JULAFTEN: På julaften hjalp Melania og Donald Trump til med å svare på telefoner fra barn om hvor julenissen befant seg. Da kom Trump med utsagn som får oppmerksomhet verden over. Video: CNN Vis mer

Donald Trumps nisse-kommentar til sjuåring vekker oppsikt

Presidenten beskyldes for å være en «grinch».

Julaften hvert år sporer den amerikanske organisasjonen North American Aerospace Defense Command (NORAD) julenissen på hans ferd over hele verden. De tar også imot telefoner fra barn, som lurer på hvor nissen befinner seg.

I år fikk organisasjonen hjelp av presidentparet Donald og Melania Trump.

Førstnevnte, Donald Trump, ble nok kanskje litt for ærlig med særlig ett barn.

Da en sju år gammel jente ved navn Collman ringte, spurte Trump om hun fortsatt trodde på julenissen. Deretter fulgte presidenten opp med:

- Fordi som sjuåring er det på grensen, ikke sant?

Trump lyttet litt og lo, før han sa:

- Vel, bare kos deg.

TOK TELEFONER: Melania og Donald Trump hjalp organisasjonen NORAD med å svare telefoner fra barn som lurte på hvor nissen befant seg. Foto: Shutterstock
TOK TELEFONER: Melania og Donald Trump hjalp organisasjonen NORAD med å svare telefoner fra barn som lurte på hvor nissen befant seg. Foto: Shutterstock Vis mer

- Stjal magien

Klippet av samtalen florerer på sosiale medier, og Trump anklages for å ha stjålet den lille jentas julemagi og for å være en grinch - en filmkarakter som ville stjele jula.

- Det er godt at Donald Trump er en tilhenger av kull. Du vet hva han får av nissen i år, skriver politiker Randy Bryce på Twitter.

- Bare en rask påminnelse, før dere ler av en sjuåring som tror på julenissen, det er millioner av 70-åringer som fortsatt tror på Donald Trump, skriver en annen mann.

- Ny favoritt

Melania skal med glede ha svart på barnas spørsmål om hvor nissen var. På ett tidspunkt forklarte hun at han var i Sahara, mens han minutter seinere var i Marokko.

Men hun forsikret at nissen ville være framme i oppringerens hjem i tide.

- Å hjelpe barn over hele landet med å spore julenissen er i ferd med å bli en av mine favoritt-tradisjoner, skrev hun på Twitter etterpå.

Donald Trump har ikke kommentert reaksjonene.

NORADs nisseprogram ble en tradisjon etter at et barn feilaktig ringte forløperen til organisasjonen i 1955 og ba om å få snakke med julenissen, skriver The Guardian.

«Shutdown»

Det er for tiden «shutdown» i USA som følge av uenighet i Kongressen om finansiering av presidentens omstridte grensemur mot Mexico. Dette betyr at deler av sikkerhetsdepartementet, samferdselsdepartementet, landbruksdepartementet, justisdepartementet og innenriksdepartementet er stengt inntil videre.

Trump har krevd 5 milliarder dollar over statsbudsjettet til finansiering av grensemuren, noe demokratene er sterkt imot.

- Jeg er helt alene (stakkars meg) i Det hvite hus og venter på at demokratene skal komme tilbake å gjøre en avtale vi desperat trenger om grensesikkerheten. På et tidspunkt vil demokrater som ikke ønsker å inngå en avtale koste landet vårt mer enn muren vi snakker om. Galskap! skriver Trump på Twitter.

Kraftig børsfall

Julaften møttes også flere politikere for demokratene for å diskutere det kraftige børsfallet, som er delvis forårsaket av presidentens vedvarende angrep på sentralbanken.

Trump har flere ganger uttrykt misnøye med sentralbankens rentehevinger.

Oxford Economics har skrevet i en uttalelse at om Donald Trump fortsetter å forsøke å fjerne sentralbanksjefen, kan det skape et kaos i markedet som får dagens situasjon til å se tam ut.

- Det er julaften og president Trump dirigerer landet mot kaos, sier Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, og Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet, i en felles uttalelse mandag. Det skriver The Guardian.