppslutning, 15,6 prosent foran Rubio, i Florida.

(NTB/Dagbladet)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram