JUBLET:  Polens statsminister klapper etter at valgresultatet ble kunngjort. Tusks EU-vennlige parti Borgerplattformen fikk 39 prosent av stemmene. Foto:  REUTERS/Wojciech Olkusnik/Agencja Gazeta/Scanpix
JUBLET: Polens statsminister klapper etter at valgresultatet ble kunngjort. Tusks EU-vennlige parti Borgerplattformen fikk 39 prosent av stemmene. Foto: REUTERS/Wojciech Olkusnik/Agencja Gazeta/ScanpixVis mer

Donald Tusk sikret seg valgseieren i Polen

Historisk seier i søndagens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusks seier i søndagens valg anses som historisk ettersom han er den første polske statsministeren som blir gjenvalgt siden kommunismens fall i 1989.

- De neste fire årene vil bli enda mer utfordrende fordi vi blir nødt til å jobbe dobbelt så hardt og dobbelt så raskt, sa Tusk til sine støttespillere etter valget.

Tusks EU-vennlige parti Borgerplattformen fikk 39 prosent av stemmene mens regjeringspartneren Det polske folkepartiet fikk 8,4 prosent. Det betyr at de to partiene vil kunne danne en ny regjering sammen, selv om de mistet tre mandater i nasjonalforsamlingen.

Det største opposisjonspartiet, som ledes av konservative og EU-skeptiske Jaroslaw Kaczynski, fikk 30 prosent av stemmene. Det er et stort nederlag for partiet, fremholder tabloidavisen Fakt.

Jubel hos nykommer Samtidig er gleden stor hos valgets outsider og nykommeren Palikot, som fikk 10 prosent av stemmene. Det antikatolske partiet skiller seg kraftig ut med sitt liberale program, og går inn for både fri abort og at homofile skal ha rett til å gifte seg.

Partiet vil også legalisere marihuana og dele ut gratis prevensjonsmidler.

- Det er enormt inspirerende å vite at det finnes millioner av mennesker som vil ha en sekulær stat, et vennlig land der troen er en privatsak, sa partileder Janusz Palikot foran jublende tilhengere i Warszawa mandag.

Fornøyd president Polens president Bronislaw Komorowski er også godt fornøyd med valgresultatet. Det viser at landet er politisk stabilt, mener han.

I et intervju med Reuters sier han at regjeringens viktigste oppgave fremover er å sørge for at Polen er med i den stadig dypere integreringen mellom EU-landene.

Deretter mener han regjeringen må prioritere budsjett- og pensjonsreformer.

- Disse må utformes som følge av de smertefulle erfaringene noen av eurolandene har gjort under krisen, sier Komorokowski, som regner med å kunne presentere den nye regjeringen i neste uke.

Gjenvalget av Tusk blir også tatt godt imot i finansmarkedene.

- For markedene er dette veldig gode nyheter. Investorene var redde for en koalisjon bestående av tre partier, sier Ernest Pytlarczyk, sjeføkonom ved BRE Bank.

(NTB)