Donau - elva som har sett alt

Donau er brun av forurensning, rød av blod og tjukk av historie. Magasinet har møtt menneskene langs elva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PAJA HAR SETT NOK av livet til å være like usentimental som Donau selv. Han har opplevd tre kriger og lever fra hånd til munn på Fiskerøya i Novi Sad i Jugoslavia. Han er forbanna på både Bill Clinton og sin egen regjering. For mens Clinton og hans bomber stengte Donau rett ved Pajas beste fiskeplasser, så har regjeringen innført midlertidig fiskeforbud på grunn av forurensning. En Satans gjeng hele bunten, mener Paja, og sier ord som Magasinets tolk rødmende nekter å oversette.

Det skal dreie seg om frodig banning, og både mødre og sønner, og altså Clinton og Kostunica. Men hvem som gjør hva med hvem, forblir Pajas og tolkens hemmelighet. Og ennå er dagen ung, så det har bare blitt noen få drammer av det nasjonale plommebrennevinet slivovitsj.

- Se, alt dette er Clintons verk, sier Paja når vi kjører over Donau ved Frihetsbrua. Brua ligger med brukket rygg i Donau to år etter NATOs bombing av Jugoslavia. Vinden blåser friskt i Pajas bart der han manøvrerer den lille, sprukne fiskebåten med myndig hånd i den strie strømmen. Etter utskjellingen smiler han, for Paja fisker selvsagt som før, med garn, helt ulovlig, uansett forurensningsfaren. Livet har lært ham å overleve, og Paja er altså henvist til å overleve av Donau.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer