Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump raser mot Clinton. Publiserte liste der Norge og Saudi-Arabia troner blant giverland

Lister opp Norge som nasjonen som har gitt mest penger til The Clinton Foundation. 

BRUKER NORGE I VALGKAMPEN: Donald Trump hevder at Norge er et av landene som har gitt mest til The Clinton Foundation. Foto: AFP PHOTO / dsk
BRUKER NORGE I VALGKAMPEN: Donald Trump hevder at Norge er et av landene som har gitt mest til The Clinton Foundation. Foto: AFP PHOTO / dsk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ett-tiden i natt publiserte Donald Trump et innlegg på sin Facebook-profil der publiserte en liste over pengene presidentkandidat Hillary Clinton angivelig mottar fra utenlandske regjeringer.

- Sjelden har en potensiell presidentkandidat vært så tett knyttet til en organisasjon som mottar så mye støtte fra utenlandske regjeringer, står det på presidentkandidatens Facebook-profil.

På toppen av denne lista tronet Norge sammen med Saudi-Arabia. Ifølge Trump har Norge gitt et beløp på mellom 10 og 25 millioner dollar til organisasjonen The Clinton Foundation.

Han lister også opp Norad som en bidragsyter- det norske direktoratet for utviklingssamarbeid.

Sistnevnte skal ha gitt gitt mellom en og fem millioner dollar, ifølge Trump-posten.

Driver med bistand

Finansavisen har tidligere omtalt at Norge har gitt en sum på rundt 410 millioner kroner til The Clinton Foundation.

2014 ble det donert hele 129 millioner kroner til stiftelsen, mer enn tre ganger gjennomsnittsbidraget siden 2007, ifølge avisa.

- I tillegg er det gitt tilsagn om, men ikke utbetalt, et samlet beløp på 31 millioner dollar altså totalt 441 millioner kroner, uttalte kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet den 6. mai ifjor.

Oppgir å være politisk uavhengig

Ifølge The Clinton Foundation selv, er den apolitisk og ikke relatert til Clintons presidentkampanje.

I styret til organisasjonen sitter blant annet Bill Clinton, tidligere president og Hillary Clintons ektefelle, og datteren Chelsea.

Organisasjonen oppgir at driften dens retter seg mot å takle globale verdensproblemer innenfor områder som helse, økonomisk utvikling og likestilling.

- Norges støtte til The Clinton Foundation er underlagt samme resultatkrav, rapporteringsforpliktelser og tildelingskriterier som øvrig norsk utviklingsbistand, sa Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet i mai ifjor.

Også kritikk fra Sanders

Dette er ikke første gang Donald Trump har kommet med kritikk angående støtten Clinton mottar fra fremmede nasjoner.

Også motkandidat Bernie Sanders (Demokratene) har gått til angrep på Clinton for bidragene The Clinton Foundations mottar, ifølge New York Times.

- Om du spør meg om jeg har et problem med en sittende minister i regjeringen tok i mot millioner av dollar fra utenlandske regjeringe, flere av dem diktaturer, så er svaret ja, sa Sanders tilbake i juni.

- Du har ikke noe reelt demokrati og sivile rettigheter i Saudi-Arabia, uttalte Sanders.

Nevner flere andre land

På listen Trump oppga i natt står også Kuwait, Irland og Nederland oppgitt blant de fremste bidragsyterne til The Clinton Foundation.

Summen han oppgir for Norge er likevel annerledes enn den omtalt av Finansavisen, og det er uvisst om den er korrekt.

Den republikanske presidentkandidaten skriver heller ikke for hvilken periode den gjelder.

Tatt i faktafeil

Trump har tidligere blitt tatt i unøyaktigheter.

Senest i form av amerikanske mediers, deriblant NBC, omtale av hans tale onsdag på hjemmebane i New York der han, ifølge kanalen, framsatte en rekke usanne påstander.

Han omtalte også Clinton som en løgner i verdensklasse.

Kanalen viser her til faktasjekksiden PolitiFact som skriver at 59 prosent av det Trump selv har påstått ikke stemmer med fakta.

Ifølge nettstedet er kun 12 prosent av faktapåstandene Clinton har kommet med beviselig feil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!