Doper gislene

Med finlandshette over hodet kom en av kaprerne ut av Indian Airways-flyet i Kandahar i går. Stanken av oppkast, avføring og angst sto ut av kabinen da kaprerne godtok å slippe inn luft, vann og litt mat. Kaprerne doper de utslitte gislene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De elendige forholdene ble litt bedre da doene ble tømt, og gislene fikk mat og vann. Mange har fryktelige smerter etter at de i går hadde sittet i fem døgn i flyet. En lege som også er gissel, har fått smertestillende tabletter å gi til dem med størst smerter.

- De får medisiner for muskelsmerter fordi folk har sittet stille så lenge, for hodepine, for kvalme og stress, sier Peter Iseli i Det Internasjonale Røde Kors i Kandahar.

Nye krav

Flykaprerne som holder 155 gisler på flyplassen i Kandahar, har skjerpet sine krav. Det var i går ingen tegn til snarlig løsning på kaprerdramaet.

Kaprerne har satt fram tre krav, blant dem løslatelse av 35 muslimske geriljamedlemmer samt snaut 1,6 milliarder kroner, opplyste Indias utenriksminister Jaswant Singh etter et regjeringsmøte tirsdag.

Aggressive kaprere

- Situasjonen for passasjerene er verre. De er slitne og anspente, og flykaprerne blir mer aggressive, sier en talsmann for det prestestyrte Taliban-regimet i Afghanistan.

Afghanerne serverte ris og linser til passasjerene i går. De fleste av dem er indere og vegetarianere. I sine strengt religiøse drakter prøver de å vise omsorg for gislene.

Kaprerne krever også at kisten med en død Kashmir-aktivist blir returnert.

De tre kravene kommer i tillegg til det opprinnelige kravet om løslatelse av den pakistanske islamistiske skriftlærde Maulana Mashood Azhar, som ble arrestert i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir i 1994.

- Vi vil gi et passende svar gjennom våre forhandlere i Kandahar, sa utenriksminister Singh.

Indiske embetsmenn sa det ikke ville komme på tale å gi etter for kaprernes ultimatum. India vil heller ikke få noen støtte fra verdenssamfunnet hvis landet gir etter for kaprernes krav. Dermed er mulighetene for en forhandlingsløsning å være langt unna.

Situasjonen for de 155 gislene, som har vært innesperret i flyet siden julaften, beskrives som forferdelig. De fleste sitter med bind for øynene.

Indiske forhandlerne har bedt kaprerne sette fri mindreårige barn og deres mødre, men også dette kravet er avslått.

Kaprerne har truet med å å drepe gislene en etter en, dersom kravene ikke blir innfridd. I så fall vil talibanstyrker storme flyet, advarer Afghanistans utenriksminister.

Et gissel, en nygift mann på bryllupsreise, ble knivdrept like etter at flyet ble kapret.

<B>I VARETEKT:</B> Kapreren på flystripa er i talibanernes varetekt mens en ingeniør reparerer flymotoren. Her føres kapreren bort.
<B>FØLGER MED: Kapreren må ut av flyet fordi en ingeniør skal reparere en motor som gir varme, så gislene slipper å fryse.