- Donald Trump utnevner sin egen svigersønn til seniorrådgiver

I strid med eldre amerikansk forskrift. 

VELGER SVIGERSØNNEN: Donald Trump takker svigersønnen Jared Kushner etter å ha blitt erklært USAs neste president, her også med datteren Ivanka. Nå skal den påtroppende presidenten ha valgt svigersønnen til en av De hvite hus' viktigste roller. Foto:  Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
VELGER SVIGERSØNNEN: Donald Trump takker svigersønnen Jared Kushner etter å ha blitt erklært USAs neste president, her også med datteren Ivanka. Nå skal den påtroppende presidenten ha valgt svigersønnen til en av De hvite hus' viktigste roller. Foto:  Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs påtroppende president Donald Trump skal ha valgt sin egen svigersønn, Jared Kushner, til seniorrådgiver. Det melder CNN.

Valget er tilsynelatende stikk i strid med en amerikansk forskrift fra 1967 om folkevalgtes rett til ansettelse av personer innad i familien.

Støttespiller i valgkampen

35 år gamle Kushner hadde - som sin svigerfar - ingen politisk erfaring før valgkampanjen i høst. Han kommer fra en svært rik familie og er av New Yorks største eiendomsmoguler, som sin svigerfar.

Så velstående er Kushner, at han i 2006 kjøpte avisa New York Observer, ifølge Forbes, som fikk et sjeldent intervju med ham i slutten av desember.

«Denne mannen fikk Trump valgt» står i store bokstaver over 35-åringen ikledd dress og slips, på forsida av magasinet. Kushner hadde da utmerket seg som mer enn bare presidentdatteren Ivanka Trumps ektemann, da han var en av den påtroppende presidentens aller nærmeste støttespillere i valgkampen.

Stillingskoden som seniorrådgiver benyttes for stillinger med krav om høy kompetanse og med arbeidsoppgaver av særlig krevende karakter, ifølge Wikipedia.

Inhabilitetsspørsmål

Amerikanske medier skriver at det er ventet at Trump vil kommentere inhabilitetsspørsmål og for å understreke at hans egen datter ikke kommer til å få noen rolle i hans politiske støtteapparat.

Ifølge CNBC er det en seniorrådgiver i overgangsgruppa til Trump som bekrefter nyheten. De skriver at Kushners advokat har sjekket lovligheten ved ansettelsen.

NAKENBILDER MOT TRUMP: Aria Watson fra Oregon, USA, protesterte mot det hun synes er Trumps kvinnesyn. Et skoleprosjekt har fått større oppmerksomhet enn forventet. Video: Aria Watson Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/18-aring-fikk-venner-til-a-kle-seg-nakne-for-a-vise-avsky-mot-trump/66031510 Vis mer

- Kushner er fast bestemt på å følge føderale, etiske lover, og vi har sjekket med Office of Government Ethics rundt stegene han må følge, sier han, ifølge NBC News.

Trumps svigersønn sa allerede under valgkampanjen at han hadde planer om å flytte til Washington for å jobbe for den påtroppende presidenten og svigerfaren, ifølge britiske medier.

Ifølge CNN har Kushner og Trumps datter Ivanka allerede funnet seg et hus i Washington.

- Ikke uvanlig

- Kushner har vært en hovedrådgiver for Trump siden valgkampen, og tungt involvert i nøkkelavgjørelser, sier Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen.

Han forsker blant annet på amerikansk politikk.

- Er dette litt spesielt? spør Dagbladet.

FAMILIE: Både Ivanka Trump, datteren til den påtroppende presidenten, og hennes ektemann Kushner, har vært mye sammen med den påtroppende presidenten i det siste. Her møter de alle den japanske statsministeren, Shinzo Abe. Foto: AFP PHOTO / Cabinet Secretariat / HO / NTB Scanpix
FAMILIE: Både Ivanka Trump, datteren til den påtroppende presidenten, og hennes ektemann Kushner, har vært mye sammen med den påtroppende presidenten i det siste. Her møter de alle den japanske statsministeren, Shinzo Abe. Foto: AFP PHOTO / Cabinet Secretariat / HO / NTB Scanpix Vis mer

- Både og. Det er ikke uvanlig at familien, spesielt kona, er sentrale rådgivere for presidenten. De kan tale direkte og ærlig til presidenten uten å frykte for jobben sin - i motsetning til andre rådgivere, sier han.

Han sier rådgivere i Det hvite hus ofte får stillinger basert på sitt personlige forhold til presidenten.

- Det viktigste for presidenten er å ha rådgivere som han er komfortabel med. Det hadde vært veldig problematisk om Trump ga familien toppjobber i departementene og byråkratiet, sier han.

Donald Trump har flere barn, hvor de aller fleste er voksne og i ulike stillinger i farens selskaper.

LES OGSÅ: Svigersønnen til Trump saksøkes: - Bøllet seg inn på markedet

KOSTYMEFEST: Trump besøkte en av de som har bidratt mest til at han snart blir USAs president, nemlig mangemilliardæren Robert Mercer. På festen hadde Kellyanne Conway, sjefen for Trumps valgkamp, kledd seg ut som «Superwoman», mens arrangementets vakter var iført Hells Angels-kostymer. Men Trump hadde sitt eget kostyme. Video: Reuters Vis mer

.