Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donetsk er veldig langt fra EU

- Det er et helvete, det som skjer i Kiev. Det er litauere og polakker som står bak, sier Jurij Zolodkin.

SKEPTISK:  Jurij Zolodkin er gruvearbeider i tredjegenerasjon og ganske skeptisk til både Kiev og Europa. Alle foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
SKEPTISK: Jurij Zolodkin er gruvearbeider i tredjegenerasjon og ganske skeptisk til både Kiev og Europa. Alle foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JENAKIEVO (Dagbladet): Vi er langt fra den ukrainske hovedstaden Kiev. Vi er, nærmere bestemt, i Jenakievo i Dosbass-området i Øst-Ukraina. Her vokste den ukrainske presidenten Viktor Janukovic opp. Her fikk han en dom for voldtekt, og en annen for innbrudd Her ble den ukrainske presidenten formet, her er hans referanse og maktbase.

Skeptisk til mye
Jurij Zolodkin har som alle andre ukrainere sett bildene av politivolden sist søndag, da opprørspoliti og demonstranter støtte sammen, og mange demonstranter ble slått til blods av politi som kaste seg over dem med batonger og spark, og han sier at det ikke så pent ut. Men sett fra Jenakievo er det altså litauere og polakker som står bak volden. Dessuten er det noen bortskjemoe snørunger som lager bråk, og vl knytte Ukraina nærmere EU, som er utgangspunktet for de enorme demonstrasjonene med rundt en halv millioner mennesker i Kiev.

- Jeg skulle likt å vite hvor mye foreldrene betaler ungene sine for å demonstrere, sier Zolodkin. Skeptisk til Kiev. Skeptisk til Europa. Gruvearbeider av 3. generasjon.

Vi er i Donbass-området, kjærneområdet for den sovjetiske tungindustrien. Overalt er det enorme slagghauger etter mange ti-år med kullgruvedrift. Ved inngangen til kullgruva som ennå heter Karl Marx, står en statue av Vladimir Lenin og passer på. Her er trolig ikke en eneste Lenin-statue revet i raseri etter Sovjetunionens sammenbrudd. For statuene står fortsatt overalt. For både fysisk og mentalitetsmessig er vi ennå i et slags Sovjetunionen. Dette er den andre siden av det delte landet Ukraina.

Få kritiske stemmer
- Jeg er for Janukovitsj og mot en avtale med EU, sier Zolodkin, som mener det var en katastrofe da de oransje, som vil knytte Ukraina nærmere EU, styrte. Men Zolodkin er ikke mer for Janukovitsj enn at han sier.

- Politikk stinker, det er pengene som rår.

Dagbladet har tatt en rekke telefoner til noen av de regimekritikerne som tross alt finnes i Donbass-området. Alle svarte at de ikke sille si noe offentlig, men den framtredende advokater fra regionalhovedstaden, Igor Golovan, vil snakke. For også frykten for å si kontroversiellle ting offentlig er en arv fra Sovjet-tida.

- De fleste i Donbassområdet vet lite og forstår lite av Europa. Det er annerledes enn i Vest-Ukraina, der folk vet hva Europa er. Folk fra Donbass er for eksempel opplært til å tolerere politivold, så jeg tror ikke de sterke bildene gjør så stort inntrykk, sier Golovan.

Lojale mot partiet
- Demonstrasjonene i Kiev er drevet av den urbane middelklassen, som vil at europeiske standarder skal gjelde i deres liv. Folk her er opplært til å være lojale mot partiet, før var det kommunistpartiet, nå er det Janukovitsj parti, Regionenes parti. De fleste tenker fortsatt som  Sovjet-tida, sier Golovan.

Men det er ikke bare nedarvede holdninger som gjør at folk sitte fast i sovjetiske mønstre, mener Golovan. Det dreier seg også om økonomisk avhengighet.

SOLNEDGANG:  En fargesprakende solnedgang som følge av tung forurensing.
SOLNEDGANG: En fargesprakende solnedgang som følge av tung forurensing. Vis mer

- I Donbass er folk avhengige av eierne av arbeidsplassen sin, hvis de ytrer seg kritisk får de sparken. Dessuten er det mange herfra som jobber i Russland, og derfor ikke vil ha noen problemer med å beholde de jobbene. Men privat tror jeg mange kan være kritiske til regjeringen, men man sier det ikke høyt, akkurat som i Sovjet-tida, sier Golovan.

Kullet er livet
Dagbladet kommer til Karl Marx gruva i det hjulene i krana som tar arbeiderne opp de mer enn 1000 metrene nede fra et stummende mørke går rundt og løfter heisen. Klokka er 14. 00, og et skift skal av, og et skift skal på, i den døgnkontinuerlige driften. Men vår forespørsel om å snakke med ledelsen og arbeiderne blir avvist. Og eimen av Sovjetunionen blir enda litt sterkere, for det aller letteste er å si nei, for å unngå trøbbel. Det gjelder ikke minst i forhold til vestlig presse.

Fra byens stålverk står røyken fra kullet som en sky over byen til Viktor Janukovic. Det gir en fargesprakende solnedgang, som en regnbue i rødtoner av tung forurensing. Den forteller trolig historien om at det meste vil forbli som det har vært i Donbass. For her er det fortsatt kullet og stålet som både gir liv og er livet. Omtrent som i Sovjet-tida.

SLAGGHAUGER:  Over alt er det slagghauger som vitner om gruvedrift i mange generasjoner.
SLAGGHAUGER: Over alt er det slagghauger som vitner om gruvedrift i mange generasjoner. Vis mer