Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donerte blod hver uke i 60 år og skal ha reddet livet til over to millioner babyer

Blodet hans inneholder unike antistoffer som blir brukt til å lage en vaksine.

BLODGIVER: Ifølge australske Røde Kors' blodbank, har James Harrison hjulpet til med å redde livene til flere enn 2, 4 millioner australske babyer. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

James Harrison, som også blir kalt «mannen med den gylne armen», har donert blod nesten hver eneste uke i 60 år.

I Australia kan man ikke donere blod etter at man har fylt 81 år. Harrison, som nå har blitt 81 år, «pensjonerte» seg dermed fra blodgivning fredag.

Ifølge australske Røde Kors' blodbank, har Harrison hjulpet til med å redde livene til flere enn 2, 4 millioner australske babyer, skriver CNN.

Rehesussykdom
Harrisons blod har nemlig unike, sykdomsbekjempende antistoffer som har blitt brukt til å utvikle en injeksjon kalt Anti-D, som hjelper mot rhesussykdom.

Ifølge Norsk Helseinformatikk kan kvinner med blodtype som er rhesusnegativ risikere å bære et foster med rhesuspositiv blodtype. Dette kan medføre blodmangel og skadelig opphopning av slaggstoffer hos fosteret.

Dersom noe av fosterets rhesuspositive blod kommer over i mors blod, kan mor danne antistoffer. Om dette skjer i forbindelse med en fødsel, rammer ikke antistoffdannelsen denne graviditeten. Skulle mor blir gravid på ny, og igjen bærer et rhesuspositivt foster, ligger antistoffene klar og kan ramme fosteret.

Denne tilstanden er som regel mer skadelig jo flere svangerskap som gjennomføres.

Antistoff i blodet
Harrison selv måtte gjennomgå en stor operasjon i en alder av 14 år. Bloddonasjoner reddet hans liv, og han lovet å bli blodgiver selv. Noen år seinere oppdaget legene at blodet hans inneholdt et antistoff som kunne bli brukt til å lage Anti-D. Da gikk han fra å donere blod, til å donere blodplasma. Slik kunne han hjelpe så mange som mulig.

Legene vet ikke helt sikkert hvorfor Harrison har denne sjeldne blodtypen, men de mistenker at det kan stamme fra alt blodet han fikk etter at han ble operert i tenåra.

Ifølge CNN er Harrison en av 50 personer i Australia med dette antistoffet i blodet.

- Hver pose med blod er verdifull, men James' blod er spesielt ekstraordinært. Hans blod blir faktisk brukt til å lage livreddende medisiner, gitt til mødre som har blodtypen som kan angripe deres ufødte babyer. Hvert parti Anti-D som noensinne har blitt laget i Australia, har kommet fra blodet til James, sier Jemma Falkenmire, fra australske Røde Kors' blodbank, til CNN.

Over tre millioner doser
Anti-D forhindrer kvinner med rhesusnegativt blod i å utvikle antistoffer under graviditet. Mer enn tre millioner doser av Anti-D har blitt gitt til australske mødre med negative blodtyper siden 1967, ifølge CNN.

Til og med Harrisons egen datter har fått Anti-D-vaksinen.

- Det resulterte i at mitt andre barnebarn ble født frisk, sier han.

Harrison blir omtalt som en helt, og har blitt tildelt flere priser for sin sjenerøsitet.

- Man blir ganske ydmyk når de sier: Åh, du har gjort dette, eller du har gjort det, eller du er en helt. Det er noe jeg kan gjøre. Det er en av mine talenter, sannsynligvis mitt eneste talent, at jeg kan være blodgiver.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media