Doper seg som aldri før

Helt vanlige ungdommer misbruker anabole steroider som aldri før, viser nye rapporter. Og de gjør det for å se bra ut til sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke kroppsbyggerne som pumper jern på helsestudio som står for veksten, men tvert imot vanlige ungdommer som går ut på byen.

Fersk rapport

-  En del vanlige, unge menn som ikke bruker andre stoffer og som ikke er kroppsbyggere tar anabole steroider for å se bra ut, sier Jane Mounteney ved Kompetansesenteret på Stiftelsen Bergensklinikkene.

Hun er ansvarlig for en fersk «Føre Var»-rapport om rustrender i Bergen. Også i Oslo er det en ny «Føre Var»-rapport med samme konklusjon.

De siste to åra har bruken av anabole steroider økt sterkt.

-  Bruken har spredd seg til flere ungdomsgrupper, og for hver gang vi har gitt ut denne rapporten har problemene med doping økt, sier Mounteney.

Informantene i rapporten mener at anabole steroider er det tredje mest vanlige rusmiddelet.

Bare alkohol og cannabis er mer vanlig.

Fin til sommeren

-  Det ser ut som at noen unge tar anabole steroider for å få fin kropp til sommeren, sier Jane Monteney.

En av informantene sier i undersøkelsen at sesongbetont. Det er mest i omløp før sommeren.

Monteney mener det er viktig at foreldre, politikere og folk som arbeider med ungdom er klar over denne nye trenden.

-  Anabole steroider er i ferd med å spre seg til stadig flere ungdomsgrupper, sier hun.

Informantene i Oslo sier at økningen er størst blant ungdommer mellom 16- 25 år, og at bruken henger sammen med økt fokus på kropp. Det er flest gutter som tar middelet, men det finnes også jenter som tar anabole steroider i forbindelse med slanking.

Mer muskler

«Sindre» (25) er en av de vanlige, unge mennene som har brukt anabole steroider. Han vil ikke stå fram fordi familien ikke vet at han har prøvd anabole steroider. «Sindre» dopet seg i to- tre måneder, men etter det sa han stopp.

-  Jeg trente litt hjemme. Flere andre i gjengen min hadde prøvd anabole steroider, så jeg var vel litt nysgjerrig, sier 25-åringen.

«Sindre» brukte såkalte «russere» i tablettform, og han merket fort forskjell på kroppen sin.

-  Jeg fikk kjapt mer muskler. Samtidig merket jeg nesten med en gang at jeg tålte mindre før jeg ble sinna. Det skremte meg, forteller «Sindre».

Ikke smarte ...

Det var ingen som snakket høyt om dopingbruken.

-  Det var litt hysj hysj. Alle visste at de andre drev på med det, men det var ingen som gikk og skrøyt av det akkurat. Folk var vel litt flaue. Bolere har ikke akkurat rykte på seg for å være smarte.

-  Hvorfor brukte dere doping?

-  Målet var å se bra ut, å få idealkroppen, forteller «Sindre».

Nå i ettertid sier 25-åringen at han aldri vil prøve anabole steroider igjen.

-  Jeg er fornøyd med kroppen min som den er. Før brydde jeg meg mer om hvordan jeg så ut. Nå har jeg ikke så behov for å vise meg fram. Jeg får aksept på andre måter, sier han.

<B>ØKER STERKT:</B> Bruken av anabole steroider har økt sterkt de to siste årene, hevder en ny rapport.