80 millioner:  Forretningsmannen Christen Sveeas gir 80 millioner kroner til utdanning av afrikanske studenter ved Harvard. Foto: Iván Kverme/FA
80 millioner: Forretningsmannen Christen Sveeas gir 80 millioner kroner til utdanning av afrikanske studenter ved Harvard. Foto: Iván Kverme/FAVis mer

Donerer 80 millioner kroner til Harvard

Christen Sveaas har donert over 80 millioner kroner for at afrikanske studenter skal få utdanning ved Harvard Kennedy School i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I det stille har investor Christen Sveaas (58) sendt en sjekk på 11 millioner dollar, tilsvarende vel 80 millioner kroner, til Harvard Kennedy School i Cambridge, skriver Finansavisen.

Donasjonen skal sikre at afrikanske studenter kan ta en utdannelse ved prestisjeuniversitetet, som igjen skal komme kontinentet til nytte når de senere går inn i offentlig sektor.

- Utdannelse er nøkkelen til å styre gode demokratiske systemer. Jeg vil gjerne gi andre muligheten til å få bedre utdannelse for å styre offentlige tjenester og regjeringer, sier Sveaas til Harvard Kennedy School Magazine.

Pengejakt Sveaas? gave er den største offentlige donasjonen til Kennedy Schools siste pengeinnsamling, hvor målet er å sikre 500 millioner dollar, skriver Finansavisen.

Så langt er det kommet inn 383 millioner dollar, hvorav 11 millioner dollar altså kommer fra den norske forretningsmannen.

Mange problemer Beløpet fra Sveaas skal ifølge Finansavisen bidra til at flere afrikanske studenter hvert år kan gå ved Harvard Kennedy School.

- Afrika har et stort behov for høyt utdannede personer som kan takle kontinentets mange problemer, fra vold, til fattigdom, korrupsjon og mer. Det ser ikke alltid ut som demokratiene virker som de skal, og jeg håper at mitt lille bidrag over tid kan hjelpe til for å utdanne den neste generasjonen med afrikanske offentlige ledere, sier han i intervjuet.

Gavmild Ifølge Harvard Kennedy School Magazine ga Sveaas sin første gave til skolen på midten av 2000-tallet. Deretter satt han av 1,2 millioner dollar i Kistefos Public Service Fellowship Fund i 2006, en ordning som er videreført også etter 2013.

- Først og fremst er det veldig hyggelig å bidra til prosjekter som skaper glede for andre. Det er også hyggelig å gi noe tilbake til det samfunnet som har fostret en, sa Sveaas til Kapital i fjor høst.

Flere nyheter Bagatelle-seier for Sveaas
Sveaas brukte 450.000 på å krangle om 110.000
Knallrød bunnlinje for Western Bulk