Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dop, depresjon og død

... men nytt albumfra Depeche Mode KØBENHAVN (Dagbladet): - Den dagen vi hørte på radioen at vokalisten vår hadde tatt en overdose med heroin, trodde vi alt skulle gå til helvete, forteller Martin Gore og Andrew Fletcher i Depeche Mode. Dop og annen elendighet har ridd det stormpopulære synthrock-bandet som en mare de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka lanseres Depeche Modes album nummer 12, "Ultra". Det skjer over fire år etter forrige Depeche-utgivelse, millionselgeren og MTV-favoritten "Songs Of Faith And Devotion".

Når Dagbladet møter bandets kreative leder Martin Gore og keyboardist Andrew Fletcher i København, har de ikke særlig store problemer med å forklare hvorfor det tok så sabla lang tid.- Ja, du skjønner det at vokalisten vår, Dave Gahan, var heroinslave, Alan Wilder var bitter og forlot oss, Fletcher hadde nervesammenbrudd og sjøl slet jeg med seriøse helseproblemer. Så du kan si at vi hadde vårt å slite med, forteller Martin Gore med en god porsjon sjølironi i behold.

14 måneders fest

Depeche Mode er med andre ord et band som har måttet betale dyrt for sin posisjon som et av verdens største rockeband. Spesielt er det turnélivet som har tært på.

- Den forrige turneen vår var et sant helvete. Det var en eneste stor fest. Og når du fester 14 måneder i strekk, er du dømt til å få trøbbel. Det må gå galt, og det gjorde det også til gagns. Vi gikk hverandre på nervene, samtidig som alle fire satt til knes i personlige problemer, forteller en overraskende åpenhjertig Gore. Overraskende fordi Depeche Mode i alle år har omgitt seg med en litt mørk og mystisk image. I levende live framstår Gore og Fletcher som to streite middelaldrende engelskmenn med kulemage. Men ikke kom her og påstå at de ikke har lidd!- Å sitte på et hotellrom i over ett år er en fæl opplevelse. Det er nemlig slik en turné ofte arter seg. Til å begynne med kjeder du deg, men etter hvert blir hotellrommet det rene fengsel. For min del endte turneen med et nervøst sammenbrudd, forteller Fletcher, som på grunn av den skrale psyken avbrøt bandets forrige turné.- Vi var alle psykisk og fysisk utslitte etter den turneen i 93 og 94. Selv var jeg også drittlei musikken vår, melder Gore.

Ruset 12-åring

Gore og Fletcher skulle egentlig hatt med seg vokalist David Gahan til vårt møte i København, men Gahan fikk plutselig annet å gjøre: Han måtte møte for retten i Los Angeles.

- David er dømt til å gjennomgå rehabilitering. Nå må han med jevne mellomrom melde seg og bevise at han er rein. Det er nok mye lurere enn å sende ham i fengsel, mener Fletcher. For Gahans del har narkotika vært et problem han har slitt med i nærmere 25 år.- David hadde en knallhard barndom. Før han fylte ti hadde han hatt tre forskjellige fedre. Allerede som 12-åring begynte han å ruse seg, beretter Fletcher. Gahan ble i august 95 brakt til sykehus etter at han hadde forsøkt å skjære over pulsårene. En ny tur inn i døden fulgte 28.mai i fjor. Da ble Gahan (35) funnet livløs på et hotell i Hollywood. Han var blakk, venneløs, skilt og fratatt omsorgen for sønnen sin. Det eneste som var igjen i livet hans var heroinen.

Nesten død

- Det toppet seg helt i fjor sommer. Vi trodde vi skulle miste ham. Den dagen han tok overdosen var han i dødens rike et par minutter. I ettertid er det nok det som har gitt ham et ønske om å leve.

- Problemet for oss har hele tida vært at Dave har påstått at han har vært rein. Han dopet seg aldri på heroin når vi var til stede. Han var en mester i å isolere seg sjøl. Vi valgte å tro på ham. Vi ga ham tid der vi kanskje skulle ha presset ham, innrømmer Gore og Fletcher. I dag er det tilsynelatende lykkeligere dager i Depeche-leiren.Gahan er skjør, men han klarer foreløpig å vandre på den smale sti. Gore og Fletcher har også fått stabilisert livene sine. Denne våren har de oppnådd høye listeplasseringer også her hjemme med singlene "Barell Of A Gun" og "It's No Good". Noe norgesbesøk blir det neppe før tidligst neste år, ettersom Depeche ikke tar sjansen på å sende Gahan ut på veien under et år etter at han satte sin siste sprøyte.

Dessuten har de aldrende menn funnet ut at det muligens er på tide å gi rus og rock'n'roll på båten til fordel for et noe mer familievennlig liv. Fletcher sier det på denne måten:

Hvalfangere

- Å være rockestjerne på 90-tallet kan sammenliknes med slik hvalfangerne hadde det i gamledager. De var hjemme på ferie, satte barn på kjerringa, dro til sjøs, kom tilbake i tide til å ta imot ungen og satte en ny unge på kjerringa før de reiste ut igjen. - Slik har vi det også, men nå er det vel på tide å tenke i litt nye baner, avslutter Andrew Fletcher med et smil.

Tøffe tak og mer til for de hardt rammede superstjernene i Depeche Mode.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media