Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døpes i Slottskapellet

Maud Angelica skal døpes i Slottskapellet 2. juli, opplyser Slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lille Maud Angelica Behn vil da være litt over 2 måneder gammel. Jenta ble født på Rikshospitalet 29. april.

2.juli var kong Olavs fødselsdag. I år er det 100 år siden kong Olav ble født.

Barnedåpen til Maud Angelica Behn finner sted i Slottskapellet onsdag 2. juli 2003 klokka 10.30. Biskop Gunnar Stålsett forretter under gudstjenesten og forestår dåpen, melder Slottet.

Dåpskjolen som skal brukes er sydd av dåpsbarnets tippoldemor, Prinsesse Ingeborg i 1920. Den har blitt brukt ved dåp av hennes og Prins Carls danske og norske etterkommere. Samtlige av Kong Olavs barn, barnebarn og oldebarn er døpt i Prinsesse Ingeborgs dåpskjole.

Prinsesse Märtha Louise og lillebroren Haakon er også begge døpt i Slottskapellet, selv om de den gang tilhørte Asker menighet. Morfar, kong Harald, ble også døpt i Slottets eget kapell, som sine storesøstre Ragnhild og Astrid.

Også flere av prinsesse Ragnhilds barn og barnebarn er døpt i Slottskapellet, mens prinsesse Astrids barn og barnebarn er døpt i andre kirker i Oslo. Men den samme dåpskjolen har vært brukt av alle dåpsbarna.

Ifølge Aftenposten er ikke dåpsbarnets far, Ari Behn, døpt i Den norske kirke, men har vært tilknyttet Steinerbevegelsens kristensamfunn.

Døpt i England

Kong Olav ble døpt i England og fikk den gang navnet Alexander Edward Christian Frederik, navn fra både morens og farens familier.

Kong Haakon var døpt Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, men da prins Carl i 1905 ble bedt om å bli konge av Norge, tok han det norske navnet Haakon, samtidig som den to år gamle sønnen fikk navnet Olav.

Spesielt navn

Det kom ikke som noen overraskelse at de moderne foreldrene Märtha og Ari valgte et utradisjonelt navn til sin datter, i tillegg til at de har fulgt familietradisjonene ved å velge navnet Maud.

Navnet Angelica kommer fra det latinske ordet «angelus» og betyr engel. I planteriket er ordet Angelica kjent som en slekt av skjermplantefamilien. En kjent sort i Angelica-slekten er kvann.

Hvem blir faddere?

Det blir spennende å se hvem de nybakte foreldrene velger som faddere til sin lille datter. Moren, som ikke hadde arverett til tronen da hun ble født, hadde både kongelige og borgerlige faddere, mens tronarvingen Haakon bare hadde kongelige faddere rundt døpefonten.

Prinsessens nålevende faddere er prins Carl Bernadotte, prinsesse Ragnhild, Haakon Haraldsen, Nils J. Astrup og Ilmi Horn. I tillegg var kong Olav, Dagny Haraldsen og grev Flemming faddere for prinsesse Märtha Louise. Kronprins Haralds tante, prinsesse Margaretha, var gudmor.

<B>FRA ONKELS BARNDÅP:</B> Kronsprins Haakon Magnus ble døpt i Slottskapellet i 1973. Bildet viser koret, alteret og døpefonten. Oslos biskop, Kaare Støylen, forrettet under dåpen i kapellet. Rundt dåpsbarnet sitter foreldre, familie og faddere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media