FERDIG: President Donald Trumps stabssjef, Reince Priebus, er ferdig i jobben. General John F. Kelly, som har vært minister for innenlands sikkerhet, tar over. Det melder Trump selv på Twitter. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FERDIG: President Donald Trumps stabssjef, Reince Priebus, er ferdig i jobben. General John F. Kelly, som har vært minister for innenlands sikkerhet, tar over. Det melder Trump selv på Twitter. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Donald Trump skifter stabssjef - Reince Priebus ute

Etter en periode med intens maktkamp i Det hvite hus, melder Donald Trump på Twitter at han har byttet stabssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump annonserer på Twitter at Reince Priebus er ferdig som stabssjef for Det hvite hus.

Ut går Reince Priebus, inn kommer John F. Kelly.

Byttet skjer etter en periode med intens maktkamp i Det hvite hus, hvor Priebus og Trumps nye kommunikasjonssjef, Anthony Scaramucci, har stått på hver sin side.

John F. Kelly, mannen som nå tar over Priebus' jobb, ble utnevnt til USAs sikkerhetsminister av Donald Trump. Hvem som skal ta over hans jobb, er uklart.

På Twitter takker Donald Trump Priebus for hans innsats som stabssjef.

«Jeg vil takke Reince Priebus for hans tjenester og hans dedikasjon til landet. Vi oppnådde mye sammen, og jeg er stolt av ham!»

Forsøkte å stanse ansettelse

Reince Priebus har vært stabssjef i Det hvite hus siden Trump ble sverget inn som president 20. januar i år. Før han ble Trumps stabssjef, var han leder for Republikanernes Nasjonale Komité.

Priebus sier i en uttalelse at det har vært en stor ære å jobbe for presidenten og landet.

- Jeg vil takke presidenten at han ga meg denne spesielle muligheten. Jeg vil fortsatt støtte presidentens agenda og politikk. Jeg kan ikke se for meg noen bedre person enn general John Kelly å overta for meg, og jeg ønsker Guds velsignelser og god suksess, sier han i en uttalelse.

Priebus, som anses å være en mer tradisjonell politiker fra det republikanske etablissementet, skal ha vært sterkt i mot ansettelsen av Anthony Scaramucci.

Sistnevnte ble utnevnt til kommunikasjonssjef i forrige uke, noe som fikk daværende pressesekretær, Sean Spicer, til å gå av i protest.

Scaramucci skal ha blitt forespeilet en toppstilling i Trumps administrasjon etter valgseieren i november i fjor. Da klarte Priebus å sette foten ned, ifølge The New Yorker.

«Jævla paranoid schizofren»

Nå virker det som om Priebus har tapt maktkampen. Det skjer dagen etter at han ble utsatt for en verbal overhøvling, gjennom pressen.

Til The New Yorker sa Anthony Scaramucci deriblant dette om den nå avsatte stabssjefen:

- Han er en jævla paranoid schizofren.

Scaramucci beskyldte også Priebus for å stå bak en rekke lekkasjer av intern informasjon til pressen.

Ukjente omstendigheter

Detaljene rundt Priebus' avgang er foreløpig ikke kjent. Noen medier, deriblant The Guardian, skriver at han fikk sparken.

Andre kilder, som skal stå Priebus nær, sier imidlertid til en av CNNs sjefkorrespondenter at Priebus sa opp i går.

Hans avgang er imidlertid ikke uventet, som Dagbladet skrev seinest i kveld.

Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, kalte Priebus sågar for en «dead man walking» og mente det kun var et tidsspørsmål før Priebus forlot Det hvite hus.

Han forklarte at det er to fundamentalt forskjellige blokker Scaramucci og Priebus representerer.

  • Scaramucci framstår som nærmest blindt lojal overfor Trump, og virker å ville tilrettelegge for Trumps oppførsel.
  • Priebus er fra den tradisjonelle republikanske skolen, og ble hentet inn til Det hvite hus for å forsøke å tøyle Trump.

Resultatet av maktkampen, hvis Scaramucci seirer, er trolig en Trump-administrasjon som er enda mer tro til Trump, hans utfall og måte å styre på, mener Melby.

Det kan bety enda flere typiske Trump-utfall, enda mer typisk Trump-oppførsel, tror Melby. Såframt det er mulig.

- Det blir sirkus av dette, sa Melby.

Dagbladet oppdaterer saken.