VIL REPRESENTERE REPUBLIKANERNE: I går kunngjorde Jeb Bush sitt presidentkandidatur i Miami og i dag gjorde milliardæren Donald Trump det samme i New York. Foto: REUTERS / Brendan McDermid
VIL REPRESENTERE REPUBLIKANERNE: I går kunngjorde Jeb Bush sitt presidentkandidatur i Miami og i dag gjorde milliardæren Donald Trump det samme i New York. Foto: REUTERS / Brendan McDermidVis mer

Donald Trump vil bli USAs neste president

Milliardæren kaster seg inn i republikanernes nominasjonskamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): - Jeg stiller offisielt til valg som USAs president, og vi skal gjøre dette landet stort igjen, sa han til publikum i New York tirsdag under slagordet «Make America Great Again!».

I kunngjøringen angrep han Barack Obamas helsereform og anklaget presidenten blant annet for å ha ført en svak handels- og utenrikspolitikk.

Full av planer Det er ikke første gang Trump har snakket om presidentkandidatur. I 2011 deltok han på flere amerikanske TV-show hvor han la frem løsninger på alt fra hvordan man skal senke bensinprisene til hvordan man skal løse gjeldskrisa.

68-åringen, som aldri har hatt noen politiske verv, uttalte i mars at han har satt sammen en komité som skulle undersøke hvorvidt han bør stille. Trump har også leid inn personale i både Iowa, New Hampshire og South Carolina, delstatene som holder de første nominasjonsvalgene og -møtene tidlig i 2016.

Obama-kritiker Styrtrike Trump har i årevis vært en høylytt kritiker av president Barack Obama. Han har blant annet blitt latterliggjort for gjentatte ganger å ha stilt spørsmål ved om Obama virkelig var født i USA.

Trump ligger for øyeblikket på niendeplass på nettstedet RealClearPolitics' gjennomsnittsmåling av republikanske kandidater, selv om det er svært lite sannsynlig at han kan vinne nominasjonskampen.  

12 republikanere  Han er dermed den 12 republikaneren som annonserer sitt presidentkandidatur. Mandag kveld norsk tid kunngjorde en av favorittene blant partieliten, John Ellis Bush (62), at han stiller til presidentvalg. Han er sønn av tidligere president George H.W. Bush og lillbror av tidligere president George W. Bush.

Lillebror Bush er likevel bedre kjent som Jeb, et kallenavn basert på hans initialer, og «Jeb!» står det også på valgkamp-plakatene hans. Are Tågvold Flaten, statsviter og redaktør av Amerikanspolitikk.no sier til Dagbladet det har vært et bevisst valg å utelate etternavnet. 

- Det har fulgt han gjennom hele hans karriere - hvordan skille seg ut fra familien, sier Flaten.