Donald Trump: - President Barack Obama ble født i USA. Punktum!

UTTALELSE: Under en uttalelse på et kampanjearrangement på sitt nye hotell i Washington, slo Trump fast at president Barack Obama er født i USA. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB scanpix
UTTALELSE: Under en uttalelse på et kampanjearrangement på sitt nye hotell i Washington, slo Trump fast at president Barack Obama er født i USA. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter fem år med konspirasjonsteorier og påstander om at Barack Obama ikke er født i USA, i spissen for den såkalte «birther»-bevegelsen, satte Donald Trump i kveld sluttstrek.

- Født i USA

I en helt klokkeklar melding fra talerstolen ved sitt nye hotell i Washington varslet Trump at han ville kommentere saken. Det gjorde han.

- Hillary Clinton og hennes kampanje i 2008 startet hele denne «birther»-kontroversen. Jeg avsluttet den, sa Trump, før han konkluderte:

- President Barack Obama ble født i USA. Punktum! Nå kan vi gå tilbake til å gjøre Amerika bra igjen.

For ordens skyld: Hillary Clinton har aldri påstått at Obama ikke ble født i USA, men det er ikke første gang Trump har kommet med påstanden.

Faktasjekkere har gjentatte ganger sjekket påstanden, men ingen har klart å finne noe bevis for at Clinton eller hennes kampanje har stilt spørsmål ved Obamas fødselsattest eller statsborgerskap, skriver Washington Post.

- I fem år har Trump ledet «birther»-bevegelsen i et forsøk på å undergrave vår første svarte president. Hans kampanje er bygd på denne hårreisende løgnen. Man kan ikke slette det fra historien, sa Clinton tidligere på dagen fredag.

Da president Barack Obama møtte pressen i forkant av et møte om frihandel i Det hvite hus, sa han at han ikke var sjokkert over at spørsmålet kom opp igjen.

- Jeg er ganske sikker på hvor jeg ble født. Det tror jeg de fleste er, sa Obama ifølge nyhetsbyrået AP.

Ville ikke svare

Temaet om hvor Barack Obama er født kom opp igjen et intervju Washington Post gjorde med Trump torsdag.

Da han ble spurt om han tror Obama ble født på Hawaii, ville ikke Trump svare.

- Jeg skal svare på det spørsmålet på rett tidspunkt. Jeg vil bare ikke svare på det ennå, sa Trump.

Noen timer etter at intervjuet hadde blitt publisert, kom det en pressemelding fra Trumps kampanje, som fastslo at Trump tror Obama ble født i USA.

Men det var altså først fredag han for første gang sa det selv.

«Birthers»

Spørsmålet om Obamas fødselssted kom opp første gang under valgkampen i 2008. Årsaken til at det i det hele tatt er et relevant spørsmål er at man må være født i USA for å kunne bli president.

I 2011 kastet Donald Trump seg på gjengen av skeptikere, såkalte «birthers», som mener Obama er født i farens hjemland, Kenya.

Trump har aldri sagt hvor han mener Obama er født, annet enn at han har satt spørsmålstegn ved fødselsstedet.

Trump var så pågående at det hele endte med at Obama-administrasjonen offentliggjorde den utvidede versjonen av Obamas fødselsattest, som slår fast at han ble født på Hawai 4.august 1961.

Siden da har Trump sjeldent nevnt saken, til tross for at han ble latterliggjort av Obama mens han satt i salen under en tilstelning i Det hvite hus noen dager etter.

Han har riktignok vært innom temaet i et par Twitter-meldinger, men han har aldri vært villig til å gå tilbake på sine påstander. Før i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer