Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dop-kongen fra Ullersmo

Åtte år på Ullersmo fikk ikke Lars Petersen (31) på bedre tanker. Nå er han tatt for drap, bestilling av leiemord, smugling av 13 tonn hasj og forsøk på å smugle inn 500 kilo kokain til Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petersen er mannen politiet mener har forsynt Norden med tonnevis med hasj de siste åra. Narkotika, hvitvasking av flere hundre millioner kroner, drap, bestilte leiemord og mordbrann var hverdagen for 31-åringen som for 11 år siden for første gang ble tatt av norsk politi med 1,4 kilo heroin.

Dansk politi ruller nå opp den største narkotikaligaen i Norden. En rå og kynisk internasjonal narkotikaliga som har drept og bestilt leiemord. Samtidig har bakmennene tjent millioner av kroner og badet seg i eventyrlig luksus.

To av hovedmennene - som dansk politi mener har kontrollert store deler av narkotikaomsetningen i Norden - er bak lås og slå. Playboyen Claes Malmquist (38) sitter i et nedlagt militærfengsel i Rio de Janeiro, og kjemper for ikke å bli utlevert til Danmark. Isolert på ei lita celle i København sitter den tidligere Ullersmo-fangen Lars Petersen. Malmquist og Petersen nekter alt.

Skjulte mikrofoner

-  Dette er organisert kriminalitet i ordets verste forstand. En liga som ikke har gått av veien for å drepe, sier politiinspektør Kim Kliver i det danske Rigspolitiet til danske B.T.

Petersen eide ikke nåla i veggen da han for få år siden ble løslatt av norske fengselsmyndigheter. Han hadde sonet en dom på åtte års fengsel for smugling. Etter noen måneder i frihet var han i full gang med møysommelig å bygge opp et kriminelt nettverk i Danmark. Danske Rigspolitiet kom på sporet av ligaen i noe som så ut til å være en «mindre» narkotikasak. Politiet hadde opplysninger som knyttet Petersen til et parti med 60 kilo hasj. Rigspolitiet bestemte seg for å installere skjulte mikrofoner på kontoret til Petersen i København. Mens politiet lytter, får Petersen besøk av venner. Dansken klarer da ikke å styre seg, og skryter uhemmet av hva de hadde gjort og at han hadde tjent flere titalls millioner kr.

Felt av skryt

«Vi hentet 13 tonn hasj i Marokko. Ei fiskeskøyte kom ut til oss med hasjen. Jeg var om bord og vi seilte hjem nord om England».

 HENSYNSLØS:  Lars Petersen blir av dansk politi beskrevet som hensynsløs og brutal. Foto: Dansk politi
HENSYNSLØS: Lars Petersen blir av dansk politi beskrevet som hensynsløs og brutal. Foto: Dansk politi Vis mer

Etterforskerne som lyttet fikk sjokk. De var på sporet av den største narkotikasaken i Nord-Europa. Hasjen har en gateverdi på over 700 mill. kr. Politiet mener ligaen tjente mer enn 150 mill. kr. på operasjonen.

Etterforskning avdekket også at det var forbindelser mellom ligaen og Malmquist, som levde herrens glade dager i Rio de Janeiro.

Uten at ligaen hadde fnugg av mistanke om at politiet var i hælene på dem, fortsatte de å planlegge nye kriminelle handlinger.

Malmquist og Petersen var beruset av suksessen med de 13 tonnene med hasj og allerede hadde to nye store smuglerturer på gang med båten sin. «Atlantic Privateer» skulle brukes til å frakte nye tonn med hasj fra Nord-Afrika. Og 500 kg kokain skulle hentes i Latin-Amerika. De 500 kg skal ha en gateverdi på rundt 70 mill. kr.Skulle til Norge
Det eneste dansk politi er usikre på, er hvordan Petersen og Malmquist fikk kontakt med hverandre.

Samtidig med at politiet mistenkte Petersen for å stå bak et parti på 60 kilo hasj, jobbet de med å finne bakmannen til et parti på tre tonn hasj som ble funnet på Jylland i mars 2004. Etterforskningen førte narkotikapolitiet på sporet av Malmquist.


Ifølge dansk politi var de tre tonnene ment for det norske markedet.

-  Det er vår klare oppfatning at Claes Malmquist har vært bakmann i store narkotikasaker siden tidlig på 90-tallet, sier Kliver. Sju danske kriminaletterforskere har jobbet på heltid i over to år for å avsløre hasjligaen. Et tjuetall personer risikerer lange fengselsstraffer.

En av smuglerne - Kim Simonsen - forsvant mens politiet etterforsket ligaen. Politiet fant ham likvidert, nedgravd på hasjligaens hovedkvarter i Lynge. Etterforskerne mener det var Petersen som drepte ham og gravde ned liket.

Til høsten starter rettssaken.

DREPT: <p></p>Kim Simonsen.