Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dop-vaksine

Britiske forskere tester ut en kokainvaksine og tror den samme teknikken kan brukes blant nikotinavhengige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TA-CD kalles den nye vidundermedisinen som skal hjelpe tusenvis av kokainavhengige briter å kvitte seg med uvanen. Medisinen skal lure kroppen til ikke å la seg ruse av stoffet.

Den menneskelige hjernen har en forsvarsmekanisme som stenger ute potensielt giftige stoffer fra hjernen. Både kokain og nikotin er så små at de unngår å bli fanget opp av denne forsvarsmekanismen, og derfor blir vi også ruset av stoffene, skriver BBC.

Kokainvaksinen skal hjelpe kroppen å produsere antistoffer som binder kokainmolekylene sammen, og som dermed hindrer stoffet i å nå fram til hjernen. Dersom en vaksinert person skulle bruke kokain vil rusen utebli.

Testforsøkene med den nye vaksinen har gitt positiv effekt for fem av seks kokainavhengige. Til sammenligning klarer bare rundt halvparten av kokainavhengige å slutte med dagens behandlingstilbud.

Firmaet som står bak den nye dopvaksinen er allerede i gang med å teste en lignende type vaksine for nikotin. Denne vaksinen skal hindre nikotinen i å finne fram til hjernen på samme måte som kokainvaksinen, og dermed minske den kroppslige stimulien betraktelig.

Å slutte å røyke kan bli like lett som å slutte med tyngre narkotiske stoffer. En gang i fremtiden.

MISTER EFFEKTEN: Diego Armando er bare en av flere kjente fjes som har slitt med kokain. Hvis Maradona lar seg vaksinere, kan kokainen miste den berusende effekten på ham.Foto: Reuters/ Gregg Newton

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!