GLAD I PUTIN: Under en utspørring på NBC ble Donald Trump presset på sitt forhold til Russlands president Vladimir Putin. Den russiske presidenten har blant annet klat Trump en «brilliant leder». Video: NBC via CNN Vis mer Vis mer

Donald Trump og Hillary Clinton i TV-sendt utspørring

Donald Trump om Putin: - Når han sier fine ting om meg, sier jeg fine ting om ham

Hillary Clinton og Donald Trump spurt ut rett etter hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en utspørring på NBCs commander-in-chief-forum der de to presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump ble spurt ut hver for seg i en halvtime, ble Trump presset på sitt forhold til Russlands president Vladimir Putin.

Putin har blant annet kalt Trump en «brilliant leder», og Trump sa under utspørringen at om han ble president ville han ha et veldig godt forhold til Putin og Russland.

- Jeg tar komplimentet

Trump snakket også varmt om Putin og pekte på at han har 82 prosent oppslutning i Russland.

- Nå han kaller meg brilliant så tar jeg det komplimentet. Jeg vil ta tilbake landet vårt. Det at han kaller meg brilliant har ingen innvirkning, sa Trump, før han like etter la til:

- Sier han fine ting om meg, sier jeg fine ting om ham. Jeg liker ikke systemet deres, men han er en leder. Han er mye mer leder enn Obama.

Hillary Clinton ble innledningsvis grillet om sin håndtering av hemmeligstemplet materiale i sin tid som utenriksminister.

Hun holdt fast på at hun ikke satte nasjonens sikkerhet på spill da hun diskuterte Obama-administrasjonens droneprogram og andre temaer via sin personlige epostkonto, skriver NTB.

Så ble utspørringen penset inn på sikkerhetspolitiske spørsmål.

Clinton forsvarte sin støtte til militærintervensjonen i Libya og atomavtalen med Iran, men hun ble også spurt om hva hun trodde soldater som tjenestegjorde i Irak ville føle om at hun har sagt at hennes stemme for krigen var «en feil».

- Jeg mener at avgjørelsen om å gå til krig i Irak var feil. Og jeg har sagt at min stemme for å gi president Bush den autoriteten, var, fra mitt perspektiv, gal. Jeg tror også det er utrolig viktig at vi lærer av våre feil. Vi må lære hva som ledet oss ned den veien, sånn at det ikke skjer igjen, sa Clinton.

Uenige om krigsstandpunkt

Clinton var også kjapt ute med å påpeke at hennes motstander i presidentvalget, Donald Trump, også var for krigen.

- Min motstander var for, selv om han sier at han ikke var det. Han fortalte Howard Stern at han støttet krigen. Han støttet krigen før, under og etter. Jeg har tatt ansvar for min avgjørelse. Han nekter å ta ansvar for sin støtte.

Intervjuet Clinton sikter til ble gjort i 2002. Da ble Trump intervjuet av den kjente radioverten Howard Stern, skriver New York Times.

- Er du for å innvadere Irak? spurte Stern.

- Ja, jeg tror det. Jeg skulle bare ønske at det ble gjort riktig den første gangen, svarte Trump, med henvisning til Gulfkrigen på begynnelsen av 90-tallet.

Trump på sin side hevdet under utspørringen på NBC at han var mot.

- Jeg hørte at Hillary Clinton sa jeg var for krigen i Irak. Men jeg var totalt mot krigen. Du kan se intervjuet jeg gjorde med Esquire i 2004. Jeg sa den ville destabilisere Midtøsten, noe den gjorde. Det har vært en katastrofal krig, og nesten like ille var måten Obama gikk ut av Irak på. Det var en katastrofe, sa Trump.

I Esquire-intervjuet i 2004, et år etter at amerikanerne invaderte Irak, var Trump ekstremt kritisk til hvordan krigen ble håndtert.

- Se på krigen i Irak og probemene vi er i. Jeg ville aldri ha håndtert det på den måten. Tror noen at Irak kommer til å bli et vidunderlig demokrati der folk løper til valglokalene og forsiktig stemmer og vinneren med glede tar på seg jobben med å lede landet? Kom igjen. To minutter etter at vi drar kommer det til å komme en revolusjon og den slemmeste, tøffeste, smarteste og mest ondskapsfulle fyren vil ta over, sa Trump

Debattleder Matt Lauer ba begge de to kandidatene om å holde personangrepene til et minimum. Det gjorde de forsvåidt, men noen spark ble det.

Personangrep

For helt mot slutten av sin halvtime på scenen kom Clinton med det som var et klart spark i Trumps retning, da hun ble spurt om hva man må gjøre for å ta knekken på IS.

Etter å ha redegjort for at IS skal bekjempes uten å sette amerikanske styrker på bakken, at det må bedre samarbeid til, og at det må gjøres mer for å bekjempe IS på internett, sa hun:

- Å gå etter etter amerikanske muslimer, å ærekrenke familien til kaptein Khan, noe som gjør det vanskeligere for oss å gå i koallisjon med land som har en muslimsk majoritet, det kommer ikke til å hjelpe oss med å besire IS og beskytte vårt hjemland, sa Clinton.

Trump kritiserte sittende president Barack Obama ved flere anledninger, men også Clinton fikk sitt pass påskrevet.

- Du har seg at du vet mer om IS enn generalene vet? spurte Lauer.

-Generalene våre har ikke hatt suksess, sa Trump.

- Har du mistet troen på generalene våre?

- Jeg har stor tro på dem. Men jeg har ingen tro på Hillary. Hun har vært der i 30 år. Vi trenger forandring. Vi må ha det, og vi må ha det raskt.

Trump sa at han har en plan for hvordan han vil ta knekken på IS, men han ønsket ikke å gi noen detaljer.

- Det er en stor sjanse for at jeg vinner valget, og i tilfelle jeg vinner vil jeg ikke kringkaste for fienden hva planen min er.

Mildere Trump

Trump kom senere med antydninger at om han ble president ville det antagelig være «andre generaler».

Trump var også mindre krass enn vanlig da han ble spurt om udokumenterte innvandrere, som ønsket å tjenestegjøre i det amerikanske militæret, fortjente å få bli i landet.

- Hvis du tjenestegjør i militæret så er det en veldig spesiell situasjon, og jeg kan se for meg at jeg hadde funnet en løsning på det, sa Trump.

Begge utspørringene er gjengitt ord for ord i denne artikkelen fra Washington Post.