VIL FORHANDLE: Ifølge CNN ønsker Donald Trump å lokke demokratene til forhandlingsbordet. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpix
VIL FORHANDLE: Ifølge CNN ønsker Donald Trump å lokke demokratene til forhandlingsbordet. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpixVis mer

Donald Trump vil lokke demokratene til forhandlingsbordet

USAs president sier at han vil komme med en «stor kunngjøring» lørdag.

Det er allerede ei uke siden «shutdownen» i USA ble tidenes lengste, og foreløpig har det ikke sett ut som det er noen snarlig løsning på den svært fastlåste situasjonen.

Donald Trump har «truet» med å erklære nasjonal unntakstilstand for å få på plass de 5,7 milliarder dollar til grensemuren demokratene nekter å gi ham.

«Stor kunngjøring»

Natt til lørdag skriver Trump på Twitter at han vil komme med nyheter lørdag klokka 15 lokal tid, altså klokka 21 norsk tid.

«Jeg vil komme med en stor kunngjøring vedrørende den humanitære krisen på vår sørlige grense, og nedstengningen», skriver Trump.

Det fikk mange til å umiddelbart frykte, og forvente, at Trump kom til å erklære unntakstilstand, slik at han sikrer seg penger til muren.

Men ifølge CNN er det ikke det Trump har planer om.

De skriver at en framstående tjenestemann i Det hvite hus sier at Trump planlegger å gi demokratene et nytt forslag for å få en slutt på «shutdownen».

Planen skal være å legge noe på bordet som kan friste demokratene til å inngå forhandlinger. Trump skal ikke ha planer om å legge bort sitt eget krav om en grensemur, men planen er å friste demokratene ved å gi dem andre innrømmelser.

Dette er riktignok ikke basert på forhandlinger med demokratene, og tjenestemenn i Det hvite hus har liten tro på at demokratene vil la seg friste. Årsaken til det er at de hittil har gitt klart uttrykk for at de ikke kan støtte noe budsjett med penger til Trumps grensemur, og at de den sista tida har forlangt at Trump må få en slutt på «shutdownen» før de er villige til å forhandle.

- Jeg vil ikke komme presidenten i forkjøpet, men jeg kan forsikre om at han kommer til å fortsette å kjempe for grensesikkerhet, han vil fortsette å se etter en løsning som kan få slutt på den humanitære og sikkerhetsmessige krisen på grensa, sier pressesekretær Sarah Sanders om lørdagens kunngjøring.

PÅ KRIGSSTIEN: Donald Trump kom med nye angrep på Demokratene torsdag ettermiddag. Han varslet igjen at han kan erklære nasjonal krise for å skaffe penger til en mur mot Mexico. Video: CNN Vis mer

- Legg bort politikken

Natt til lørdag la Trump også ut en video på Twitter, der han snakker om hvorfor han mener det er nødvendig med en mur på grensa.

Han kommer også med det oppfordring til demokratene i den snaue 50 sekunder lange videoen.

- La oss legge bort politikken. La oss komme til arbeid og bli enige om en avtale. Vi setter oss ned. Mange demokrater er enige med meg. De har sagt det til meg, men de er redde for å si det. Vi må sikre vår sørlige grense. Hvis vi ikke gjør det er vi en trist og dum gjeng, sier Trump.

Samtidig melder New York Times at demokratene har lagt inn over 1 milliard dollar til grenserelaterte tiltak i et nytt budsjettforslag, et forslag det etter planen skal stemmes over neste uke.

Med andre ord er det ørsmå tegn til bevegelse på begge sider av forhandlingsbordet, selv om man ikke på noen måte kan si at det har sett ut til å være reelle forhandlinger i det siste.

Ifølge en demokrat har de satt av 524 millioner dollar til infrastruktur rundt viktig innfartsårer ved grensa, og 563 millioner dollar er satt av til immigrasjonsdomstoler.

Demokratene: - Må vise at vi er for noe

Det er vel heller tvilsomt om dette vil føre til at Trump går med på å skrive under på budsjettet, om det skulle få tommel opp både i Representantenes hus, der demokratene har flertall, og i Senatet, der republikanerne har flertall, all den tid det ikke ligger inne noen penger til grensemuren.

Men det er like fullt er en erkjennelse fra demokratenes side. De har kommet til at de har latt Trump få definere og styre debatt om grensesikkerhet, og at de selv på mer effektivt vis må artikulere sitt eget standpunkt.

- Vi kan ikke bøye oss for hans visjon om en mur, på grunn av alt den representerer, men vi ønsker også å vise at vi er for noe, sier kongressmedlem Ro Khanna, demokrat fra California.

Krangel mellom Trump og Pelosi

Den siste uka har lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, og Donald Trump, nær sagt som vanlig kranglet offentlig så busta fyker.

Det startet med at Nancy Pelosi ba Donald Trump utsette sin tale om rikets tilstand, eller levere den skriftlig.

- Dessverre, på grunn av sikkerhetsspørsmål og hvis ikke statlige etater gjenåpnes denne uka, foreslår jeg at vi jobber sammen for å finne en annen passende dato etter at offentlige etater er åpnet igjen, skrev Pelosi i et brev til Trump onsdag.

Svaret lot ikke vente på seg. Dagen etter stanset Trump Pelosis planlagte reise til Belgia og Afghanistan.

- Med tanke på at 800 000 storslåtte amerikanere ikke får lønn, er jeg sikker på at du vil være enig i at det er fullstendig passende å utsette denne PR-turen, skrev Trump i et brev til Pelosi.

I brevet gjorde han det klart at Pelosi ikke får bruke militærfly til reisen. Pelosis representanter sier at de vil finne en ny dato for den sju dager lange ekskursjonen når nedstengningen er over.

Med brevet avslørte Trump også hvor Pelosi hadde planer om å dra, noe som i utgangspunktet var hemmelig, ettersom målet blant annet var Afghanistan.

- Du forteller aldri om det på forhånd når du drar inn i et stridsområde - du gjør bare ikke det, sa Pelosi, og la til at Trump kanskje ikke hadde forstått det, grunnet mangel på erfaring.

- Men folkene rundt ham burde visst det. Det er veldig farlig.

Tidenes lengste «shutdown»

Lørdag har «shutdownen» var i 29 dager, som er åtte dager lengre enn den nest lengste i «shutdownen» i amerikansk historie.

800 000 statlig ansatte er permittert, og av dem jobber rundt 420 000 ulønnet, mens resten er sendt hjem, ifølge NTB.