Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Tusk gjenvalgt som EU-president

Til tross for polsk motstand

GJENVALGT:  EU_president Donald Tusk ble i dag gjenvalgt som Europas øverste politiske leder. Foto: Yves Herman/Reuters
GJENVALGT:  EU_president Donald Tusk ble i dag gjenvalgt som Europas øverste politiske leder. Foto: Yves Herman/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Tusk får to og et halvt nye år som EU-president. Polens voldsomme motstand ble ignorert.

Tusk måtte pent vente på utsiden da stats- og regjeringssjefene i EU avgjorde det sensitive spørsmålet på toppmøtet i Brussel torsdag.

Han fikk støtte fra 27 av de 28 stats- og regjeringssjefene. Da beslutningen var tatt, ble han hentet av statsminister Joseph Muscat fra Malta, som har formannskapet i EU dette halvåret. De to holdt rundt hverandre på vei inn igjen i salen, der Tusk ble møtt med stor applaus.

Én leder kunne likevel styre sin begeistring. Polens statsminister Beata Szydlo motsatte seg kraftig gjenvalget av Tusk.

Polsk drama

Da Szydlo ankom til toppmøtet, sa hun at de ville være uakseptabelt med gjenvalg uten polsk samtykke.

I protest valgte hun senere torsdag å blokkere for vedtak av konklusjoner fra toppmøtet, ifølge nyhetsbyrået AFPs kilder.

Inne i salen skal hun ha gjentatt argumentene fra et rasende brev som hun sendte til de øvrige stats- og regjeringssjefene tidligere i uka. Der beskyldte hun Tusk for å ha handlet i strid med sitt mandat ved gjentatte ganger å blande seg inn i polsk politikk.

Szydlo foreslo også å fjerne hele valget fra toppmøtets agenda. Også dette ble nedstemt med 27 mot 1.

"Ikke bra for EU"

Ingen perfekt løsning, vedgikk Sveriges statsminister Stefan Löfven.

- Vi har havnet i en ulykkelig situasjon, det er det ingen tvil om. Det er ikke bra for EU. Men det blir ikke bedre av at man trekker ut denne prosessen, sa Löfven på vei inn til møtet.

Han berømmet Tusk for å ha ledet EU på en god måte i en utfordrende tid.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen hadde samme budskap.

- Donald Tusk har ledet Det europeiske råd i en periode hvor vi er blitt rammet av både én, to og tre kriser. Etter mine begreper har han på en veldig god måte løst den mekleroppgaven det er å binde de 28 medlemslandene sammen. Og han blir bare bedre og bedre til det, sa Løkke.

To og et halvt år

Donald Tusk har vært EUs president siden desember 2014. Han får nå fortsette til ut november 2019.

Tusk var statsminister i Polen i sju år før han overtok som EUs president. Han regnes som selve erkefienden til det polske regjeringspartiet PiS, som ledes av Jaroslaw Kaczynski.

Det vonde blodet mellom Tusk og Kaczynskio er spesielt knyttet til flyulykken i Russland i 2010 der Kaczynskis tvillingbror, daværende president Lech Kaczynski, mistet livet sammen med flere andre polske samfunnstopper.

Flystyrten skjedde i svært dårlig vær og er blitt forklart med menneskelig svikt under landing. Men i Polen er konspirasjonsteoriene tallrike, og Kaczynski har gjentatte ganger sagt at han holder Tusk "moralsk ansvarlig" for flystyrten.

Eksperter har dels tolket utspillene som posisjonering foran presidentvalget i Polen i 2020.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media