- Dop i hver klasse

Marit Borander og Svein Syversen rykker inn på dagen når ungdomsskoler på Stovner i Oslo mistenker dopbruk. De regner med å avdekke én stoffmisbruker pr. klasse i år, og advarer foreldre: - Når karakterene daler og fraværet øker, kan avkommet ha brukt dop i månedsvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg startet i uteteamet i 1990, var hasjbruk i skolen ei bombe. Det er det ikke i dag, sier Marit Borander.

Når lærere i Stovner bydel mistenker at en elev er rusa på dop, ringer de Borander og Syversen. Barnevernspedagogene i barnevernets uteteam snakker med lærer og elev.

- Hvis eleven nekter, og også nekter urinprøve, ringer vi foreldrene. De sier så å si alltid ja til at vi tester barnet, sier Syversen.

- Holder ikke

Annenhver uke avdekkes én ny ungdomsskoleelev med narko-erfaring blant de 700 i bydelen. I snitt vil en narkotikabruker bli avslørt i alle klassene i bydelen i år.

- Det stemmer, hvis utviklingen holder seg. Jeg tror den tiltar. Og Stovner-skolen er ikke verre enn andre skoler, sier Svein Syversen.

Utearbeiderne i Groruddalens østre ende fnyser av foreldrerådene til Landsforbundet mot Stoffmisbruk. Når vennekretsen, skolekarakterene og atferden endrer seg, har misbruket vart en stund.

- Når vi varsler foreldrene om at barnet deres ruser seg, sier de at «ja, men han går jo på skolen». Det holder dessverre ikke. Når de begynner å skulke, har misbruket vart en stund, sier Marit Borander. Hun påpeker at lærere og medelever ofte kan oppdage misbrukerne lenge før dopet går ut over karakterer og oppmøte.

- Mer samarbeid

I går skrev Dagbladet om narko-problemet på Skedsmo videregående skole på Romerike.

- Barnevern, helse, skole og politi må kunne jobbe tettere, sier spaningssjef Harald Engøy i Romerike politidistrikt om stoffbekjempelse i skolegården.

- Jeg støtter Engøy. Vi samarbeider både med politiet og med psykiatrisk ungdomsteam, sier Marit Engøy.

AVDEKKER DOP: - Mor og far stoler på at gode karakterer betyr null stoff. Men det kan gå lang tid før dopbruk går ut over skolearbeidet, sier barnevernets utearbeidere Marit Borander og Svein Syversen.