- Donald Trumps politikk blir viktig for Cuba

Cuba-kjenner Vegard Bye tror Raul Castro - Fidels bror - vil fortsette utviklingen, men frykter Donald Trumps Cuba-politikk.

DIKTATOR: Rundt to millioner cubanere bor nå eksil - de fleste i USA. I natt døde Fidel Castro. Foto: AP 
DIKTATOR: Rundt to millioner cubanere bor nå eksil - de fleste i USA. I natt døde Fidel Castro. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vegard Bye er en av Norges fremste eksperter på Cuba. Nå er han spent på utviklingen i landet, etter at diktatoren Fidel Castro er død. Selv om det er 10 år siden Fidel Castro overlot makta i landet, har den gamle diktatoren hatt en betydelig rolle og innflytelse for utviklingen på Cuba.

- I praksis er det Fidels yngre bror Raul som har styrt Cuba siden 2006. Men Fidel har vært en bremsekloss, og etter at Barack Obama holdt en tale - da han besøkte landet i mars i år - rørte Fidel på seg. Fidel Castros svar på Obama var å se tilbake og dyrke historien. Han sa blant annet at ingen skulle få Cuba til glemme USAs imperialisme. Dette førte til et tilbakeslag for oppmykingen og reformpolitikken til Raul Castro. «De gamle gutta» begynte å røre på seg.

- NOEN SKÅLER MED CHAMPAGNE: Tidligere president i Cuba, og leder for den cubanske revolusjon, Fidel Castro Ruz, døde 25. november, 90 år gammel. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump

- Nå tror jeg Raul Castro står mye friere til å fortsette. Men valget i USA kan få store konsekvenser. Hadde Hillary Clinton vunnet, ville hun fortsatt Obamas politikk. Hva som skjer nå med Donald Trump som president er usikkert, sier Vegard Bye til Dagbladet.

SPENT: - Det blir spennende å se Donald Trumps politikk overfor Cuba, sier Latina-Amerika ekspert Vegard Bye.
SPENT: - Det blir spennende å se Donald Trumps politikk overfor Cuba, sier Latina-Amerika ekspert Vegard Bye. Vis mer

Bye bodde selv to år på Cuba på syttitallet. Da jobbet han for FN.

- For den eldre generasjonen som ble værende på Cuba, var Fidel Castro den store landsfaderen. Mens det eksil-cubanske miljøet i Miami, Florida, hatet ham. Spørsmålet nå er hvor stor innflytelse det cubanske eksil-miljøet i Florida vil få på politikken til Donald Trump.

2 millioner i eksil

Fidel Castro styrte Cuba fra revolusjonen i 1958 og fram til 2006. I 2006 overtok den yngre broren Raul midlertidig makta på Cuba. I 2008 ga Fidel Castro beskjed via partiavisa Granma at han formelt gikk av som president i ladet. I 2011 gikk han formelt av som førstesekretær i Kommunistpartiet.

I dag lever om lag 20 prosent av Cubas befolkning i eksil. De aller fleste har flyktet til USA og Florida. Rundt 11 millioner bor i dag på Cuba.

Castro skal begraves 4. desember, melder nyhetsbyrået AFP.