BRATT NEDTUR:  Kjendisriking Donald Trump må innse at republikanske velgere ikke liker ham, ifølge ny meningsmåling. Foto: David Becker/Getty Images/AFP
BRATT NEDTUR: Kjendisriking Donald Trump må innse at republikanske velgere ikke liker ham, ifølge ny meningsmåling. Foto: David Becker/Getty Images/AFPVis mer

Donalds totale kollaps

Republikanerne snur ryggen til kjendisriking Donald Trump etter Obamas Osama-suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den store taperen i amerikansk politikk den siste uka er Donald Trump som vurderer å stille som republikansk presidentkandidat. Nå kollapser han på meningsmålingene.

I flere uker kom han med det ene utfallet hardere enn det andre mot president Barack Obama.

Trump gjentok gang på gang at han mente mistanken om at Obama var født utenfor USA, var styrket, og at presidenten gjorde en elendig jobb. Det ga han først en voldsom framgang på meningsmålingene, men etter flere store tilbakeslag, står Donald nå temmelig ribbet tilbake.

Bratt nedtur I dag kom Public Policy Polling med en fersk meningsmåling som viser at Trump har hatt en av de bratteste opp- og nedturene av mulige presidentkandidater noensinne.

I forrige måned tok han ledelsen blant republikanske velger. 26 prosent av republikanske velgere sa at de ønsket ham som presidentkandidat. Denne uka har han rast på meningsmålingene, olg er nå nede i 8 prosent. Dermed er han plutselig på en delt femteplass blant de republikanske presidentkandidatene, sammen med den omstridte Ron Paul.

Mike Huckabee og Mitt Romney tar ledelsen i målingen med henholdsvis 19 og 18 prosents oppslutning. Deretter følger Newt Gingrich og Sarah Palin med henholdsvis 13 og 12 prosent. Trump og Paul får 8 prosent. Michele Bachmann får 7 prosent, mens Tim Pawlenty får 5 prosent.

- Liker ikke Trump - Etter som Trump fikk vist seg fram mer og mer, har republikanere bestemt seg for at de ikke er interessert i å ha ham som sin kandidat. De har også kommet til at de rett og slett ikke liker ham, skriver direktør for Public Policy Polling, Tom Jensen.

Bare 34 prosent av republikanske velgere har et positivt inntrykk av Trump nå, mens 53 prosent har et negativt inntrykk, ifølge meningsmålingen.

De siste dagene har Trump måttet tåle det ene slaget i ansiktet etter det andre.

Tror på fødselsattesten Først feide Obama all tvil om sitt fødested av banen da han la fram den utvidete fødselsattesten, som bekrefter det Obama og alle andre har konkludert med for lengst: Obama ble født på Hawaii i 1961, og dermed oppfyller han kravet i grunnloven.

I februar trodde hele 51 prosent av republikanske velgere at Obama var født utenfor USA, men etter at Obama la fram fødselsattesten, har denne andelen sunket til 34 prosent.

Vitset om Trump Få dager etter at han satte et punktum for fødselssaken, benyttet Obama selv muligheten til å slå vitser om Trumps korstog under en middag for journalistene som dekker Det hvite hus.

Mens Trump selv satt i salen og stirret stivt framfor seg, tullet presidenten med alle de tøffe beslutningene Trump var nødt til å ta som programleder for realityprogrammet «Celebrity Apprentice».

Det falt i god jord hos amerikanske velgere, og Obamas tale er blitt en av de mest populære klippene på nettstedet Youtube, men selv syntes Trump det hele var upassende.
 
Avbrøt «Celebrity Apprentice» Det hele toppet seg da Trumps program på NBC søndag 1. mai ble avbrutt fordi kanalen gikk direkte til Obamas tale i Det hvite hus. Obama kunne fortelle at spesialstyrker hadde klart å ta livet av terroristlederen, Osama bin Laden. På den måten ble kontrasten mellom hva Obama og Trump driver med ekstremt stor.

SPØKTE: President Barack Obama brukte store deler av sin tale under den årlige middagen for journalister som dekker Det hvite hus til å spøke med Donald Trumps framstøt. Middagen var dagen før Obama kunne fortelle at Osama bin Laden var tatt av dage. Foto: EPA/MARTIN H. SIMON / POOL
SPØKTE: President Barack Obama brukte store deler av sin tale under den årlige middagen for journalister som dekker Det hvite hus til å spøke med Donald Trumps framstøt. Middagen var dagen før Obama kunne fortelle at Osama bin Laden var tatt av dage. Foto: EPA/MARTIN H. SIMON / POOL Vis mer

De siste dagene har Trump dessuten måttet forsvare seg mot påstander om at han er rasistisk, både i sin jakt på Obamas fødselsattest, og i sin opptreden på «Celebrity Apprentice».

- Jeg er den minst rasistiske personen som finnes. Og jeg tror folk som kjenner meg vet det. Jeg har gode relasjoner også med afroamerikanere, sier Trump til Fox News.

Trump har varslet at han vil komme med en kunngjøring om hvorvidt han faktisk stiller som republikansk presidentkandidat i forbindelse med siste episode av realityprogrammet sitt 22. mai.

NYTT HVITT HUS: Slik som dette, mente Obama i sin spøkefulle tale til journalistene som dekker Det hvite hus at huset kunne komme til å se ut dersom Donald Trump vant presidentvalget. Foto: REUTERS/Jason Reed/Files
NYTT HVITT HUS: Slik som dette, mente Obama i sin spøkefulle tale til journalistene som dekker Det hvite hus at huset kunne komme til å se ut dersom Donald Trump vant presidentvalget. Foto: REUTERS/Jason Reed/Files Vis mer