Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump slakter Obamas «State of the Union»-tale

- Vanskelig å se på.

IKKE IMPONERT: Donald Trump lot seg ikke rive med av president Barack Obamas «State of the Union»-tale. Foto:  Joe Raedle/Getty Images/AFP
IKKE IMPONERT: Donald Trump lot seg ikke rive med av president Barack Obamas «State of the Union»-tale. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): USAs president Barack Obama hadde kanpt rukket å avslutte sin timeslange «State of the Union»-tale, før presidentkandidat og eiendomsmogul Donald Trump var ute og slang med leppa på Twitter.

- Kjedelig og sløv Trump er langt fornøyd med talen fra den snart avtroppende presidenten.

- Talen er veldig kjedelig, treg, sløv - veldig vanskelig å se på! er konklusjonen fra den omstridte kandidaten.

Obamas fire hovedtemaer i talen var fire hovedtemaer: Å gi folk rettferdige økonomiske muligheter, å bruke teknologi for å takle utfordringer som klimaforandringer, å holde USA trygt uten og å forbedre den dypt splittede politiske situasjonen mellom republikanere og demokrater.

- En av de få tingene jeg angrer i min presidenttid er at mistenksomheten mellom partiene har blitt verre og ikke bedre. Det er ingen tvil om at en president med ferdighetene til Lincoln eller Roosevelt kanskje bedre kunne ha bygd  bro over splittelsen, og jeg garanterer at jeg vil forsøke å gjøre ting bedre så lenge jeg er i Det hvite hus. Men jeg kan ikke gjøre dette alene, sa Obama. 

- Strålende tale Publikum i Representantenes hus svarte med å vise med all tydelighet hvor splittet amerikansk politikk er. Mens Obamas tilhengere og demokratene jublet og klappet høylytt, satt mange republikanere tause. Noen buet også på enkelte tidspunkter.

- Jeg synes det var en strålende tale. Et av poengene hans som beveget meg veldig var at han oppfordret alle til å engasjere seg i politikk og ikke la milliardærer og særinteresser få ta mer kontroll, sier den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders til CNN.

- Takk president Obama. Sju år med framgang. Vi trenger å bygge videre, ikke gå bakover, skriver Hillary Clinton på Twitter.

Andre demokrater beskrev talen som historisk, og som en tale som kan befeste Obamas ettermæle.

Krasse angrep Obama gikk samtidig til krasse angrep på republikanerne og særlig presidentkandidatene.

Hardest gikk det utover Trump og blant annet hans uttalelser om å nekte muslimer adgang til USA, men også uttalelser fra Ted Cruz om å «teppebombe IS» og Chris Christies beskrivelse av situasjonen med IS som «tredje verdenskrig» ble referert til. Obama mener republikanerne gjennom sin måte å omtale IS på skader USA og fremmer IS sine interesser.

- For for mange glipper den amerikanske drømmen. Ingenting de har hørt i kveld er veldig betryggende. Jeg ble ikke veldig skuffet over presidentens tale, men så hadde jeg heller ikke veldig store forventninger, sier speaker Paul Ryan, som satt like bak presidenten under hans tale.

- Jeg skrek nettopp «du lyver» skikkelig høyt. Godt jeg ikke er der, skriver presidentkandidat Rand Paul på Twitter.

Dødt løp 1. februar innledes primærvalgsesongen i forbindelse med årets presidentvalg i USA. 

Nominasjonsmøtet i delstaten Iowa er første gang stemmegiverne får sjansen til å påvirke hvem som blir Demokratenes og Republikanernes presidentkandidater, før det hele avgjøres i november. 

I den siste meningsmålingen fra NBC News, Wall Street Journal og Marist College er det nærmest dødt løp mellom flere av presidentkandidatene i delstatene Iowa og New Hampshire. New Hampshire avholder de første nominasjonsvalgene 9. februar. 

I Iowa leder Texas-senator Ted Cruz (28 prosent) med fire prosentpoeng mot Donald Trump (24 prosent) - innenfor meningsmålingens feilmargin. De to er etterfulgt av Florida-senator Marco Rubio og kirurgen Ben Carson med henholdsvis  13 og 11 prosent i Republikanernes valgkamp.  

SISTE GANG: President Barack Obama holdt i natt sin siste State of the Union-tale til den amerikanske kongressen. Foto: Evan Vucci/Pool
SISTE GANG: President Barack Obama holdt i natt sin siste State of the Union-tale til den amerikanske kongressen. Foto: Evan Vucci/Pool Vis mer

Meningsmålingen tar her for seg sannsynlige deltakere ved nominasjonsmøtene. Medregnet potensielle deltakere, leder Trump med to prosentpoeng på Ted Cruz. 

For Demokratenes del er det to navn som gjelder: Hillary Clinton og Vermont-senator Bernie Sanders

I Iowa har Hillary med 48 prosents oppslutning bare et forsprang på tre prosentpoeng på sosialdemokraten Sanders. Medregnet potensielle deltakere leder hun med seks prosent. 

I New Hampshire leder Trump klart blant republikanerne med en oppslutning på 30 prosent. Der er mannen som har utfordret Trump mest på meningsmålingene den siste måneden, Ted Cruz, helt nede på fjerdeplass med ti prosent. 

Meningsmålingen stemmer godt overens med den siste meningsmålingen fra Fox News, selv om Sanders her har et langt større forsprang i New Hampshire.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media